Savunma Sanayii’nde gururlandıran hamleler peş peşe geldi. Dün Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkarılmasının ardından bugün de yerli ve milli jet uçağımız HÜRJET, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde piste çıktı. Pistten görüntüler paylaşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Dün Bismillah dedik bugün Maşallah! Yerli ve milli jet uçağımız koşmaya başladı gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor” ifadelerini kullandı.
Türk savunma sanayisi için tarihi bir an daha yaşandı. Türkiye’nin ilk yerli jet taarruz uçağı Hürjet, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü olan 18 Mart 2023’te piste çıktı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ardından HÜRJET’in de piste çıktığını duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’sini (TUSAŞ) etiketleyerek HÜRJET’e ilişkin görüntüleri paylaştı.
“DÜN BİSMİLLAH DEDİK BUGÜN MAŞALLAH”
Demir, paylaşımında “Dün Bismillah dedik bugün Maşallah! Yerli ve milli jet uçağımız koşmaya başladı gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu gurur hepimizin” ifadelerine yer verdi.
Dün Bismillah dedik bugün Maşallah!
MMU’dan sonra HÜRJET de piste çıktı. 🇹🇷✈️
Yerli ve milli jet uçağımız koşmaya başladı gökyüzüne kavuşmak için gün sayıyor. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu gurur hepimizin.@TUSAS_TR pic.twitter.com/X6Au7sXl2p
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) March 18, 2023
MMU VE HÜRJET TAKSİ YAPTI
Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil ise sosyal medya hesabındaki paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Yüzyılı’nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK 2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz.
İnanç, emek, başarı… Bu sevinci bizlere yaşattıkları için tüm çalışma arkadaşlarıma bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”
MUHAREBE ALANINDA KRİTİK ROL OYNAYACAK
HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlandı. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsuru oluşturacak.
Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştı.
HÜRJET’İN ÖZELLİKLERİ
2017 yılında yapımına başlanan Hürjet uçağı, modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol üstlenecek. Sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek olan Hürjet’in eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflendi.
Yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığında olan Hürjet, 1,4 mach hıza ulaşabilecek. Hürjet, 45 bin fit irtifaya kadar görev yapabilecek ve 3 tona yakın faydalı yükü gövdesinde taşıyabilecek.
Gelişmiş insan makine arayüzü, dijital kontrollü uçuş sistemi, dahili taktik eğitimi ve sanal eğitim sistemleri ile Hürjet, yeni nesil hava aracı uçuş deneyimi sunacak.
Birde yolcu uçağını indirin bayram edelim :) seçim yaklaştıkca neler yapıyoruz şahlandıl uzaya merdiven cıkıcaz … değişen hiçbirşey yok.. fayda bütün Türk milletine yansımadıkca bu yapılanlar sadece günü kurtarmaktan öteye geçmez…