MİUS ve GÖKSUNGUR Tarih Yazacak! ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ Çok Konuşulacak!

MİUS-VE-GÖKSUNFUR

Dünya basınında adından sıklıkla söz ettiren İHA-SİHA’lar gelişmelerini hız kesmeden sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ kapsamında geliştirilen ‘GÖKSUNGUR’ ve ‘MİUS’ tarih yazacak.

Türk İHA-SİHA’ları, son yıllarda özellikle Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ bölgesinde savaşların seyrini değiştirmesi dolayısıyla dünyada ‘Oyun değiştirici’ tanımlanarak gazetelerde sıklıkla kendine yer buldu. Bununla beraber Türkiye, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ doğrultusunda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Son dönemde BAYKAR’ın duyurduğu MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ile birlikte TUSAŞ’ın üreteceği ses hızını aşabilecek GÖKSUNGUR, Türkiye’nin Gök Vatan’da yer alacak yeni nesil insansız hava araçları olarak dikkat çekiyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ‘Amacımız ülkemizi Milli Teknoloji Hamlesi hedefimiz doğrultusunda dördüncü sanayi devrimi ürün ve teknolojilerinin üssü haline getirmektir.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ve her fırsatta vurguladığı ‘Milli Teknoloji Hamlesi’, ulaştırmadan otomotiv sanayine, enerjiden uzay araştırmalarına, sağlık sektöründen savunma sanayine kadar hemen hemen her alanda meyvelerini veriyor.

MİUS VE GÖKSUNGUR GÖK VATAN’A DAMGA VURACAK

Türkiye’nin savunma sanayii, son yıllarda yaptığı atakla ithal eden konundan artık NATO ülkelerine ihracat yapar konuma yükseldi. Terörle mücadelede, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’da Türk İHA-SİHA’larının gösterdikleri üstün başarılar, TUSAŞ’ın üreteceği GÖKSUNGUR ve BAYKAR’ın duyurduğu MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ile birlikte sürecek.

‘MİUS’ PROJESİ NEDİR, NE İŞE YARAYACAK?

Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS),Türk savunma sanayinin önemli firması Baykar tarafından duyurulan ve tasarım aşamasında olan TURBOFAN motorlu insansız savaş uçağı projesidir. Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, MİUS projesinde hedefin ilk prototip uçuşunun Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında gerçekleştirmek olduğunu açıkladı.

BAYKAR ‘İLK KEZ’ DİYEREK AÇIKLADI

Baykar Savunma, 17 Temmuz’da, içinde Muharip İnsansız Uçak Sistemi’ne (MİUS) ilişkin bazı ipuçlarının bulunduğu heyecanlandıran bir paylaşım yapmış, “Bayram hediyesi yükleniyor! 20 Temmuz’u bekleyin” ifadeleri dikkat çekmişti. Baykar Savunma, sosyal medya hesabından 20 Temmuz’da Kurban Bayramı mesajıyla birlikte MİUS’in görsellerini ‘İLK KEZ’ notuyla paylaştı. Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, MİUS’in 12 yıllık bir hayal olduğunu vurguladı.

‘HAVA SAVAŞLARINDA KONSEPT DEĞİŞECEK’

‘Akıncı’nin seri üretime geçip olgunlaşmasıyla birlikte son dönemde çalışmalarımız MİUS’a odaklandı. Halihazırda bu çalışmayı yürüten birkaç ülke var. İnsansız savaş uçaklarımızın aynı SİHA’larımızda olduğu gibi hava muharibi konseptini değiştireceği, gelecekte 5. nesil savaş uçaklarının yerini alacağı öngörülüyor. MİUS projemizde aynen Bayraktar TB3’te olduğu gibi tümüyle özkaynaklarımızla yürütüyoruz.’

MİUS MAVİ VATAN’DA DA GÖREV ALACAK

Bayraktar TB3, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS),Mavi Vatan’ın güvenliği için TCG Anadolu’da birlikte görev yapacağı açıklandı. Baykar Savunma sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ‘BayraktarTB3 ve MİUS, Mavi Vatan’ın güvenliği için TCG ANADOLU’da birlikte görev yapacak’ denildi.

Bu açıklama ile birlikte MİUS’un TCG Anadolu sınıfındaki gemilerden iniş ve kalkış yapabilecek donanımda olacağı ortaya çıkmış oldu.

MİUS TSK’NIN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mevcut muharip gücünün büyük çoğunluğu F-16’lardan oluşuyor. MİUS’in geliştirilmesi sonrası F-16 gibi insanlı savaş uçaklarının yavaş yavaş yerini alması ve Türkiye’nin yeni nesil muharip uçak teknolojisi ile birlikte dünyada öncü olması bekleniyor.

MİUS HANGİ AMAÇLA KULLANILACAK?

-Statejik taarruz

-Yakın hava desteği

-Düşman hava savunmasının bastırılması ve imha edilmesi

-Füze taarruzu

MİUS HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLACAK?

– TCG Anadolu sınıfındaki gemilerde iniş kalkış yapabilecek

– Havada kalış süresi 5 saat olarak planlandı

– Havadan havaya, havadan yere akıllı füzeleri kullanabilecek

– Seyir hızı saatte 900 km’yi bulması bekleniyor

– 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük taşıyabilecek

GÖKSUNGUR JET MOTORLU ÜRETİLECEK: SES HIZINI AŞACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, AKSUNGUR İnsansız Hava Aracından sonra üretilecek GÖKSUNGUR’u duyurmuştu. Bununla beraber GÖKSUNGUR’un, diğer İHA’lardan farklı olarak, jet motorlu üretilerek süpersonik hıza sahip olacağı belirtilmişti.

GÖKSUNGUR’UN DESTAN YAZDIRACAK ÖZELLİKLERİ;

-Saatte 1600 km hıza ulaşması öngörülüyor (Ses hızı yaklaşık 1236 km/saat)

-F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini kullanabilecek

-Kendini F-16 savaş uçağı gibi gösterip radarları aldatabilecek

– Milli Muharip Uçak ile birlikte koordineli kullanılabilecek

AKSUNGUR’UN ARDINDAN SIRA GÖKSUNGUR’A GELECEK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil yaptığı acıkmada, AKSUNGUR’dan sonra GÖKSUNGUR projesine başlanacağını belirterek, ‘AKSUNGUR’u kendi imkanlarımızla geliştirdik ve 18 ayda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. AKSUNGUR’un bir sonrası (GÖKSUNGUR) süpersonik olacak inşallah’ ifadelerini kullandı.

Exit mobile version