MİLAS HAVALİMANI'NDA YAŞANAN BAGAJ HIRSIZLIĞI

Türkiye’nin güneyinde Milas Havaalanı’nda yaşanan olayda; yolcu uçaktan iniş sonrası terminale giriyor. Yağmur ve çamurlu bir havada ceketini almak için bagajını açmaya karar veriyor ama kilitlerden birisi yok. Fermuarlı gözler birbirinden kopmuş. Kilit bükülüp çantanın içine atılmış. Artık çantada bulunmayan bir Nikon’un zoom objektif lensleri kalmış. Ama en kötü sürpriz, Gürcistan’da çekilen tüm görüntülerin depolandığı sabit disk yok!
Yolcu düşünmeğe ve anlamaya çalışıyor, dolandırıcılık ne zaman oldu?
Gürcistan Tiflis’den İstanbul’a gelen yolcu, buradan aktarma yaparak Bodrum’a geldiğini söylüyor. Yaklaşık 10 yolcunun bagajı konveyöre geç gelmiş.
İsyan eden yolcu değerli eşyaların asla bagaja konulmaması gerektiğini tavsiye ederken, havayollarının konuya gereken yaklaşımı göstermediğini iddia ediyor.
Havalimanlarının bagaj taşıma işlemlerinde güvenliği sağlamak işi zor. Ama sık uçan insanların başına çok kez geliyor.
Pek çok kez olay havayoluna intikal etmediği için, kaç bagajın kurcalandığı da bilinmiyor. 2005 Yılında Sidney Havalimanı’nda olduğu gibi, bir bagaj işçisi kıymetli bir devetüyü takımı, bir bagajdan çıkarıp pist boyunca arabayla sürerken yakalanmıştı.
2015 yılında aynı havaalanında başka bir örnek yaşandı.
Yine Sidney’de Ulaştırma Güvenliği İdaresi (Transport Security Administration) görevlisi, bir yolcunun dalgınlıkla X-ışını makinesinde bir sepet içerisinde unutup bıraktığı 7000 dolarlık elmas kaplamalı saati cebe soktuktan sonra suçlanıp tutuklandı.
ABD’ye gelince, en büyük suç faillerinden bazıları havaalanı güvenliği adına, yolcuların bagajlarını açan TSA çalışanları.
2010 ile 2014 Yılları arasında kaybedilen eşyalar için açılan iddiaların analizinde, kayıp eşyalarla ilgili 30.621 vakayı bildirilmiş. En şaşırtıcı raporların bazıları da ABD’den geliyor.
2013 Yılında, İsrail El Al yolcuları New York JFK Havalimanı’ndaki bagajarından mücevherleri, bilgisayarları, iPad’leri ve telefonları kaybettiklerini bildirmişler. Havayolu 747 bagaj bölümüne gizli bir kamera kurunca, 7 bagaj işçisini suçüstü yakaladı.
TSA, Miami Uluslararası Havalimanı’nda 29, New York JFK Uluslararası Havalimanı’nda 27 ve Los Angeles Uluslararası Havalimanı’nda 24 personeli kovdu. Bunların hepsi yolcuların bavullarından kişisel eşyaları çalanlar.
En ünlü hırsızlık yerlerinden biri de, Los Angeles Uluslararası Havaalanı. Burada bir TSA görevlisi, Paris Hilton’un çantasından 100.000 dolarlık saati çalmakla suçlandı. Manila Ninoy Uluslararası Havalimanı da hırsızlıkla ünlü.
Tesbitlere göre; Business Class yolculara ait çalınmş eşyalar Economy Class yolculardan çok daha fazla.

Exit mobile version