Mİ-17 simülatörünün yerli ve millisi üretildi

mi17-yerli-similator

20 milyon dolar talep edilen Mİ-17 simülatörünün yerli ve millisi üretildi. Sadece 500 bin TL’ye mal edilen simülatör sayesinde adaylar eğitim alabiliyor.

Mİ-17 simülatör için talep edilen 20 milyon dolar yerine sadece 500 bin TL’ye mal edilebilen yerli ve milli simülatör üretiminde başarıya ulaşıldı. Yerli simülatör sayesinde pilot adayları, hava koşulları fark etmeden istediği herhangi bir bölgede veya zorlukta, hayatlarını riske atmadan eğitim faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor.

Jandarma Havacılık Başkanlığı, her sene ortalama olarak 250 helikopter pilotunun yetişmesini sağlıyor. Teröre karşı verilen mücadelede en ön saflarda yer alan pilotların eğitimi ise simülasyon vasıtası ile gerçekleştiriliyor. Gerçekçi simülatör uçuşları sayesinde, helikopter pilotları hayatlarını tehlikeye atmadan eğitimlerini sürdürüyor.

SİMÜLATÖRLERLE BİREBİR EĞİTİM ALINIYOR

TRT Haber tarafından yapılan habere göre; Jandarma Havacılık Başkanı Tuğgeneral Ali Doğan, uçuş sırasında pek çok arızayı ya da sistem gerekliliklerini gösteremediklerine dikkat çekerek, bunu simülatör sayesinde birebir olarak gerçekleştirme imkanı bulduklarını dile getirdi. Doğan, simülatör ile birlikte pilotların ve teknisyenlerin pratik yapmasının yanı sıra reaksiyon sürelerinin kısaldığına da dikkat çekti.

Bu simülatörlerden Jandarma Havacılık Başkanlığı’nda 2 adet bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Skorsky tipi taarruz helikopteri simülatörü, diğeri ise Mİ-17 simülatörü.

20 MİLYON DOLARDAN FAZLA PARA TALEP ETTİLER

Doğan, yerli bir şekilde üretilen Mİ-17 simülatörü için günümüzün en iyi şartlarında 11 milyon dolar gibi bir rakamın harcanması gerektiğinin altını çizdi. Skorsky simülatörü için ilgili firmanın 2017 yılında 20 milyon dolardan fazla para talep ettiğini ifade eden Doğan, bu vesile ile 2017 yılında pilot adaylarının bu ihtiyaçlarını karşılamak adına kendi simülatörlerini yapmak yapmak için yola çıktıklarını söyledi.

HAYATLARINI RİSKE ATMADAN EĞİTİM ALIYORLAR

Yerli imkanlarla geliştirilen simülatörler yaklaşık olarak 500 bin TL’ye mal oldu. Simülatörlerin güncelleme işlemleri de yine Jandarma personelleri tarafından gerçekleştiriliyor. Simülatör sayesinde pilot adayları istediği herhangi bir bölgede ve zorlukta, hava koşullarını gözetmeksizin hayatlarını riske atmadan eğitim alıyor.

Exit mobile version