featured

Meltem-III projesinde son iki P-72 uçağının teslimatına hazırlanılıyor

 

Meltem-III projesinin son 2 uçağı Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilerek projenin 2022 yılında tamamlanması hedefleniyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 projelerini aktarmak üzere Ankara’da televizyon ve gazete temsilcileri ile bir araya geldi. 2022 yılı hedefleri anlatan SSB Başkanı Demir, “Meltem-3 projesi kapsamında 2 adet P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla proje tamamlanacak.” ifadelerine yer verdi.

Türk deniz kuvvetlerine Meltem-II projesi kapsamında temin edilen 6 adet P-235 uçakları temin edilmişti. Karadeniz, Ege, Akdeniz’e uzun kıyı şeridine sahip olan coğrafyamızdan ötürü deniz kuvvetleri daha gelişmiş, daha uzun menzilli, daha uzun süre havada kalabilen, üstün kabiliyetlere sahip yeni deniz karakol uçakları talep etmişti.

Bu kapsamda başlatılan Meltem-III projesi ile İtalyan Alenia Aermacchi (Leonardo) firmasından ile TUSAŞ birlikte ATR-72-600 uçağının deniz karakol uçağı konsepti görevi üzerine özelleştirilmiş modeli üzerinde çalışmaya başlamışlardı. Proje kapsamında İtalyan Alenia Aermacchi (Leonardo) firması uçakların teminini, TUSAŞ ise görev isterlerine uygun alt sistem ve sistemleri entegre etmesi planlaştırılmıştı.

Meltem-III projesi kapsamındaki ATR-72-600 uçağının deniz karakol uçağı görevine göre özelleştirilerek P-72 adını aldı. Bu uçakların Deniz Kuvvetlerine teslimatı 2020 yılında başladı. Şuana kadar 4 P-72 Deniz Karakol Uçağı Deniz Kuvvetlerine teslim edilerek toplam deniz karakol uçağı filomuz 10’a ulaşmış oldu. Son iki P-72’nin teslimatı ile bu sayının 12’ye ulaşması hedefleniyor.

Deniz Karakol Uçakları

Denizler bir ülkenin sınırlarının bulanıklaştığı gri bölgeler gibidir. Her daim varlık göstermeniz gerekir ki başkaları göz koymasın yada sızmasın. Bunun için denizlerinizde sık sık sahil güvenlik botları, Opv’ler, korvetler, fırkateynler, denizaltılar görevlendirip denizlerinizi emniyette tutmak, bayrak göstermek ve de en önemlisi düşman denizaltılarının sızmasını engellemeniz gerekir.

Ancak su üstü platformlar fizik kanunları gereği denizde çok fazla bir alanı tarayamaz yada A noktasından B noktasına istenilen bir hızda konum değiştiremez. Bu anlamda su üstü platformlar tehdit unsurlarını bertaraf etmek için yeterince donanımlı olsalar bile hedef tespiti konusunda yetersiz kalabilmekte.

Ancak sadece denizin üstünde uçarak sensör ve cihazlarını kullanarak denizde arama yapan bir deniz karakol uçağı, hedef tespiti konusunda çok daha başarılıdır. Hem daha fazla alanı tarayıp, arama gerçekleştirebilir hem de belirli bir A noktasından B noktasına hızlıca yer değiştirerek taşıdığı mühimmatlarla tehdit unsurunu caydırabilir veya saf dışı bırakabilir.

Bu platformlar sadece su üstü taraması değil “sonoboy” adı verilen deniz karakol uçağından atılarak denizde kendiliğinden kurulup tek kullanımlık sonar gibi denizin altından da veri toplayarak hedef tespiti, alan taraması yapabilmektedir. (defenceturk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir