MEKSİKA’NIN YENİ HAVALİMANI NASIL İPTAL EDİLDİ?

Değerli okurlar, 3. Havalimanına 3 Mart’ta taşınılıp taşınılmayacağına ilişkin belirsizlik sürüyor. Şunun şurasında 10 gün civarında süre kaldı. Yetkililerden “Lamı cimi yok, 3 Mart’ta taşınacağız.” Diye bir açıklama yok. Erteleneceğine ilişkin bir bilgi de yok. Yahu arkadaş, mahallede market açmıyorsunuz. Yaptığınız iş, uluslararası bir operasyon. Ele güne rezil olmak var işin ucunda… Yapmayın, etmeyin Gelin bunu bir onur meselesi yapmaktan vazgeçin. Doğru dürüst bir tarih belirleyin de millet rahatlasın, önünü görsün…

Bakın, 2013-2014 yıllarında iki ayrı havalimanı projesi başladı. Biri İstanbul’da diğeri Meksika’da… İstanbul’u biliyorsunuz, ben Meksika’dan bahsedeceğim bugün… Meksika’nın başkenti Mexico City’nin yeni havalimanının yapımına 2015 yılında başlandı. Modern ve fütüristik çizgiler taşıyan ve ‘X’ şeklindeki havalimanının Mexico City’nin doğusundaki bir devlet arazisine inşa edileceği ve 13 milyar dolara mal olacağı açıklanmıştı. 6 pist olarak projelendirilen havalimanının yılda 120 Milyon yolcu kapasiteli olacağı belirtilmişti.

ÖNCE UÇAĞI SATIŞA ÇIKARDI…

2018 yılının ortasına gelindiğinde yeni havalimanının üçte biri tamamlanmıştı. 2 Temmuz günü Meksika’da Başkanlık seçimi yapılmış ve seçimi Mexico City’nin eski belediye başkanı solcu Andres Manuel Lopez Obrador kazanmıştı. Tasarruf ve yolsuzluklarla mücadele sözü vererek başkan seçilen Obrador’un ilk icraatı, Başkanlık uçağını satışa çıkarmak oldu. Ardından ise büyük hamle geldi. Obrador, Mexico’nun inşaatı devam eden yeni havalimanının iptal edileceğini açıkladı. Obrador, projenin vergi mükelleflerinin parasını boş yere harcayacağını ve alternatif projenin sadece 5 milyar dolara mal olacağını söylemiş ve uluslararası havaalanı projesinin pahalı olduğunu söyleyerek ve yolsuzluk iddiasında bulunarak  projenin iptal planını açıklamıştı.

HAVALİMANINI KAPATMADAN SORUNU ÇÖZMEK…

Ekim ayında Mexico’da yapılan referandumda halk “iptal kararına” oylarıyla destek verdi. Katılım düşüktü ancak kentin geleceğine ilişkin bir yatırımın halka sorulması bakımından anlamlı idi. Karar özellikle iş çevrelerinde büyük tepki topladı. Havalimanının finansmanında ilginç bir model kullanılmış ve devlet tahvil satarak kaynak yaratmıştı. Tahvilleri alanların arasında dünyanın en zenginleri sıralamasında hep ilk sıralarda olan Carlos Slim de vardı. Devlet, tahvil sahipleri ile masaya oturdu ve 1.8 milyar dolarlık geri ödeme planı üzerinde anlaştı. Projeyi yürüten müteahhitlerin ise devleti mahkemeye vermek gibi bir niyetlerinin olmadığı da açıklandı.

Projeyi iptal eden Obrador, üzerinde çalışılan alternatifleri de kamuoyu ile paylaştı. Santa Lucia Hava üssünün üç yıl içinde ticari uçuşlara açılacağını söyleyen Başkan ayrıca Mexico City ve Toluca’daki mevcut havalimanının kapasitesini yükseltmeyi planladığını açıkladı.

Buna göre halen faaliyette olan, mevcut Mexico City Uluslararası Havaalanı (AICM) çalışmaya devam edecek, ancak yalnızca iç hat uçuşlarına tahsis edilecek ve uluslararası uçuşlar ise Meksika’nın 60 km güneydoğusunda bulunan Toluca Uluslararası Havalimanı ile birlikte Santa Lucia’daki bir havaalanından yapılacaktı. 

Gelelim bizim yeni havalimanı bilgilerine…Hemen hemen aynı tarihlerde projesi açıklanan iki havalimanından Meksika’da bulunanın, 13 milyar dolara malolacağı planlanmış, bizimki ise 29 milyar dolara bağlanmıştı. Meksika’daki 120 milyon yolcu kapasiteli, bizimkinin ilk fazı 90 milyon yolcu, sonrasında 150 milyona kadar çıkacak… Meksika’daki 6 pistle açılacaktı, bizimki bu sayıya yıllar içinde ulaşacak…Meksika’daki tahvil satılarak finanse ediliyordu, bizimkinde finansman modeli banka kredileri ağırlıklı…

ATATÜRK, HEP İLK SIRALARDA…

Sonuçta Meksika’daki proje iptal ediliyor, yerine mevcut havalimanının iyileştirilmesi ve iki küçük havalimanının büyütülmesi yoluyla alternatif üretiliyor. Bizde ise 3. havalimanına taşınılması ile Atatürk Havalimanının kapatılması düşünülüyor. Peki Atatürk Havalimanı şu anda ne durumda? Uluslaraarsı bir kuruluşun listesine göre Ocak 2019 itibarı ile  en yoğun havalimanları arasında 16. Sırada. Kargo ve charter seferleri hariç günde 551 uçuş yapılıyor. Listede ilk sırada günde 920 uçuş ile Chicago(ORD) havalimanı var. Birinciliğ kaptıran Atlanta’dan ise günde 873 sefer yapılıyor. Yerine yeni havalimanı yapılması planlanan Mexico Uluslararası Havalimanı ise 24. Sırada. Buradan günde 516 uçuş gerçekleştiriliyor. eDreams isimli bir internet sitesinin yaptığı oylamada, Atatürk Havalimanı 4.16 puanla üçüncü olmuş. İlk iki sırada ise Changi (Singapur) ve Zürih(İsviçre) var. Bunları niye yazdık? Dünyada ilk sıralarda bulunan, kent içi konumu ve ulaşım ağı ile beğeni toplayan bir havalimanının kapatılması sadece havacılığımız değil ekonomimizin de yararına değil…

GECİKMENİN FATURASI OCAK’A MI KESİLDİ?

Geçen haftanın en dikkat çekici olaylarından biri, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’ın görevinden ayrılması idi. Bu ayrılışın 3. havalimanına taşınılmasının gecikmesi ile bir ilgisi var mıdır bilemem ama DHMİ Genel Müdür Yardımcısı iken İhale Komisyonu Başkanlığını yaptığı 3. Havalimanının faaliyete geçtiğini göremeden gitmesi kendisi açısından üzücü olmalı. Bildiğim kadarı ile yaş haddinden emekli olması için 1 yılı daha vardı. Fatura bürokrata kesildi ise, havalimanını yetiştiremeyen müteahhitlere bir gecikme cezası konulmamış mıdır sözleşmeye? Bunu da en iyi, ihaleyi yapan Funda hanım bilir herhalde

Exit mobile version