MECLİSE ''ANTİ-DRONE''LAR YERLEŞTİRİLDİ

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde darbecilerin bombalarının hedefi olan ve en ağır hasarı alan binaların başında gelen Meclis’te yeni güvenlik önlemleri alınmaya devam ediyor. Yaygınlaşan drone’ların, yeni güvenlik risklerini de beraberinde getirmesi ve terör örgütlerinin mini İHA’ları saldırılarda kullanmaya başlaması üzerine güvenlik konseptini sürekli yenileyen Meclis’in yerleşkesine “antidrone”lar yerleştirildi.
Meclis yerleşkesine yaklaşan veya üzerinde uçan insansız hava araçlarına karşı “antidrone” sistemi devreye girecek. Antidrone’lar yollayacağı elektronik sinyallerle yaklaşan drone’ları devre dışı bırakacak. Sistem ayrıca drone tehdidine karşı Meclis yerleşkesinde elektronik bir kalkan oluşturacak. Güvenlik tedbirleri kapsamında meclis bünyesinde yeni bir kriz yönetim merkezi oluşturuldu. 150 personelin görev yapacağı merkezde ile Meclis 24 saat görev yapacak.
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Meclise konulan antidrone’ların birer drone savar olduğunu söyledi. Drone savarların görevinin helikopter gibi küçük araçların meclis yerleşkesi üzerindeki uçuşunu tespit etmek ve imkan varsa sinyal karıştırıcılarla engellemek olacağını açıklayan TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “Onun dışında Meclis’in korunması uçaksavar ya da füzesavar gibi cihazların getirilmesi ve konulması söz konusu değil. Çünkü biz burada özgürlük ve güvenlik dengesini eşitlemeye çalışıyoruz. Böyle bir yerde bizim tutup da salt güvenlik tedbirleri alırcasına ve Meclis’i adeta kışla gibi donanımlı hale getirmek gibi bir niyetimiz yok. Bu tür teklifler gelmiyor değil. Geliyor ancak Ankara’yı dün başkent yapan saikler neyse bugün de geçerli. Türkiye’nin hafızası Ankara. Askerlik bilgilerinden, belgelerinden eğitime, eğitimden nüfusa, nüfustan tapuya kadar aklınıza gelen bütün kurumların merkez SSK dahil Ankara’da. Hal böyle olunca Ankara’nın bütünüyle koruma altına alınması gerekirken tutup da kurumların sadece kendilerini koruyor olması imkanı olmayan vatandaşlar ve kurumlar bakımından çok ciddi bir tartışma konusu oluşturacaktır. Kaldı ki Başbakanlıktır, Genelkurmay Başkanlığıdır bütün bunlar elbette halka açık yerler değil. Meclis bunların içerisinde halka açık tek kurumdur. Hem meclisin halka açık halinin devam etmesi hem oraya gelenlerin bir kışla izlenimi edinmemesi hem de oradaki güvenliğin en üst düzey sağlanması gibi bir dengeyi gözeterek bazı tedbirler alıyoruz” dedi.

TBMM’ye çevreci tedbirler geliyor

Mecliste güvenlik önlemlerinin yanı sıra kulağa ve göze hoş gelecek bazı tedbirlerde alacaklarını açıklayan Uslu, “Giriş çıkışlara konulan antiterör amaçlı bir kısım cihazlar veya mantarlar tüm bunlar girişleri kontrol etmek amacına yöneliktir. Meclisin etrafında görünmeyen elektronik çitlerle ve güvenlik kameralarıyla bir kısım güvenlik sağlanmıştır. Buna rağmen bazı duvarlar var ki zamanla asfaltın yükselmesiyle birlikte duvarlar üzerindeki demirler yetersiz kalmaktadır. Onlarla ilgili de gereken tedbirler kısa zamanda alınacaktır. Bunların yanında kulağa ve göze hoş gelecek bazı tedbirlerde alacağız. Çevreci bir anlayışla araç yerine bisiklet kullananların bisikletle geldiklerinde orada bisikletlerini koyabilecekleri alan oluşturma çabası var engellilerin meclise rahat giriş ve çıkışlarını sağlamak üzere sertifikalı köpeklerle giriş çıkışlarını kolaylaştıran yeni düzenlemelerde yaptık” ifadelerini kullandı.

Meclis personeli ve kargo araçlarına yönelik düzenleme

TBMM personeli ve kargo araçlarına yönelik düzenlemeler hakkında da bilgi veren Uslu, “Personelimizin Çankaya ve Dikmen kapısından girmesi söz konusuydu. Güvenlik caddesinde bir kapımız var. Oradan sadece kargo araçları inebiliyordu. Kargo araçları için oraya bir antrepo yapacağız ve bütün gelecek araçlar orada depolanacak, indirilip gerekli güvenlik tedbiri yapıldıktan sonra içeriye alınıp ilgili yerlere dağıtımı yapılacak. Ama bunun dışında Dikmen kapıyı münhasıran ziyarete açtık. Oradaki yığılmaları önledik. Randevulu sistem getirerek önledik. Yeni bankolar koyarak önledik. Birden çok x-ray cihazları koyarak önledik. Birde kimlik kartı, TC numarası almak suretiyle oraya gelen arkadaşlarımızın önceden alınması gereken tedbirleri alıp rahatlıkla girmesini sağlıyoruz. Bunun yanında personelin rahat girişini sağlamak üzere onları Çankaya kapının altında bizim atıl bir köprümüz var. Orayı açarak araçların doğrudan personel otoparkına, kapalı otoparka yönlendirilmesini sağlayacağız. Personel araçlarını oraya koyduktan sonra yerleşke içerisinde çalıştıkları yerlere gidebilmelerini temin etmek amacıyla şatırbaslar ya da ring servisi yapan minibüsler konmuş olacak.
Arkadaşlarımızı alıp çalıştıkları yere bırakacak, iş çıkısında alıp araçlarının olduğu yere bırakacak. Amaç, meclis yerleşkesi içerisinde olabildiğince araç trafiğini azaltmak. Bunun dışında dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz ve milletvekillerimiz konulan kurallara, alınan kararlara titizlikle uyarlarsa sadece kendi güvenlikleri açısından daha dikkatli davranmış olurlar” şeklinde konuştu.

Mecliste yeni kriz yönetim merkezi oluşturuldu

Mecliste yeni bir kriz yönetim merkezi oluşturulduğunu açıklayan TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “15 Temmuz’da eksikliğini hissettiğimiz ve olmayan yeni bir kriz merkezi oluşturuldu. Kriz yönetim merkezindeki görevlileri ve sorumluları belirledik. 150’ye yakın kişi tespit ettik. Değişik mesleklerdeki arkadaşlarımızdan da görevlendirmeler yaptık. Bunların bir kısmı icap usulü çalışacak. Bunların bir kısmı Ankara dışına çıkmayacak ama mutlaka Ankara’da bulunduklarında ihtiyaç olduklarında meclise gelecekler. Bir kısmı da sesçi, ışıkçı vesairede onlarda sürekli mecliste vardiya usulü çalışmaya devam edecekler. Böylece 24 saat süreyle mecliste herhangi ihtiyaç, eksiklik, ihtiyaç olması halinde arkadaşlarımız orada olacaklar” diye konuştu.

Exit mobile version