Manchester’da Havalimanı Kaosu: Elektrik Kesintisi Uçuşları Felç Etti

Manchester'da Havalimanı Kaosu: Elektrik Kesintisi Uçuşları Felç Etti

Manchester Havalimanı, Pazar sabahı erken saatlerde meydana gelen büyük bir elektrik kesintisi nedeniyle ciddi aksaklıklarla karşı karşıya kaldı. Kesinti, önemli havaalanı sistemlerini devre dışı bıraktı ve on binlerce yolcunun uçuşları iptal edildi ve uzun süre gecikmelere maruz kaldı.

Elektrik kesintisi, sabah saatinde havalimanı da dahil olmak üzere Manchester’ın güneyindeki geniş bir bölgeyi etkiledi. Havalimanının en küçük terminali olan Terminal 3 kısa sürede onarıldı ve gecikmelerle de olsa operasyonlarına devam ediyor. Ancak çok daha büyük olan Terminal 1 ve Terminal 2’de büyük yığılmalar ve artan yolcu sayıları nedeniyle ciddi sorunlar yaşanıyor.

Havayolu Şirketlerine Uçuş Kesintisi Talimatı

Havalimanı yetkilileri, kalabalığı kontrol altına almak ve operasyonları tekrar rayına oturtmak amacıyla havayolu şirketlerine sabah saatlerinde bazı uçuşları kesmeleri talimatını verdi.

Terminal 1’de hizmet veren havayolları arasında Aer Lingus, easyJet, Emirates, Etihad ve Türk Hava Yolları bulunuyor. Terminal 2’de ise Air France, Cathay Pacific, KLM, Singapore Airlines, Tui ve Virgin Atlantic gibi büyük havayolu şirketleri yer alıyor. Ethiopian Airlines’ın Addis Ababa’dan gelen uçağı Belçika’nın Ostend şehrine inerken, Frankfurt’tan gelen Lufthansa uçağı Liverpool’a yönlendirildi.

Jet2 ve Aer Lingus hem Terminal 1 hem de Terminal 2’den hizmet veriyor. EasyJet’in sabah 5.15’te Kefallonia’ya gerçekleştireceği ilk uçuşun şimdi sabah 9.30’da kalkması bekleniyor. EasyJet, Malaga, Milano, Venedik ve Paris CDG’ye sabah yapılacak uluslararası seferlerin yanı sıra Belfast International, Belfast City, Jersey ve Isle of Man seferlerini de iptal etti. KLM’nin çoğu yolcunun daha uzun uçuşlara aktarma yapacağı Amsterdam seferi de iptal edildi ve gün içinde çok daha fazla uçuşun iptal edilmesi bekleniyor.

Abu Dabi ve Dubai’den gelen uçuşlar Birmingham’a yönlendirilirken, Pekin ve Bahreyn’den gelen uçuşlar Heathrow’a indi.

Havalimanı Yetkililerinden Açıklama

Havalimanından yapılan açıklamada, “Manchester Havalimanı bu sabah erken saatlerde bölgede meydana gelen büyük bir elektrik kesintisinden etkilenmiştir. Bu durum geniş çaplı aksaklıklara yol açmış olup, özellikle Terminal 1 ve 2’den yapılacak önemli sayıda uçuşun gecikmesi ya da iptal edilmesi beklenmekte. Bugün Terminal 1 veya 2’den seyahat edecek yolcuların havalimanına gelmeden önce güncel bilgiler için havayolu şirketleriyle irtibata geçmeleri tavsiye edilir. Terminal 3’ten uçacak yolcular, havayolları tarafından aksi bildirilmedikçe havalimanına normal şekilde gelmelidir, ancak gecikmelerden etkilenebilirler. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ve mümkün olan en kısa sürede normal hizmeti yeniden sağlamayı hedefliyoruz,” denildi.

Uçuş Hakları ve Tazminatlar

Havayolu yolcu hakları kuralları uyarınca taşıyıcılar, iptal edilen uçuşlardaki yolcuları mümkün olan en kısa sürede son varış noktalarına ulaştırmak ve yollarına devam edene kadar otel ve konaklama sağlamak zorunda. Bu durumun faturası milyonlarca sterlini bulabilir. Yolculara, havayolu şirketleri uçuşun yapılacağını söylemediği sürece havalimanına gitmemeleri çağrısında bulunuldu.

Exit mobile version