LUFTHANSA PİLOTLARA YENİ TEKLİF SUNDU

Vereinigung Cockpit – VC (Pilot sendikası Kokpit Birliği) ile olan ücret anlaşmazlığında sendikaya Lufthansa’dan yeni teklif sunuldu. Yeni teklife göre, Lufthansa’nın kokpit, kargo ve Germanwings çalışanlarının maaşlarına iki aşamada yüzde 4,4’lük zam ve bir kereliğine mahsus ödeme yapılacak.
Ayrıca havayolu şirketi, önümüzdeki beş sene içerisinde bin tane yeni pilotu istihdam etmenin yanı sıra 600 kaptan adayı için yeni iş yeri hazırlayacak.
Lufthansa’dan yapılan açıklamada, başlangıç ücret ve ödemelerin bugünkü seviyeye göre ayarlanacağını, bunula birlikte orta dereceli bir artışın uzun vadede maliyetten tasarrufu sağlayacağını bildirdi.
Fakat Lufthansa, pilotlar için tartışmalı konulardan biri olan emeklilik geçişinin yeni kokpit çalışanları için “prensipte” geçerli olmasını istiyor.
Buna göre, Lufthansa pilotları için 2018 yılından itibaren kademeli olarak emeklilik yaşı 60’a çıkartılacak.
Bu kural halihazırda Lufthansa Cargo ve Germanwings pilotları için uygulanıyor.
İş sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi yüksek maliyetlerden ötürü geciktiğini açıklayan Lufthansa Personel Şefi Bettina Volkens, sendika ile birlikte on yıllardır süren toplu iş sözleşmelerinde acilen değişiklik yapmak istediklerini kaydetti.
Sendika sözcüsü, yeni yapılan teklifi incelediğini ve anlaşmada ‘boşluk ve tuzakların’ olduğunu söyledi.
Lufthansa geçen sene maliyetleri azaltmak ve rekabet gücünü geri kazanmak için yapılanma programı başlatmıştı.
Lufthansa, kısa mesafeli uçuşlarda Ryanair ve easyJet gibi havayolu şirketlere pazar payını kaptırırken, uzun mesafeli uçuşlarda Emirates ve Qatar Airways gibi şirketlerin rekabetiyle karşı kalıyordu.
Bu anlamda, şirketin maliyetlerini düşürmek için uçuşları daha az maliyetli Eurowings şirketine aktarma eylemi, geçen sene sendika birlikleri tarafından tepki görmüştü.
Geçen sene Lufthansa pilotları da emeklilik paketi üzerinde anlaşamayarak 13 kez iş bırakma eylemi düzenlemişti.
Bunun neticesinde binlerce uçuş iptal edilirken, 100 binlerce yolcu mahsur kalmıştı. Grevlerin şirkete 500 milyon Euro’yu bulduğu tahmin ediliyor. (Zaman)

Exit mobile version