LUFTHANSA LOBİSİ ETIHAD'A KARŞI


Etihad ile AirBerlin ortak uçuşlarına büyük darbe.
Etihad, Airberlin’in %29 hissesini aldıktan sonra, ekonomik krizde olan Airberlin ile ortaklığını derinleştirerek, 60’dan fazla Airberlin uçuşunu code share olarak kendi yolcusuna da sunmaya başladı. Airberlin, bu ortaklıkta, Etihad’ın İskandinav ülkeleri ile ABD’de ki uçuş noktalarına ciddi anlamda transit yolcu taşıyan kolu haline geldi. Airberlin’e, Etihad ile code share anlaşmaları yılda 500 bin ek yolcu, 100 milyon Euro’da ek gelir getiriyor. Fakat Alman yetkililer, Etihad’ın Almanya’da en fazla 3 şehre uçuş hakkı olduğunu hatırlatarak, Airberlin ile sadece bu uçuş noktalarından yapılan uçuşlarda code share uçuşu yapılabileceği gerekçesi ile 60’dan fazla code share uçuşundan 34’ünü iptal ettiler. Halihazırda satılmış 46 bin code share biletin bulunduğunu bildiren Airberlin, karara rağmen bileti olan yolcuları uçuracaklarını açıkladı. Airberlin CEO’su Wolfgang Prock-Schauer, yetkililerin bu kararının sadece Airberlin’e zarar vermeyeceğini, aynı zamanda Alman sivil havacılığına zarar vereceğini, sektördeki büyümenin Almanya dışında devam edeceğini ekledi.
Karara kanuni yollardan itiraz edeceklerini açıklayan Airberlin, 6 sezon boyunca yetkililerin Etihad ile code share uçuşlara onay verdiklerine rağmen bu ani değişikliğin nedenine anlam veremediklerini belirtti.
YORUMUM:
Airberlin için Etihad ile code share anlaşmaları stratejik açıdan çok önemli. Çünki Airberlin, Avrupa’da yapılanmaya çalışan Etihad’ın Avrupa kıtasındaki en büyük ortağı. 2016 yılında tekrar kâr etmeyi amaçlayan Airberlin’e Etihad zaman zaman farklı yollardan yardım ediyor. Örneğin, Airberlin’in mil programı topbonus’un %70 hissesini 184 milyon Euro gibi astronomik bir rakama satın almak gibi. Fakat gelecekte Etihad kendi yolcusunu, Airberlin’in ile Avrupa içinde ve ABD hattında uçuramazsa, Airberlin’in üzerinden yardım elini çekebilir. Bu durum, Airberlin’in varlığını uzun vadede tehlikeye sokabilir. Nitekim de geçtiğimiz haftalarda, 15 tanesi B787 ve 18 tanesi de B737 olmak üzere toplam 33 uçağın siparişini iptal etmek zorunda kaldılar.
Bazı çevrelere göre, 6 sezon boyunca Airberlin-Etihad ortak uçuşlarına ses etmeyen yetkililerin bu sezon bu uçuşları sorun yapmalarının ardında, Lufthansa lobisi yatıyor. Lufthansa’nın, Etihad-Airberlin ortaklığından rahatsız olduğu sektörde pekte gizlenen bir durum değil.
Sonuç olarak, Alman yetkililer tarafından yapılan bu kısıtlama, en fazla Airberlin’e zarar verecektir. Fakat, bu kararın açıklanmasından bir kaç gün önce Etihad’ın kendi ismi altında bir Alliance kurması da, Etihad’ın Avrupa’da planlarından kolay kolay vazgeçmeyeceğini bir kez daha gösteriyor.
NOT/ Aynı konuları kapsayan bu yazıyı da okumanızı öneririm. http://www.sefainan.com/4446.html

Exit mobile version