Lufthansa, hurdaya ayırdığı A320 uçağının kokpitini müzede sergileyecek

Lufthansa-hurda-ucagi-A320

Lufthansa, 32 yaşındaki jetin kokpiti, Münih’teki Deutsches Museum’da sergilenecek bir parça haline getirilmek üzere kurtarıyor. Uçak, Alman bayrak taşıyıcısının jetlerinin birçoğunun depolandığı bir tesis olan İspanya’nın Teruel kentinde hurdaya çıkarıldı.

Onlarca yıl havayollarına özenle hizmet veren bir uçağın ömrünün sonuna geldiğini görmek her zaman üzücüdür. Bununla birlikte, uçaklar yer kaplar, bu nedenle onları öylece muhafaza etmek mantıklı ve ekonomik değildir. Singapur Havayolları’nın yakın zamanda birkaç A380’i için benimsediği yaklaşım bu. Singapur gibi, Lufthansa da hurdaya ayrılan uçaklarla ne yapılacağı konusunda dikkatli görünüyor.
Lufthansa Technik’e göre, havayolunun D-AIPF olarak kayıtlı eski A320-200 şu anda parçalara ayrılma sürecinde. Dar gövdeli jetin Kokpiti, Münih’te Deutsches Museum’da sergilenebilmesi için saklanıyor. Münih’teki Deutsches Museum tekniğe meraklı bir ziyaretçinin bir tam günde gezip bitiremiyeceği büyüklükte.

Kokpiti çıkarmak için önce bir vince bağlandı. Daha sonra, ön sol ve sağ kapıların başladığı yerde düz bir kesim yapılarak gövdeden dikkatlice çıkarılması için çalışmalar yapıldı.
Kesim yapıldıktan sonra, vinç kokpiti yavaşça yere indirdi. Kokpit, iniş takımları çıkarılmış ön tuvalet ve ön galleyin ön kısmını içeriyor.

Deggendorf ticari ad verilen Airbus A320-200, ilk olarak 18 Ekim 1989’da uçtu. Ocak 1990’da 83 seri numarasıyla Lufthansa’ya teslim edildi. Üretici A320 ailesinde seri numarası 10.000 sınırını aştı.
Lufthansa bu uçaktan 56.942 saykıl ve 72.270 uçuş saati faydalandı. Saykıl başına ortalama uçuş süresi 1 saat 16 dakika iken, günde ortalama 6 saat 13 dakika uçurmuş oldu.

Lufthansa kesilen uçaklardan bazı yararlı objeler üretip sayıyor. Yandaki resimde görüleceği gibi bir yolcu kapısından bar yapılmış.

NOT : 21 Ocak 1972 tarihinde Cidde’den yolcusuz olarak dönüşünde Adana’ya inerken düşen TC-JCA tescil isimli DC-9 uçağımızın hasarsız kalan Kokpiti kesilip eğitim amaçlı yararlanılması için İTÜ’ye (İstanbul Teknik Üniversitesi) bağışlanmıştı. 50 yıl olmuş, Kokpit halâ eğitim hizmetine devam ediyor mu acaba?

Exit mobile version