Lufthansa’da pilotlar grevi uzattı Lufthansa yaklaşık 1800 uçuşu iptal etti.Sendika ile şirket yönetimi arasındaki görüşmeler sonuçsuz.Grevin Lufthansa’da günlük zararı yaklaşık 10 milyon Euro
Alman havayolu şirketi Lufthansa’da görevli pilotlar çarşamba günü 24 saat için başlayan iş bırakma eylemini iki gün daha uzattı. Alman pilot sendikası Vereinigung Cockpit’a (VC) bağlı çalışanların başlattığı eylem nedeniyle hali hazırda bin 800 uçuş iptal edilirken, 215 bin yolcunun bundan etkilendiği belirtiliyor.
Şirketten yapılan açıklamada, sendikanın eyleminin sadece kısa mesafe uçuşları etkileyeceği kaydedildi.
Lufthansa 2014 yılından bu yana yapılan 14. grev ile sarsılırken, bu durum giderek daha derin hasarlar veriyor. Sadece akut hasar oluşmadığını belirten Lufthansa Yönetim Kurulu Üyesi Harry Hohmeister, “aynı zamanda orta vadeli rezervasyon sayılarına bakıldığında müşteri davranışlarında değişim tespit ettiklerini” belirterek, “her grev günün şirkete yaklaşık 10 milyon Euro’ya mal olduğuna dikkat çekiyor.
Tepe yönetimini Carsten Spohr’un üstlendiği şirket, 2015 yılındaki rekor kar oranına rağmen kısa uçuşlarda Ryanair ve uzun mesafe uçuşlarda da Emirates ile rekabet etmek için kesintiye gitmekten başka seçenekleri olmadığını belirtiyor.
Şirketin hisse değerleriyle bu yıl yüzde 12 değer kaybederken, çarşamba günü yatay bir seyir izledi.
Sendika temsilcileri geri adım atmamakta kararlı
Alman Pilot Sendikası Cockpit, gelecek beş yıl için yüzde 22 ücret artışı isterken, gündeminde ayrıca emeklilik maaşı ve erken emeklilik konuları da bulunuyor. VC Yönetim Kurulu Üyesi Joerg Handwerg bunun nedenini, “Biz de uçmak istiyoruz ancak belirlenen hedeften de vazgeçmeyeceğiz. Çünkü bir yönetim kurulu üyesinin tartışmanın temel konuma (şirketin kurtarılması konusuna) çekilmesi gerektiğini söylediği için.” şeklinde açıklıyor.
Alman Pilot Sendikası Cocpit, 5 bin 400 pilot için yıllık ortalama 3,66 yani önümüzdeki 5 yıl için yüzde 22 ücret artışı istiyor. Lufthansa ise önümüzdeki 6 yıl içinde yıllık ortalama yüzde 2.5 ücret arttırımı öneriyor.
Anlaşmazlıklardaki diğer bir nokta ise erken emeklilik konusunda yaşanıyor. Sendika erken emeklilik haklarının ve kazançlarının korunmasını isterken, Lufthansa ise yeni işe alımlarda değişime gitmek istiyor.
Şirket, pilotların 55 yaşında emekli olmasını ve 65 yaşına kadar maaşlarının yüzde 65’ini almalarını sağlayan programdan kurtulmaya çalışıyor.
Sendika aynı zamanda şirketin daha genç ve tecrübesiz pilotları daha az çekici çalışma koşulları ile işe almaya çalıştığını savunuyor.
Pilot sendikası bununla birlikte resmi olmayan toplu sözleşme görüşmelerinde Lufthansa bünyesindeki ucuz havayolu olarak hizmet veren Eurowings’in pilotları için de birtakım iyileştirmeler talep etmiş, Lufthansa Havayolları bu talebi reddetmişti. Lüfthansa pilotları daha az haklarla çalışan Eurowings pilotlarını uzun vadede kendileri için bir tehdit olarak görüyor ve bu yüzden kardeş şirketin büyümesini engellemeye çalıştıkları iddia ediliyor.
Lufthansa’da çalışan bir pilot yıllık ortalama vergiler düşülmeden 180 bin Euro para kazanıyor. Kaptan bazında ele alındığında ise bir pilot en fazla vergiler dahil aylık 22 bin Euro kazanç elde ediyor.
Şirket çalışanların 2014’ten bu yana 14. kez greve giderken, Alman havalimanlarında ise sabırlar tükeniyor. Yolcular gitmek istedikleri noktalara ulaşmakta büyük güçlü çekerken, organizasyonsuzluğa dikkat çekiyor. Herşeyin çok spontan geliştiğine dikkat çeken Münih Havaalında bekleyişini sürdüren Joern Mueller isimli bir yolcu, “her şeyin çok spontane geliştiğini” belirterek, “yolculara sadece saatlik bilgiler verildiğini” söyleyerek uzun dönemli program yapmanın imkansızlığına dikkate çekti.
Sabrının giderek azaldığını söyleyen Barbara Clingan isimli bir diğer yolcu ise “yıllardır böyle bir şey görmediğini” kaydetti.
Lufthansa’nın grev nedeniyle yolculuk edemeyen müşterileri için sadece Frankfurt ve Münih’de 4 bin otel odası ayırttığı bildirildi.
A lot of Lufthansa flights cancelled because of the pilot strike.
Currently tracking ~30 Lufthansa flights instead of the normal ~100 pic.twitter.com/pk0YE4aDOq
— Flightradar24 (@flightradar24) November 24, 2016