SU BİLE KISA YOLU SEÇER. YABANCI LİSANS KONUSU THY’NİN LİMİTASYONLARI KALDIRMA SIRASINDA BAŞLADI.
EASA Part 66 lisans alımlarında yaşanan gerginlik çalışanları birbirine düşürdü. Türkiye’den SHY66 lisansı alanlar ile yabancı ülkelerden Part66 Lisansı alanlar arasında husumet sürmekte. Halbuki işin iç yüzüne baktığımızda bu çekişmenin ve husumetin, gerçekte mevzuatlar ve alt yapısızlıktan kaynaklandığı görülüyor.
Bu konunun altında yatan sorunlara baktığımızda;
Türkiye AB ye üye olamayınca SHGM de tabii ki, EASA üyesi olamadı. Ancak bizim SHGM sanki Türkiye kısa zamanda AB üyesi olacakmış gibi kendini EASA normlarına göre hazırlayayım derken, alt yapısal bir çok sorunla baş başa kalarak lisans üretemez hale geldi.
Çünkü SHYO’ların ve havayolu şirketlerimizin eğitim departmanlarının müfredatı bu değişikliğe henüz hazır değildi. SHYO lar EASA normlarına göre müfredat yapmaya uğraşacaklarına, TYP programlarını tercih ettiler. Tüm enerjilerini TYP programlarına verdiler. Kısaca onlarda kısa ve kolay yolu tercih etti.
Suyun bile kısa yolu seçerek akması gibi, insanlarımızda kısa ve kolay yoldan lisans almayı seçmeleri çok da yadırganacak bir durum değil. Çünkü ülkemiz havacılığı ve eğitim kurumlarımız, yukarıda saydığım nedenlerden ötürü teknisyen için onur belgesi sayılabilecek uçak teknisyeni lisansı verebilecek düzeye gelememişse,insanlar farklı yollar arayacaktır.
Bir zamanlar SHYO’ların iki yıllık mezunları, okullarından boş lisansla mezun olup iş yerlerine girmekte ve çalışırken gördüğü ilk tip kursunu ellerindeki lisansa işleterek yetkili teknisyen olarak imza atabiliyorlardı. Örneğin; THY’nin müşteri uçakları şefi iken en çok SHYO mezunlarını, şefliğini yaptığım üniteye almış ve öncelikli olarak bu arkadaşları tip kurslarına yollayarak imza yetkili teknisyen olmalarını sağlamıştım. Bu arkadaşlar, şu anda yetkili teknisyenler olarak Teknik A.Ş de başarılı bir şekilde çalışma hayatlarına devam ediyorlar.
Hal böyleyken SHYO ları bir anda 4+1 müfredata girdiler. İşin ilginç yanı, girdiler girmesine ama SHYO ları iki yıllık mezunları lisanslı mezuniyet vermişken, bunlar 4 senede lisanssız olarak mezun edilir oldular.
Halbuki bizim zamanında aldığımız ICAO (SHD-T 35) lisansları, hiç sınavsız olarak JAR-66 ya çevrilmişti. Ancak o zaman da bazı limitasyon sorunları çıkmıştı. Bu limitasyon saçmalığından kurtulabilmek için, başta THY olmak üzere, havayolu şirketlerimizde, aynı suyun kısa yolu seçmesi gibi davranmış ve lisanlarında kaldırılmayan limitasyonlar yüzünden iş yapamayan teknisyenlerini, Yunan Olimpik Havayollarından gelen bir ekip ile sınava tabi tutup limitasyonları kaldırtmıştı.
O zaman bu problem olmadı. Çünkü limitasyonlar yüzünden havayollarının teknik departmanları iş yapamaz hale gelmişlerdi. Tabii konu, herkesin menfaatine olunca bu palavra kurs ve sınavlarla bir günde kaldırılan limitasyonlar konu edilmedi. Çünkü tarafların menfaatine uymuştu. Alan veren memnun olunca her nedense yanlış bile doğru olabiliyor(!)
Şimdi HATA yı suçlayanlar ve kopya ile lisans alınıyor diyenler, Yunan Olympic havayolu şirketinin verdiği sözde kurs ve sınavla limitasyonların bir kişi bile sınavları kaybetmeden geçildiğini hatırlıyorlardır. İşte bu uygulamadan sonra teknisyenler de aynı yolu seçerek Yunan HATA 147 kuruluşuyla işbirliğine gittiler.
Ülkemizde Lisans almanın zorluklarını ve sınav yapacak kuruluşun sadece Anadolu Üniversitesi olması,binlerce teknisyeni zora soktu. İnsanlara lisans alabilmesi için tek seçenek bırakırsan ve bu seçeneğinde kapasitesi talebi karışılamayacak düzeyde ise,aynı havayollarımızın limitasyon kaldırma için yaptığı palavra uygulamalar gibi sınavlarla, lisans almayı istemeleri insanın yapısında vardır.
Önemli olan insanın kolay yoldan lisans alıp, almaması değil, insanı bu zor yola sokan mevzuatlarımızın ve alt yapımızın eksikliğidir. Asıl sorgulanması olan konu budur. Bu zihniyet ve alt yapımız yetersiz olduğunu bile bile EASA normlarına göre yeni yönetmelikler düzenlemek ve bu yönetmelikler gereği modül ders ve sınavlarını EASA standartlarına göre düzenleyip,yeteri kadar eğitim kurumumuz olmamasına rağmen gidin lisans alın demek insanları yabancı kurslara ve sözde sınavlara mahkum bıraktı. Suçlu,ülkemizde yıllardır lisanslı teknisyen üretilememesi idi.
Şimdi ise durum öyle değil. SHGM miz SHY-66 lisansı veriyor. SHY-66 modüllerinden sınav yapabilecek tek yetkili kuruluş Anadolu Üniversitesi iken şimdi yanına Kayseri SHYO ve THY/Teknik A.Ş de girebildi.
Lisans konusunda ki çözüm; yabancı kuruluşlar tarafından değil kendi kuruluşlarımız tarafından verilebilmesinde.Tabii ki bunun için bayağı yol kat etmek gerekir. Konu sadece SHGM ile ilgili değil SHYO’lar ve teknik liseler için de geçerli.
Teknisyenler kendileri için maddi ve manevi değeri yüksek lisansı alabilmek için uğraşırlarken, havayollarımız pek de etkilenmedi diyebilirim. Çünkü, kalifiye mekanik (Qualified Mechanic) isimli lisanssız teknisyen arkadaşlarla üs bakımda işleri hallettirebiliyorlar. Üs bakımda illaki lisanslı ve C yetkili C/S elemanın imza atması şart ise bunu da ellerindeki 5-10 tane C/S elemanla bile halletme yoluna gittiler. Nasıl hallettiler… Bunu yazmama gerek bile yok zaten işin içinde olanlar imzaların nasıl atıldığını bilmekteler.
Kısaca havayollarımızda aynı su gibi kısa yolu seçti ve günü kurtarma yoluna gitti.
Tabii ki bunlar pansumani tedbirler olup havacılığımızın önünü şimdi olmasa da yarın mutlaka tıkayacaktı ve tıkadı da. . Ancak, “kim öle kim kala” diyen bir yönetim için sorun yok. “Benden sonra tufan” der ve yollarına devam ederler. Olan, Türkiye’mizin yanı sıra mesleğini yürütmek ve başarılı olabilmek isteyen genç neslimize oluyordu.
Geldiğimiz son noktada THY’nin geçte olsa bu eksikliğe yönelik çalışmalar yaptığını söyleyebilirim. Teknik A.Ş seneler önce yapması gerekeni yapıyor ve hem EASA Part66 hem de SHY 66 modül derslerini verebilecek pozisyona gelmiş gözüküyor. SHY66 sınavlarında ve lisans alabilmekte sorun yok. Ancak iş EASA Part66 B1-B2 lisansları için sınav vermeye kalktığınızda,modül dersleri verilebiliyor ama lisans verilebiliyor mu bu henüz netleşmiş bir durum değil. Kendisi ile konuştuğum,Teknik A.Ş Genel müdürü Ahmet Karaman EASA Lisansı verilebilmesinde her hangi bir sorunumuz kalmadı dese de pek tatmin edici bulamadım. Umarım sorun kalmamıştır. Aslına bakacak olursanız mevcut SHY66 lisansı Türkiye için şimdilik yeterli. İki SHYO ve Teknik A.Ş’nin sınav yapma yetkisi yeterli olur mu onu bilemiyorum. İlerleyen zamanlarda bu okullara ilaveler yapılabilirse, lisans almayı bekleyen bir çok arkadaşımız mutlu olacaktır.
Bu bilgilerin yanı sıra; HATA firmasından lisans alanların, THY/Teknik A.Ş de tekrar değerlendirmeye tutulacağı ve lisanlarının SHY66 ya dönüştürülebilmesi için uğraş verildiği söyleniyor.
Tabii ki lisanslı teknisyen olmakla da bu meslekte yeterli olamıyor. Bunun dışında teknisyen, belli bir uçak tipi üzerinde kalite tarafından yetkilendirilebilmesi için, çalıştığı bakım kuruluşunda genel mevzuat ve şirket özel mevzuatından ve uçak tipi uçak tip AMM’den, şirket içinde yapılan değerlendirme sınavlarında başarılı olması gerekir. Mevzuatların gerekli kıldığı İngilizce yeterliliğe sahip olması gerekiyor.
Bu mâniaları atlayarak şirketinde yetkilendirilmiş bir teknisyen, şirket değiştirdiğinde bu yetkisini otomatik olarak yeni şirketine bile taşıyamıyor.
Teknisyen, ayrıldığı şirketteki deneyimlerini (Teknisyen Log’unu) onaylı olarak yeni şirketine teslim etmeli, yeni şirketinde yeterli bir süre çalışmalı, o şirkete ait mevzuatın şirket içi eğitimlerini almalı ve tekrar değerlendirme sınavlarına girip başarılı olmak zorundadır.
Kısaca lisanslı ve C/S teknisyen olabilmek doktora yapabilmek kadar meşakkatli. Hal böyleyken teknisyenler bu değeri pazarlayamıyor.
Kendini önemsemiyor. Yaptıkları işin, en az bir havayolu pilotu veya kaptanı kadar önemli olduğunun farkında bile değil. Çelik hangar kapılarının ardında ne yaptıklarını, mesleğin önemini, uçak üzerinde imza atabilecek tek yetkili kişi olduklarını kendileri biliyor ama başkaları bilmiyor. yapılacak bir hatanın nelere mal olacağını, yetiştirilme maliyetini ve zorluklarını kendi biliyor ama bilmeyenlere aktaramıyor. Yapılan işin sök tak gibi basit bir işlem olmadığını anlatamıyor. Kısaca ne mesleğini nede kendini pazarlayamıyor.
Bu eksikliğimizi gören bizler zamanında UTED dergiyi, medyadaki yanlış bilgilendirmeler ve mesleğin önemini kamuoyuna sergilenmesi gerektiğini düşünerek yayın hayatına başlatmıştık. Bu dergiyi,bilhassa mesleki ve ekonomik beklentilerimiz için kullanırken aynı zamanda çok büyük maddi kazançlarda sağlıyorduk. Dernek merkezimizi dergiden kazandığımız paralarla almıştık. 2006 Yılında derneği bırakırken ki genel kurulda kasamızdaki paralarla yeni bir mülk veya mülkler alınması için komisyon kurulmuştu. 2006 dan sonra gelen yönetimler ne mülk alabildi nede üstüne para koyabildi. Mülk satın alma komisyonu görevini yapmadı ve üyelerde maalesef sorgulamadı.
Değerli UTED yönetimi ve teknisyen kardeşlerim.
Son genel kurulda divan başkanlığı yaparken üyelerin, derneğine sahip çıkmadığını üzülerek gördüm. Dernek yönetimleri için önemli olan aidat değil üyelerin derneklerine gönülden bağı olmalıdır. Bu bağ oluşmamışsa ne yaparsan yap başarılı olunamaz. Dernek yönetimleri şüphesiz iyi niyetli arkadaşlardan oluşuyor. Ancak sadece iyi niyetli olmak yetmiyor. İşverenler ve siyasiler bir dernek kendilerine ziyarete veya bir istek yapmak için randevu istediklerinde, önce derneği araştırırlar. Ön bilgi toplarlar. Ön bilgilerde ilk sordukları, üye sayıları ve dernek yönetiminin üyeye etki derecesidir. Bazılarının iddia ettiği gibi, teknisyen arkadaşların aidatın 30 lira olması nedeniyle, derneğe üye olmak istememelerini kabul etmiyorum. Sorun buysa, o halde neden aidatlar 10 Liraya düşürülüp üye sağlanmıyor derim. Bence dernek yönetimleri,teknisyenlerin sorunlarına daha çok eğilmeliler. Sadece mesleki ve sosyal faaliyetler ve dergi çıkartmak yeterli olmaz.
Üye her an arkasında durabileceğinden emin olan yönetim ister. Mahkemeye düştüğünde kendine hukuki yardım verecek yönetim ister. Şefiyle,müdürü ile takıştığında,yanında yer alacak derneğini ister. Üye, toplu iş sözleşmelerinde sendikadan daha faal yönetim bekler. Kısaca üye icraat bekler. İcraatlardan memnun olduğunda değil aidat, üye olmak için teberru yapılmasını bile gündeme getirseniz, zevkle ödeyerek üye olur. Kısaca,vermeden alınamıyor. Üyenin,sadece aidat vermesi de yetmez. Üye derneğine gönül bağı ile bağlanmalıdır. Gönül bağı ile derneğine bağlı olmayan üye ile yola çıkılamaz. Bu nedenle derneğinize sahip çıkın. Aidat ödeyen üye bile genel kurula gelmeyip, arkadan eleştiriyorsa yanlış yapıyordur. Önce genel kurula gelin yanlışları yönetimin yüzüne haykırın.
Birlikten kuvvet doğar sözü gerçektir. THY’de denenmiştir. Bu birliği sağlaması gereken de tabii ki dernekler ve sendikalardır. Onlar birliği bir arada tutmak için varlardır.
İyi haftalar diliyorum.
43 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Üniversitelerin öğrenci çokluğundan bölünmesinin gündemde olduğu şu günlerde, ben de merak ediyorum, YÖK tarafından verilen kontenjanlarla nerdeyse her özel üniversitede açılan Sivil Havacılık bölümlerine giren çocuklarımız ne olacak, ne yapacaklar, okullarında bu lisans, sertifika eksiklikliği konusunu öğrendik, kayıt yenileme zamanları geldi çattı “Halledeceğiz” diyen okul yöneticileri yalan mı söylüyor? Okul bittiğinde yorumlarda yazan mezun işssiz grubuna mı dahil olacaklar? Lütfen bu konuyu gündeminize alarak, yeni kontenjanlar açılmasına bi dur diyin, ya da lisans alabilen bölümler öğrenci alsın, yetkililerden lisans alamayanların hali ne olacak bi açıklama yapılmasını sağlayın. Teşekkürler
Sefa abi biz üniversitede uçak gövde-motor bakım bölümü öğrencileriyiz ve okulumuza kayıt olduktan sonra okulumuzun lisans verme yetkisi olmadığını öğrendik bizim nasıl lisans alabileceğimizi ve bizlerin ileride nasıl iş bulabiliriz gibi bir yazı yazabilirsen çok memnun oluruz abi…
Sefa Bey lisans ile ilgili yazıniza kesinlikle katılmıyorum.Insanlarin shgm yerine Easa ya yönelmesi shgm ‘nin değil çalışmadan emek harcamadan hak yiyerek bir yere gelmeye çalışanların suçudur.Suan itibariyle teknisyen kalitesi cok düşmüştür.Her sey Amm okumak değil (ki onu yapamayanlar bile var) versinler eline sb sv yorumlasinlar bakalim.Tamamen para ile alınıyor suan ki lisanslar.ing bilmeyipte tek seferde tüm modülleri veren insanlar var.Bunlar mi ucak bakımı yapacak?lutfen haksiz bir şekilde lisans alımlarını mesrulastirmayalim.
Yazıyı bir kaç kere okumanı tavsiye ederim. Satır aralarında yatan anlamlara dikkat et. SHGM lisans veremeyince bu firmalar türedi. İnsanlar da su gibi kısa yolu seçerdeki anlam, Sen su için yol yapmazsan su en kısa meyilden akar gider.Yani kısa yoldan gitmeye kalkardı. Bu mantığın neresi konuyu meşrulaştırıyor. Suç tabii ki önce su kanalını yapmayıp suyun serbestce kısa yoldan aşağıya kadar akmasına engel olamayan alt yapı yetersizliği. Şimdi ise düzelmeye başladı diyorum. Bunun neresi meşrulaştırma? Ben konuya geniş perspektiften baktım. SHGM bu lisans olayını ciddiye alsaydı zaten bu firmalar türemezdi. Kişilerden ziyade büyük resime bakmak lazım.Tabii ki bu fırsatdan üç kağıtcı firmalar da türemiştir. Ancak EASA lisansı ciddi bir kurumdan alınsa ona lafım olamaz.
Mech’e : Lisans alımı bizim zamanımızda da yanlış yerlerden alındı. Ben lisansımı THY eğitimden alırken işin kolay yolunu bulup Kayseri’den karton sigaralarla, Whisky ile ( o zamanlar bulunmazdı Türkiye’de) Lisans alıp gelmişlerdi. Bizlerde onlara kızmıştık. Aynı bugün olan husumet onlarla bizler arasında vardı. Aslına bakacak olursan lisansı olunca uçağı bilir olunmuyor. Sen bence var gücünle çalış,troubleshooting yap,arıza defterlerini karıştır verilen cevaplar oku. Kendini geliştir. İlerleyen zamanda kimse senin lisansına değil arızalardaki doğru değerlendirmelerinle zaten bir numara olacaksındır. Sonuçta işi lisans değil siz yapıyorsunuz. Palavradan lisans alan varsa zaman içinde iyot gibi açığa çıkar.
Sefa bey uted e üye olmakdan bahsetmiş. Ben hayatta üye olmam mevzu parada değil nedeni uted derneğini kendi çıkarları için kullanan birilerinin peşine neden gideyim ? 7 yıldır bu sektördeyim uted in bizler için yaptığı bir şeyi görmedim duymadım.
Haksizlik yapiyorsunuz arkadaslar.(738.hakkaniyet)benim atelyemde 40 yasin uzerinde olup ingilizce kursuna giden.cebinde ingilizce kelimelerle gezen abiler var hata magduru.moduller parayla diyorsunuz peki tip kursudami parayla adam 2.yada 3. Tipini aliyor.assesmentlarda mi parayla geciliyor? Nankorluk etmeyin bu adamlar bize cok sey ogretti halada ogretiyor.is bilgisi ve tecrube olarak yanlarindan gecemeyiz.parayla gecen olmusmudur.bilemem.ancak 10 kisinin yaptigini 100 kisiyi mal etmek dogru degil.
Sefa abi ogrendigimiz haberlere gore celik is sendikasi teknik destek grubununda haksizlik yapildigini soyleyip thy teknige dava acmis durumda bu konu hakkinda bilginiz var mi?
https://www.airlinehaber.com/celik-is-teknik-a-syi-mahkemeye-verdi/
Kendileri imzalayıp kendileri dava açıyorlar. THY teknikte bu sendikadan hayır bekleyen adam sayısı bir otobüsü geçmez.
Teknik destek grubu tamamen ucuz iş gücü için uydurulmuş gruptur.artık typlileri alıyolar oray dışarıdan gelen otomotiv talaşlı tornavida falan okumuşları.e bubadam zaten 2700 falan alıyomortalama dışarıda nereye bulvak o parayı sus otur bence ne güzel iş edinmissin.
Yahu bırakın siz eskiyi yeniyi siz ne olacaksınız onu söyleyin .sefa bey güzel yazmışsın lakin hatırladığım kadarı ile siz bu hata lisanslarına karşı idiniz.şunuda belirteyim hata nın lisans vermesi sanmayın talta nın eseri o taltayı kollayan yönetimin eseridir sayın çiftçi konuşsun anlatsın UTED i devirmek üyeler gözünde küçük düşürmek için hazırlanmıştı başarılı olundu ve UTED i yönetime teslim eden zihniyet oy verenler hiç sızlanmasın başta sefa bey ve kırmacı açık oy kullanan onursal başkan işte teknisyenin hali bu
HATA lisanslarının sınav sistemine hep karşı çıktım. Haklısınız.Ancak olan olmuş ve teknisyenler arasında ki husumet çok.Bende bu nedenle lisans alabilmeyi bu hale getiren,alımı çıkmaza sokan yönetimlere laf attım. Bence hala asıl suçlu lisans verme yetersizliğimizdir. Biliyorsunuz bu lisans olaylarında ben şirkette değildim. O zaman UTED başkanı ben olsam ve hala şirkette çalışıyor bulunsam ne yapardım bilemiyorum. Sanırım yapım gereği karşı çıkardım diye düşünüyorum.
arkadaşlar uçak teknisyenliği gibi önemli bir işte çalışan bizlerin bu kadar seviyesiz konuşması bizlerin ne olduğunu ortaya koyuyor. özellikle abilerimiz hakkında yazılanlar son derece ayıp şeylerdir.zaman geldiğinde onların bir tecrübesi bile bizim bir yılda yaptığımız işe bedeldir.lütfen konuşmalarımıza dikkat edelim..
Tum bu uyku moduna son yonwtim dur demistir. Yaptiklari calismalarla logbooklari hazirlamislar ve birkac aya yayinlanacaktir. Sinavlarin tekelden cikma surecini hizlandirmislardir. TIS surecine dahil olmus gucleri yettigince kazanim almislardir. Bu surecte Ilker Beyin yapici yonde UTED le iletisimde olmasi her ne kadar yeterli olmasa da ek kazanimlar saglamistir. Bircok arkadasin bireysel sorunlarinda dogrudan muhatapla cozum olmuslardir. Bugun bir cok arkadasin shgm ile ilgili sorularina aninda online iletisim ile sonuc almaktalar. Yeni donemde teskilatlanma ve uye sayisini artirma amacinda olduklarini soyleyen UTED yk uyelerine guveniyorum. Ancak biraz da calismalariyla toplumu bilgilendirici ziyaretler yapmalilar. Sefa bey bu sektorde bir duayendir fakat unutulmamali ki biraktigi ana kadar lisanslandirma ile ilgili cok fazla problem yoktu. Ancak kendisinin de dedigi gibi goreve getirdigi ve listesini yaptigi yonetimler uyumustur.
Sen kesin UTED yönetimindensindir. Ne yaptınız? SHGM ile birlikte çalışmışlarda falan filan.İlker beyle diyalog içinde olmanızı söylemeniz bile saçma olmuş. İlker bey dediğin adam yönetici. Madem bu kadar samimi idiniz.THY ye 5000 lira verilirken siz ne yaptınız. Başka yönetimlere laf atıyorsunuz ama asıl Sefa başkan size laf atmış anlayamıyorsunuz. Bu kafa ile üye sayınız falan artmaz. Saygınlığınız yerlerde ve orada kalır.kendiniz çalar kendiniz oynarsınız iki sene daha
Dostum bunlari yazmak icin yonetimden olmaya gerek yok adamlar zaten icimizde ne yapiyorsunuz abi bak neler diyorlar deyince anlatiyorlar. Yanlis yonlendirmelere kulak asmiyorum soruyorum ve ogreniyorum. Leyhte yorum yapinca yonetimden mi olunuyor. Bu yonetimi calistigi icin dernegi sumen altindan tek adam devrinden cikardigi icin mi basarisiz goruyorlar. Git anlatsinlar sanada yada caktirma bir sorun gotur yaklasimi gor. Ben de oyle uye oldum zaten. Bilmediginiz cok seyler var airlinehaberde de bu sebeplerle yipratma yapilmis Onursal Baskan cok direndi ama genel kurul yonetime guvendigi icin 3 yila cikardi sureyi. Muhalefet yoktu cunku daha cok calismayi kimse goze alamadi goruyorlar cunku. Tek liste olunca da katilim az oldu. Bu camia isini bilir ve dogrunun yaninda olur kimse merak etmesin.
Sefa Bey, öncelik ile lisanslandirma sürecindeki sorunu tüm yönleriyle tarafsız bir şekilde ele aldığınız için sizi tebrik ederim. Sorun Türk Sivil Havaciligini genel sorunu ve günler ilerledikçe çiğ gibi büyüyor. Bu problemleri bir daha yaşamamak için sektörün tüm paydaşları (bakım merkezleri, Shgm, Bakanlik) ortak olarak çalışmalı ve Türk Sivil Havacılığı’nın geleceği kurtarılması, garanti altına alınmalı. Part-147lerin dünya üzerindeki tüm örneklerinde lisans sınavları ülkemizdeki kadar zorlastirilmiyor, bizim teknisyenlerimiz bu zor olan durumu zaten tip kurslarında başarılı olup aşıyor ve kendini ispat ediyor, EASA’nın lisansına sahip bir çok çalışanda 2 ila 5 arası tip mevcut ve yetkililer bu durum da zaten yeterli olduklarının kanıtı. Sizin de altını çizerek belirttiğiniz gibi şu kolay yolu seçiyor. Calışanlar log book vs. İle vakit kaybedip istenen ütopik tecrübe kayıtlarının altında ezilmek istemiyor. Sınırlama kaldırma dönemi ise tam bir fiyasko ancak herkesin isine geldi ve dillendirmesi istenmedi, şu anda yetkililerin %80 oranındaki kısmı bu sınavları verebilecek durumda degil. Bu gerçeklerin altında muhurlerimizi sadece kontrol ettiğimiz! işler için tam bir güven ortamında kullanmaya devam ediyoruz. Herkes aynı gemide ancak tepkili ve yetkili :) bütün bu olanları her şeyi herkesin kendini değerlendirip şapkasını önüne alıp düşünmesi gerektiğini göz önüne sermektedir ha kimi camiada ki arkadaşlar düşünmeden yıllarca beraber çalıştığı arkadaşına laf atıyor buda camiada ki birbirine saygi ve hoşgörünün ortadan kalktığını ve iş barışının bozulduğunun bir göstergesi olabilirmi acaba bu da ciddi olarak (direkt olarak) uçuş güvenliğini etkilemektedir düşüncesindeyim bu bir birine laf atan arkadaşlar çalışırken kimi zaman güvenip birbirinin yaptığı işe mühür vurmaktadir bu zamandan sonra bir birine nasıl güvenebilir nasıl birlikte ekip çalışması yapabilir muamma….
Allah razı olsun abi hakikatten ilk defada teknisyeni düşünen oldu ne yazıkki yan yana çalışan teknisyenler arkadaşımız dediğimiz insanlar düşman olmuş meğerse pusuda bekliyorlarmış. Yıllardır şirketin yükünü çekti ipini omuzladı bu insanlar ozamanlar kimse bu şekilde düşünmüyordu. Yazınız ve yaptığınız inceleme için teşekkür ederim.
sevgili sefa bey çok güzel anlatıyorsun ama gel görki teknikte at izi it izine karışmış insanları emekli ediyorlar
plaket töreni yapıyorlar malesef çalışan arkadaşları vedalaşmaya çagırmıyorlar soruncada unuttuk aceleye geldi diyorlar sözun bittigi yerdeyiz sen ne kadar anlatırsan anlat agzın yorulur
Bu onuru onursuzca alanlara bir haftada lisans verenlere selam olsun!
Hatadan ,adriadan kosa yoldan lisans alıp type işletip yetkisi düşün abilerimiz hiç üzülmesin.siz bunun ekmeğini çok güzel uzun bi süre yediniz.teknik aş sınav yetkisini aldı.önceliği de yetkisi düşen abilerimize verdiler.girin de geçin bakalım .daha ne istiyorsunuz? Anadolu zor dediniz.alın size fırsat temel eğitim müdürlüğünde ki çok saygıdeğer hocalarımız gece gündüz demeden çalışıp bir an önce ne kadar çok kişiye sınav hizmeti veririz diye uğraşıyorlar.Ama bazı çakallar bu gelin sizi sınava alalım teklidini reddedip biz dışarıda giricez sınava tşk ederim dediler bile.Sütten ağzı yanan tekniğin başındakilerde yakın zamanda bombayı patlatıcak şu an onay aşamasında.Ya adam akıllı bir yerden girer geçersin modüllerini,dınav belgelerini gösterirsin ya da bana hiç gelme kardeşim.bak biz sınav yetkisi almışız gel burdan gir.ne sen uğraş ne ben uğraşayım .hadi abilerim zaman ders çalışma zamanı
sen nerden lisansını?hata part 147 onaylı eğitim kuruluşu ve easa lisansına sahip olmak için gidilmiş bir eğitim kursuydu bizler için.genelleme yaparak saçmaladığının farkına var önce.shgm lisansı olupta 3 ayda modülleri verenleride biliyoruz,2011 haziran-temmuz-ağustos-eylül thy teknik ve mng modül sınavları incelensin mi diyelim?olimpik trainingten sınırlamalar nasıl kaldırıldı mı diyelim?shyo da yata yata okuldan mezun olup lisansını alıp iş yerine gelince afallayanları da çok gördük mü diyelim?hangisinden başlayalım?eski abilerin lisanslarını baklava börekle aldıklarını mı yazalım?bunun sonu yok,ordinaryusluğa da gerek yok.bu işi icra edeceksek kağıt parçasını almak için sınavlarda gösterilen çabayı iş yerinde de adam gibi göstermek gerek,işine sahip çıkmak gerek,amm vs okuduğunu anlamak gerek,okuduğunu anladığında aslanlar gibi hatasız uygulaman gerek.
Abi ben lisansımı shgmden aldım. Fark modüllerimi de verdim allaha şükür.3500 4000 sayfa modül 11 çalıştım 4 5 ay boyunca.Tabiri caizse eşşek gibi çalıştım.Bence incelensin be abi.yok öyle yağma beleşe lisans almak.Siz zaten hakederek aldıysanız tek girişte yine alırsınız.niye üzülüyonuz be abi he ? Tek bir yanlışa değil tüm yanlışlara karşıyım.baklava böreğe selamlar
Modül 11 e 3500-4000 sayfa çalıştın da noldu çılgın bir uçakçı,inspector falan mı oldun?siz çok tehlikeli bir okadar da acayip bir grupsunuz kendinizi dev aynasında gören ama uçakçılık ve tecrübe adına hiçbirşey bilmeyip uçağı,bakımı,karar verebilmeyi modül 11 den ibaret sanan enteresan bir grupsunuz.
Ne kadar çakal varsa …….
Sistem yanlış ve zor bu durum seni düzenbazlığa sevk ediyorsa kusura bakma lütfen bu senin ahlak anlayışını ortaya çıkarmaktadır.benzer yerlerden lisans alanların %90 ı dogru durust ing bilmeden biranda dile gelip kompozisyon yazabilir kıvama eriştiler. Kopya ile haksız şekilde lisans sahibi olup tum diğer hakkı ile lisans sahibi olanların hakkına girdiler …. Sefa bey sistemin sorunu mevcutken. Bu sorunu dert etmeden adam gibi çalışıp lisans sahibi olan yüZlerce insan mevcut.nasıl sistemi eleştiriyorsanız parayla sınavsız lisans alanlarıda eleştirin onur belgesi diyorsunuz ama bu belgeyi usulsuz alıp kaybedenleri koruyorsunuz yapmayın yakışmıyor
Airlinehaber başyazarı yıllarca UTED başkanlığı yapmış siz Sefa İNAN sitenizde UTED in son seçimlerine neden yer vermediniz. Bunu bi açıklayın sonra UTED derneği etkili olamiyor deyin
Sevgili kardeşim yazımda UTED ve üyeler ile ilgili paragrafları okumadın mı? Bak orada mesajlarım var. Son genel kurulun neyini yazayım ki. Üye inanılmaz azdı ve yazımda genel kurula gelmedikleri için üyeye de laf attım. Yönetimin neler yapması gerektiği yazıda var. Başka ne diyeyim. Ha pardon dernek yönetimi 3 seneye çıkartıldı. Yani 3 sene daha yönetimde kalacaklar. Üyenin olmadığı muhalefet yapılmayan bir genel kurulu nasıl yazacağımı şasırdım ve bu lisans konusunun içine bir iki paragraf sığdırdım. Başka ne yazmamı istiyorsan söyle.Rahat ol isimli de mesaj atabilirsin.Ben işveren değilim. Hatta telefonumu vereyim aç konuşalım.
Sefa abi iyi geceler öncelikle, 4+1 yanı 5 yıllık shyo okulunu erken bitirdim. Gerekli gereksiz bir çok ders gördüm 4,5 sene boyunca emek verdim/verdik.Şu anda elimizde ne lisans var ne modülleri vermiş sayıldık ne de iş imkani var. Elimizde lisans olmayınca zaten iş sıkıntıya düşüyor , hadi eyvallah tecrübesiz adama lisans verilmesi bencede saçma fakat ben 4,5 yıl okudum ve o gireceğim tüm modüllerin dersini gerek 75 gerek 85-95 gibi yüksek notlarla verdim fakat elimde hiç bir şey yok. Şu anda işsiz umutsuz bekliyorum. Bu sektöre typ yi getirenler kimse bu durum bundan kaynaklı. Bu imza olayları vs gerçekten bahsettiğiniz gibi yaşlı amcalarımız oturuyor gençler iş yapiyor maaşı yaşlı amcamız alıyor. Alsın helalı hoş olsun fakat artık önümüzden çekilmeniz gerekliki yeni iş gücü doğsun. Hiç kontrol edilmeden imzalar atılıyor. Adam/saatler giriliyor. Bunlar hep bilinçsizlikten aslında ne kadar ufak şeyler kaza doğurabiliyor bunları biz biliyoruz fakat yeterli eğitimi almamış ancak bu sektöre atılıp kolayca yükselmenin para kazanmanın derdine girenlerin çoğu bunu gözardı ediyor. Ben uçak teknisyeniyim ve mesleğimi icra edemiyorum çünki iş yok! Sen bu okulları açıp öğrenci yetiştir okadar emek versin bu kadar öğrenci bir yandanda typ denilen programi aç 6ayda adamın 5 senede gördüğü programı anlat :) sizce mantıklı geliyor mu abi? Ya okulları kapat yada typi artık iptal et. Bu günahtır, bu kadar milletin emeğıyle oynamanın cezası büyüktür Sefa abi. Bu konularıda dile getirirsen çok sevınırım. Hayır biz iş bulamadığımız gibi devlet dairelerine vs yerlerinede giremiyoruz çünkü ünvan konusuda ortada. Ne olduğumuz belli değil. Kpssden alım yok. Tkdan alım yok biz ne iş yapıcaz abi? Bunun sorumlusu kim bizi bu duruma düşürmenin bu kadar ah almanın cezası büyük olacaktır.
İyi geceler Sefa abi
Keşke ÖSS tercihlerini yaparken bir uçak teknisyenine kardeş siz ne iş yaparsıniz diye sorsaydin. Benim
ne iş yaptığımızı biliyoruz ve bunun 4+1 yıllık fakültesini okuduk. Ben orada fakülte, lisans ve typ olaylarına değinmişim sen ne demişin gerçekten anlamadım :) ben yaptığım işi okuduğum 4+1 yıllık fakülteyi seviyorum ve bunla ilgili herhangi bir sıkıntım yok. Bir daha seçim yapacak olsam yeniden uçak teknisyenliğini seçerim çünkü bu işi seviyorum.
zaten yazıda da belirttiğim gibi ” Ben uçak teknisyeniyim ve mesleğimi icra edemiyorum çünkü iş yok! Sen bu okulları açıp öğrenci yetiştir o kadar emek versin bu kadar öğrenci bir yandan da typ denilen programı aç 6 ayda adamın 5 senede gördüğü programı anlat sizce çok mantıklı mı?”
saygılarımla.
Airline Haber portalı, Uçak teknisyenlerinin sorunlarını duyurmada derneklerden daha etkili. Dergisi de yayınlansa aylık sektör özeti..
Kesinlikle katılıyorum. Bu kadar tarafsız ve etkili başka site yok son zamanlarda çok fazla yol aldı Airline Haber dergi de en fazla bir sene sonra elimizde olur diye düşünüyorum
Tamamen katılıyorum. Thy başlattı bu yabancı oyununu sonra Talta el attı üye sağladı kendine. Kimseden ses çıkmadı. Şirketin işine geldi. Lisansların yeterli veya yetersiz sayıda olması şirketi bağlamıyor onlar bu işi başka yollarla çözüyorlardı. Neyse artık thy de lisans verebiliyorsa iyi haber. Bakalım hata cılar ne yapacak. Son söz olarak teknisyenin teknisyenden başka düşmanı yoktur.
Teknisyenlikte de artık yaş sınırı getirilmeli bu yaş ta en fazla 60 yaş olmalı. Bazıları hükümeti işsizlikle suçluyor ancak abilerimiz de artık yeter ben gideyim demiyor nasıl olsa gençler işi yapıyor kendileri de pat patlıyor. Apron kartını DHMİ veriyor ancak azrail alabiliyor. Şirketler de yaşlılara bu kadar değer vereceklerine gençlerin önünü açsalar 3 yaşlıdan alacakları verimi 1 gençten alabilirler. Allah razı olsun ben de bu işi yaşlı abilerimden öğrendim ancak bir yerde de dur demek lazım.
Burda bahsi gecen konuda aklina takilan bumu oldu dostum ? Ben 27 yasindayim ve 9 seneden beri teksinyenim ve o begenmedigin gitsinler dedigin yaslilar kadar havaciliga THY firmasina MNG firmasina ATLAS ve ONUR AIR vb. firmalara sahip cikani isini benimsiyerek yapan genclere rastlamadim kendimde dahil. O bahsettigin verim konusuda okadar basit konu degildir sadece panel ac kapa sok tak ile bitmiyo bu isler. O isi yavaslatan 3 tane yaslinin tecrubesi is ahlaki olmasaydi simdi o 1 tane verimli gencte olmazdi. Onun icin birakin artik bu yaslilara takilmayi. Sirketler bilgilerinden ve yetkilerinden dolayi abilerimizi hala calistiriyo ise yaramiyan adami kimse tutmaz zaten merak etme. Madem okadar yaslilara karsi boyle bir dusuncen var al ozaman dostum butun ucak tiplerini gelistir kendini o yaslilarin ustunde bilgi ve tecrubeye sahip ol seni oturtsunlar o koltuga. Ayrica nasil olsa gencler yapiyo isi yaslilarda pat patliyor derken daha dikkatli ve terbiyeli ol. Madem o yaslilar sayesinde buraya geldin ozaman nankorluk etme saygi goster arkalarindan konusma ki ben o zaman Allah razi olsun demende ki samimiyetini goruyim. Benim babam bu sene 40. Yilini doldurdu ve ayrildi.havacilik camiasinda parmak ile gosterilir ve nokta kadar laf soyluyecek adam da yoktur ki soyluyecek adamida cebinden cikarir. He bu arada o isi yapan 1 tane verimli genc adami kac kere cikartir sen hesapla artik. Sizin gibi zihniyetler yuzunden zaten bu hale geldik ya yuzune gulen Allahtan razi olmasini istiyen ama arkasini donunce gitsede kurtulsak diyen. Teknisyenlikte yas sinirindan bahsedicegine sen once kendinden buyuklerin arkasindan nasil konusman gerektigine bi sinir getir.
Kardeş baban 5. Evinin taksitini de bitirip ayrılmış çok şükür bir gence de tip kursuna gitmek için yer açılmış. Senin de havacılığa nasıl dahil olduğun belli oldu.
E bi zahmet birakta 40 sene calisan adam o kadar mali mulkude yapmis olsun ki yanlisini duzeltiyim 5. Degil 8. evinin taksidine devam ediyo. Nazar etme ne olur calis seninde olur diyip asil konuya donuyim. Insallah sende onlar gibi kendini yetistirip en az onlar kadar bi yerlere gelirsin. Ama bu dusunce ile biraz zor oldugunu dusunuyorum. Onlara isi neden birakmadigini sorgulayacagina beden hala bu sirketler bu adamlara ihtiyac duyuyo diye dusun ve ona gore gelistir kendini bu sirketler simdi bu durumda ise onlarin ozverili calismalari sonucunda burda. Senin gibi dort gozle cay saati gelsinde sigaraya caya kosalim diye dusunmedikleri icin. Allaha sukur ben bu ise ucak okulu okuyarak geldim. Lisansimida aldim tipimide aldim sukur. Yarasi olan gocunuyo baskalarina camur atip kimse biyere gelememistir. Ozellikle isi ogrendigi insanlara camur atarak hic gelemezsin ;)
şirket zorlamasa baban işten ayrılır mıydı acaba bu yıl, sadece soruyorum
Kendisi zaten daha once Thy teknikten emekliligi dolmustu ve yasanan sacma olaylardan dolayi kendi istegi ile emekliligini istedi. Daha sonra birlesme sonucu ayni cati altinda istemiyerek tekrardan bulundu ve bu konu ile ilgili olarak 2017 Mart ayi icin istifa dilekcesini hazirlamisti. Sirketin boyle bi karar almasi belkide daha faydali oldu. Boylelikle aciklamayi aldigina gore icin rahatlamistir umarim. Neyse konu basligi farkli farkinda isen. istersen daha fazla burayi bu konu ile ilgili mesgul etmeyelim. Bu konuyu acarlarsa tekrardan konuyu gundeme getirip tartisiriz. Iyi gunler
SEFA BEY KEŞKE BU DOĞRU TESBİTİNİZİ GEÇMİŞTE DE YAPABİLSEYDİNİZ. SU KISA YOLDAN AKAR
Sayın Yorumcu: Su bile kısa yolu seçer sözünü ben sıklıkla yazılarımda geçiririm. Çok sevdiğim bir sözcüktür. Buradaki anlamı,İnsanlara doğru yoldan gidileceğini söylerken, doğru yolu inşa etmediysen, insanlar da aynı su gibi yokuş aşağı meyile göre yol seçer anlamında söylenmiştir. Burada suçu insanlardan önce, bu suyun akacağını bildiği halde,suyun gideceği oluğu inşa etmeden,bakın başınızın çaresine der gibi duyarsız kalınmasına laf attım. senelerdir bu konuda hiç bir şey yapmadan oturanlarda suçu buldum. Su neden kısa yolu seçti diye düşüneceğimize bu suyun akması gereken oluğu neden insa etmedik diye düşünmelerini sağlamaya çalıştım.