Kutuplara Charter Seferi Olağanüstü…

Kaptan Greg Fitzgerald, herhangi bir Qantas pilotu değil ve bu uçuş da herhangi bir uçuş değil! Dünyanın en soğuk, en uzak kıtasına düzenlenen olağanüstü charter seferleri ilgi odağı oldu.

Kıdemli 747 kaptanı, havayolunun en sıra dışı uçuş rotasını başarı ile tamamlayan dört pilottan biri. 13 Saatte Antartika kıtasına gidiş ve dönüş gerçekleştiriyor.
Charter seferleri, yılda birkaç kez dünyanın en soğuk, en uzak kıtasına Qantas jumbo jetler ile planlanıyor. O donmuş araziyi kuşbakışı görmek için bu tek fırsat yolcuları farklı bir boyutta yaşatıyor. Kaptan Fitzgerald, “insanlar bu kıtanın ne kadar büyük olduğunu fark etmiyor” diyor. Tam tamına 14 milyon kilometrekare, Avustralya sadece 7,7 milyon kilometrekare.
Uçuş, Sidney Havaalanı’ndaki kalkış bilgi ekranında hemen göze çarpıyor. Uçak Cumartesi sabahı Sidney’den kalkıp Pazar günü aynı noktaya dönüyor. Uçuş numarasının altında parlak harflerle Antartika Charter’ı yazıyor. Aslında uçak yabancı bir ülkeye girmiyor. Yolcuların sadece bir ehliyete, kimlik numarasına veya pasaporta ihtiyacı var.
Öğle vakti kıtaya ulaşmak amacıyla sabah erkenden yola çıkılıyor. Hava son derece açık. Buz tabakaları ve dağları kıyı şeridinde görülebiliyor. Uçuş planı kalkış öncesi hazırlanmış olduğundan, kaptan ve ekibi, hava
durumuna bağlı olarak, olası 19 farklı uçuş yolundan birini seçiyor. Antarktika dünya üzerindeki en kurak kıta olmasına rağmen, rüzgarlar son derece güçlü olabiliyor. Ekip, mümkün olan en iyi görünürlüğü
sağlamak için düşük bulutlardan kaçınıyor. Tüm gezi için ideal koşullar elde ediliyor.
Antarktikaya ulaşınca uçağın seyir yüksekliği yaklaşık 20.000 feet (6000 mt), böylece manzaranın daha yakından görülebilmesi sağlanıyor. Ayrıca, kabinin her iki tarafındaki yolcuların manzaraları görmesi için uçak bazı önemli noktaların etrafında dönüyor. Aşağı seviyelerde seyrederken, çok yakıt kullanılıyor ama görsel nevigasyon sağlanıyor. Bu da yolcunun görmek istediği şey.
Kaptan Fitzgerald’ın ifadesine göre; bu charter uçuşunun ön hazırlığı yıllarca önceden başladı. Hatta bugünkü uçuşun hazırlığı bile 7 ay öncesinden tasarlandı. Kabinde iki Antarktika uzmanı var. Kıtaya bakıldığında görünen bölgeler hakkında coğrafi, jeolojiik bilgiler ve keşif öyküleri anlatıyorlar. Antarktika çevresinde 4 saatlik uçuşun ardından, yoğun geçen etkinlik sonrasında hem dinlenmek hem de Qantas ekibinin verdiği akşam yemeğinin tadını çıkarmak için rota Sidney’e çevriliyor.
 

Exit mobile version