Korea Air Uçağı 15 Dakikada 27 Bin Feet Alçaldı: 17 Yolcu Yaralandı

Korea Air Uçağı 15 Dakikada 27 Bin Feet Alçaldı: 17 Yolcu Yaralandı

Kore Havayolları’na ait bir uçak, Cumartesi günü kabin basınç sisteminde çıkan arıza nedeniyle sadece 15 dakikada 26.900 ft (yaklaşık 8.199 metre) irtifa kaybetti. Olay sırasında uçakta büyük panik yaşanırken, 17 yolcu yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Alarm Verildi

Kore Havayolları’nın KE189 sefer sayılı uçağındaki yolcular, Seul’daki Incheon Uluslararası Havalimanı’na geri yönlendirildikten bir gün sonra nihayet Tayvan’ın Taichung kentine güvenli bir şekilde ulaştı. Olay, uçuş başladıktan yaklaşık 50 dakika sonra Boeing 737 Max 8’in kabin basınç sisteminde meydana gelen arızanın alarmları tetiklemesiyle başladı. Flightradar24’ün verilerine göre uçak, yalnızca 15 dakikada 26.900 ft alçaldı.

Yaralanmalar ve Hastaneye Kaldırılma

Yolcular arasında hiperventilasyon ve kulak ağrısı yaşandığı, 17 kişinin Tayvan’ın Taichung kentine indikten sonra hastaneye kaldırılması gerektiği bildirildi. Korean Air, The Independent ile paylaştığı açıklamada, “17 yolcu Kore’de tıp uzmanları tarafından tedavi edildi ve ciddi bir yaralanma olmaksızın taburcu edildi” dedi.

Oksijen Maskeleri ve Panik

İçinde 125 yolcu bulunan uçak, 22 Haziran’da yerel saatle 16.45 civarında Tayvan’a uçmak üzere kalkmıştı. Yerel medyaya yansıyan detaylara göre, uçak, acil durum sebebiyle kalkıştan üç saat sonra Incheon Havalimanı’na geri döndü. Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, uçak havaalanına saat 19.38 sularında döndü. Korkunç paniğe rağmen ciddi bir yaralanma bildirilmedi. Korean Air’in olayla ilgili yaptığı incelemelerin ardından uçuş, ertesi sabah farklı bir uçakla yeniden başladı.

Yolcular, oksijen maskelerinin açıldığı ve ani iniş sırasında çocukların ağladığı, uçakta panik ve sıkıntı dolu sahneler yaşadıklarını anlattı. Bir yolcu, uçağın irtifa kaybettiği sırada oksijen maskelerinin açıldığını ve çocukların ağladığını belirtti. Yolcu, uçağın yere düşmesinden korktuğunu da ekledi.

Araştırma Devam Ediyor

Kore Havayolları sözcüsü, havayolunun kabin basıncı arızasının sebebini belirlemek üzere kapsamlı bir araştırma yürüttüğünü ve uçağı hizmete döndürmeden önce herhangi bir bakım sorununu çözmeyi amaçladığını söyledi.

Bu yılın başlarında Kore Havayolları’na ait bir uçak, Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido adasındaki New Chitose Havalimanı’nda Cathay Pacific Airways’e ait bir uçakla temas etmiş, ancak yaralanma olmamıştı.

Korean Air geçen yıl web sitesinde, “uçuş güvenliği için yolcuların ortalama ağırlığını el bagajlarıyla birlikte ölçeceğini” duyurmuştu. Bu, Air New Zealand’ın geçen yıl haziran ayında duyurduğu benzer bir uygulamanın ardından gelmişti.

Bu ayın başlarında ise Singapur Havayolları, geçen ay Londra’ya giden bir uçuşta şiddetli türbülans yaşanması sonrasında yaralanan tüm yolculara tazminat teklifinde bulundu. Bangkok’tan Londra’ya giden SQ321 uçağı, Myanmar üzerinde şiddetli türbülansa girmiş ve bu da uçağın anında 178 ft alçalmasına yol açmıştı.

Korean Air, olaydan etkilenen herkesten özür dileyerek, “Olayı çevreleyen koşulları araştırmak için ilgili tüm yetkililerle tam işbirliği yapıyoruz. Etkilenen yolculara konaklama, yemek ve ulaşım düzenlemeleri de dahil olmak üzere kapsamlı destek sağladık” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version