featured

Kore, süpersonik jet savaş uçağı geliştiren dünyanın sekizinci ülkesi olacak

Kore, 9 Nisan 2021’de gerçekleştirilen bir törende geliştirdiği KF-21 Boramae savaş uçağını tanıtmıştı

Cumhurbaşkanı Moon Jae-in KF-21’in yer ve uçuş testleri tamamlandıktan sonra, uçağın seri üretiminin 2028’de 40 adet ve 2032’de 120 adet uçak hedefiyle başlayacağını da ifade etmişti. KF-21 Boramae son testlerini tamamladığında Kore, kendi teknolojisine sahip gelişmiş bir süpersonik jet savaş uçağı geliştiren dünyanın sekizinci ülkesi olacak. Kore Hükümetine göre, KF-21’in geliştirilmesine 719 Koreli işletme katıldı. Prototip uçaklarda kullanılan 30.000’den fazla parçanın yaklaşık yüzde 65’i Kore’de üretilirken ve Savunma Edinme Programı İdaresi ve KAI bu yüzdeyi de artırmayı planlıyor. Hükümet, projenin 2016’dan 2020’ye kadar ekonomik etkilerinin 2,1 trilyon won ve 12,000 iş istihdamı yarattığını tahmin ediyor. Hükümete göre, seri üretime geçtiğinde 100.000 yeni iş istihdamı yaratılacak ve 5.9 trilyon won ek ekonomik değer yaratılacak.

KF-21’in havadan havaya ve havadan karaya atılan füzelerle ve hatta havadan fırlatılan seyir füzeleriyle silahlandırılması bekleniyor. İki motora sahip savaş uçakları, görevlerine bağlı olarak tek ve iki koltuklu sürümlerde gelecek.

Yeni yayımlanan tanıtım videosunda ek yakıt tankları ve hava-hava füzeleri ile teçhiz edilmiş KF-21 savaş uçağının uçuş ve atış görüntülerine yer verildi. Ayrıca KF-21 savaş uçağının İHA sistemleri ile kol uçuşu icra ettiği görüntülerde ise mothership yani İHA sistemlerini yönlendirici bir ana platform görevini de icra edebilecek kabiliyete sahip olacağı gösterildi. Ayrıca havada ikmal görüntüleri de paylaşılan tanıtım videosunda yer aldı.

KF-21’in yeni tanıtım videosu

Ülkenin Savunma Edinme Programı İdaresi’ne (DAPA) göre, Güney Kore’nin test ve geliştirme için altı KF-21 prototip üretmesi bekleniyor; ilk üçünün bu yılın sonunda ve sonraki üçünün de 2022’nin ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

KF-21 projesi, Güney Kore için bir kilometre taşı haline geldi

KF-21’in yalnızca %65’i Güney Kore üretimi olsa da, piyasaya sürülmesi, uzun bir uçak üretim geçmişine sahip olmayan bir ülke için önemli bir başarı olarak görülüyor. DAPA, KF-21’i, gizliliği artıran dahili bir silah bölmesinden yoksun olduğu için 4.5’uncu nesil savaş uçağı olarak adlandırıyor. Bazı analistler, KF-21’in, ABD yapımı 5’inci nesil savaş uçağı olan F-35’ten daha yüksek ve daha hızlı uçabileceğini öne sürüyor.

DAPA yetkilileri tarafından CNN’e yapılan açıklamada, KF-21 savaş uçağının piyasaya sürülmesiyle birlikte, Güney Kore’nin artık kendi başına savaş uçağı üretebileceğini gösterdiği ifade ediliyor. Yetkililer, bu projenin, daha iyi savaş uçakları geliştirmek ve yerel olarak geliştirilen silahları kullanmak için bir kilometre taşı olacağını söylüyor.

KF-21, Güney Kore ve Endonezya’nın ortak bir projesiydi. İki ülke, Endonezya projeye yapılan ödemelerde geride kaldığından bir süredir müzakerelere devam ediyordu. Endonezya’nın Savunma Bakanı, KF-21’in tanıtım töreni sırasında, müzakerelerin devam ettiğini tekrarladı.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ EyNdJPKW8AQgd8YKF-21 savaş uçağı

5’inci nesil bir savaş uçağının unsurlarını birleştiren KF-21, yeni nesil bir savaş uçağıdır. Seri üretim hattından çıkacak ilk KF-21 uçakları 4.5 nesil olacak. Yapılacak çalışmalardan sonra uçakların 5. nesil olarak güncellenmesi bekleniyor.

KF-21’in, Güney Kore Hava Kuvvetleri’ndeki mevcut savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor. Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI), projenin gelecekteki muharebe sahası harekât konseptini karşılayabilecek en önemli millî projelerden biri olduğunu söylüyor. KF-21’in ilk uçuşunun 2022 yılında gerçekleşmesi beklenirken, ilk uçağın 2025 yılına kadar hizmete girmesi planlanmaktadır.

KF-21 çok maksatlı savaş uçağının yaklaşık 1.400 mph (yaklaşık 1.83 Mach) azamî hıza ulaşması ve yaklaşık 2.900 km’lik bir menzile sahip olması bekleniyor. Bununla birlikte, azamî kalkış ağırlığının 25.580 kg olması ve 7.700 kg’a kadar da yük taşıma kapasitesine sahip olması da beklenen özellikleri arasında. (defenceturk)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir