KOMİSYON SKANDALI BÜYÜYOR !

KOMİSYON SKANDALI BÜYÜYOR !
Dün yayınladığımız Komisyon skandalının yankıları devam ediyor.. Bugün de konuyu farklı yönlerden değerlendiriyoruz. Bu çerçevede görüşünü aldığımız hukukçular, protokolün aşırı bir güvene dayandığını, bir protokol veya sözleşmede bulunması gereken asgari düzenlemelere dahi yer verilmemiş olduğunu belirttiler. Protokolde, ödemelerin hangi kurdan yapılacağının yazılmadığı, 1 ay içinde komisyon ödenmemesi halinde nasıl bir yaptırım uygulanacağının, faiz işletilip işletilmeyeceğinin ve oranın düzenlenmemiş olduğunu söyleyen deneyimli hukukçular “THY Üniversitesi çeşitli sebeplerle öğrencilere taahhüdünü yerine getiremezse, eğitim bedelinin iadesi veya ödemekle yükümlü olacağı tazminatlar nedeniyle uğrayacağı zarardan dolayı danışman ünvanlı kişiye rücu edemiyor. Danışman komisyonunu alıp kenara çekiliyor. Ayrıca sözleşmenin süresi kavramı da dikkate alınmamış. Bir süre konulmamış. Ucu açık bir sözleşme.  Aradan yıllar geçtikten sonra bile THY’ye gönderilen pilot adayları üzerinden de komisyon ödenmesi mümkün hale getirilmiş.” Şeklinde görüş bildirdiler. Bunun yanısıra, danışmanlık bedelinin yani komisyonların ödenmesi karşılığında bir belge düzenlenip düzenlenmediğinin de sözleşmede yer almadığını belirten hukukçular, “protokolde sanki danışmanın çıkarlarının daha ağır bastığı ve buna göre düzenlenmiş olduğu izlenimi var.” Diye konuştular.
ORGANİZE İŞLER
Konuyu değerlendiren sivil havacılık kaynakları ise “% 15 oranında bir komisyon oldukça yüksek. Doğrudan öğrencilerin eğitim ücretlerine bindirilmiş bir yük. Böyle bir protokol yapılmamış olsa idi, öğrenciler yaklaşık 12.000 dolar daha az para ödeyecekti.” şeklinde konuştular. Aynı kaynaklar, THY ile THK’nın birçok kere işbirliğine gittiğini, dolayısı ile bir aracıya veya organizatöre ihtiyaçları olmadığını, karşılıklı oturarak işbirliği konusunda uzlaşabileceğini belirterek “Anlaşılan o ki, belli bir kişiye veya kişilere rant yaratılmak ve aktarılmak istenmiş. Bu rantı protokolde belirtilen kişinin tek başına alabileceğini düşünmek son derece iyi niyetli bir yaklaşım olur. Bu işte sorumluluk noktasında olan, karar verme yetkisi bulunan kişilerin de nemalandığı olasılığını gözardı etmemek gerekir.” dediler.
CEVAP BEKLİYORUZ
Gündeme bomba gibi düşen komisyon skandalı ile ilgili şu sorulara cevap verilmesi gerekiyor:
Öncelikle, Türk Hava Kurumu Mütevelli Heyet Başkanı A. Bertan Nogaylaroğlu ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Erman Akbulut’a soruyoruz:
– 2013 ve 2014 yılları başta olmak üzere danışmanlık ücreti adı altında yapılan ödemeler ne kadardır? Hangi kişiye ve hangi banka hesabına yatırılmıştır? Nasıl belgelendirilmiştir? Karşılığında nasıl bir belge düzenlenmiştir?
– Protokole uygun şekilde THY’de DLR testini geçerek THK üniversitesine yönlendirilen kaç öğrenciye eğitim verilmiştir? Bu öğrencilerden kaçı eğitimi başarı ile tamamlamış ve THY’de göreve başlatılmıştır?
Türk Hava Kurumu Üniversitesinde 2011-2015 yılları arasında rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Ünsal Ban’a soruyoruz:
–  Söz konusu protokoldeki imza size mi aittir? Bu protokol için Üniversite Yönetimi olarak karar alınmış mıdır?
–  Doğrudan THY ile ilişkiye geçerek işbirliği yapmak yerine neden sivil havacılıkta geçmişi olmayan bir kişiyle danışmanlık, arabuluculuk sözleşmesi imzalama gereği duydunuz?
–  Bu kapsamda kaç öğrenci eğitime alınmış, kaç öğrenci eğitimi tamamlamış ve kaç öğrenci THY’de işe başlatılmıştır?
–  Bu kişiye ne kadar ödeme yapıldı? BU kişiye rektörlük görevini yaptığınız 5 yıllık sürede başka ad altında ödeme yapıldı mı?
Bu soruları da THY yönetimine yöneltiyoruz:
– Havacılıkla ilgisi olmayan bir kişinin THK ile şirketiniz arasında arabuluculuk, danışmanlık yapması olağan bir davranış mıdır? THY ile THK arasında henüz sözleşme imzalanmamışken bu kişinin THY adına taahhütlerde bulunması ve 26 Temmuz 2013 günü imzalanan THY-THK sözleşmesindeki detaylara ve şartlara 1.5 ay önce 14 Mayıs 2013 tarihli protokolde yer vermesi tesadüf müdür?
–  THY-THK işbirliği sözleşmesi için alınan bir Yönetim Kurulu veya İcra Komitesi kararı var mıdır?
–  THY-THK işbirliği kapsamında DLR testinden geçirilen aday sayısı kaçtır? Bu adayların THK Üniversitesine yönlendirildiği doğru mudur? Bu adaylardan kaçı THK Üniversitesinde eğitime başlamıştır? Kaç öğrenci THK’daki eğitimini tamamlayıp THY’de işe başlatılmıştır?
–  Bu işbirliği sözleşmesi kapsamında THK Üniversitesine herhangi bir ödemede bulunulmuş mudur?
–  Son 15 yılda Yurt içi ve yurt dışı eğitim işbirliği sözleşmesi yapılan kuruluşlara şirketinizce ödenen danışmanlık, hizmet bedeli, komisyon bedelleri ne kadardır? Kimlere nasıl ödenmiştir?
Sorular şimdilik bu kadar. Airlinehaber olarak sürecin takipçisi olacağız.
Pilot olma hedefi ile annesinin-babasının evini, arsasını satan, banka kredisi ile borçlanan gençlerimizin hayalleri üzerinden nemalanan, rant devşirenler varsa iki elimiz de yakalarında olacaktır. Bir çağrı da, 2013-2014 veya izleyen yıllarda “iş garantili” denildiği için THK Üniversitesinde bedelini ödeyerek pilotaj eğitimi alan gençlerimize.
Sırtınızdan en az kişi başına 10.000 dolar kazanan bu organizasyona karşı  yaşadıklarınızı yazın, yayınlayalım.
30.07.2019
 

Exit mobile version