KÖLE ISAURALARDA SORUNLAR BİTMİYOR

 
İdeal bir havayolu; bir yandan ileriye dönük yatırımlar yapıp, yeni hatlar açarken, diğer yandan insan kaynaklarına önem verip oyuncu takımını en iyi şekilde kurmaya çaba gösterir. Çalışanlarını elinde tutabilmek için, onlara bir robot gibi değil, insan gibi davranıp emeklerinin karşılığını verirken, şirketi terk edip başka şirketlere gidenler ile iletişim kurup ayrılma sebeplerini ve kaynaklarını bulmaya çalışır. İdeal bir havayolu; takımın bozulmaması için deneyimli çalışanların, ve dolayısı ile kalitenin  şirketten ayrılmaması için elinden geleni yapar.
Ancak yukarıda anlatmaya çalıştığım ideal yapı, maalesef her şirkette yok.
Örneğin; Tarafıma en çok şikayet mesajı atılan Atlasglobal’e bir bakalım:
Tarafıma gelen mesajlarda görüldüğü üzere; Atlasglobal yeni hatlar açmanın dışında, kabin çalışanlarını pek önemsemediği, hatta başka şirketlere gitmeleri için teşvik ettiği anlaşılıyor.
Nasıl mı?
Türkiye’de örneği görülmemiş bir maaş sistemi ile kabin memurlarına kış aylarında 6 ay boyunca yarım maaş ödendiğini yazmıştım. Bunun gerekçesi  “kış aylarında az uçmak” olarak gösterilirken, kabin ekipleri; kış aylarında evlerini, ailelerini, çocuklarını göremeyecek kadar çok yoğun uçmakta olduklarını yazıyorlar. Tabii ki şirket adına Maşallah diyelim.  Kış programının yoğunluğuna rağmen, maaş, hala kış maaşı olarak ödeniyor. şirket yönetimine toplu olarak yazılan şikayetler ya cevapsız kalmakta, ya da ‘işinize gelirse’ şeklinde cevaplar verilmekte olduğu söyleniyor.
Bu durumdan rahatsız olan kabin ekipleri, şirket içerisinde insan gibi muamele görmedikleri ve  emeklerinin karşılığını alamadıkları düşüncesi ile çareyi başka şirketlere kaçışta bulmuşlar.
Hani bir söz vardır: “Çalışan; şirketini değil, yöneticisini terk eder” diye. Aynı böyle bir durum yaşanıyor. Edilen şikayetlere baktığımda, konunun şirketten ziyade yöneticilere yönelik olduğu görülmekte.
Bu eksikliği Atlasglobal görmüş olsa gerek ki, bazı önlemler almaya başlamışlar.
Şirketten ayrılan kabin memurlarının sayısı artmaya başlayınca,Türk’ün aklı sonradan gelirmiş deyişine uygun olarak; daha önceleri kış maaşı uygulamasından taviz vermeyen Atlasglobal, geri adım atmak zorunda kalmış ve kabin ekiplerine yayınladığı bir mailde: maaşların 1 Mayıs itibarı ile artacağını ve kış maaş uygulamasının kalkacağı müjdesini! vermiş. Kısaca işin doğrusunu nihayet yapmış.
 Hatta kendine has bir uygulama olan ‘güler yüz piriminin’ de artacağını bildirmiş. (Yolcu sahte gülücükleri gerçeğinden çok iyi ayırır. Kabin ekiplerine insanca muamele eden şirketlerin gülücükleri daha farklıdır.)
Ancak; bazı kabin ekipleri; şirkete gönderdikleri toplu mailde bu kez; şirkete neden  bu uygulamanın 1 Ocak itibarı ile yapılmadığını soruyor ama cevap alamıyoruz diyorlar. Halbuki, çalışanını ve tecrübeyi başka bir şirkete karşı kaybetmek istemeyen bir şirket kış maaşı gibi yanlış bir uygulamayı anında düzelterek, hemen yürürlüğe koyması gerekirdi. Neden 1 Mayıs?
 İşin ilginç ve üzücü yanı, Kabin ekiplerinin kendilerine verilen bu maaş artışı sözüne rağmen şirketten ayrılmaya devam etmeleri.
Mevcut durumda,kabin memuru eksikliği baş göstermeye başladığından, bir uçuşta, birden çok kabin amiri görmek mümkün (çünkü kabin memuru gittikçe azalıyor) AFA denilen paralı kabin memuru okulundan çok kısa bir sürede mezun olan tecrübesiz kabin memurları bu gidişle çoğunlukta olacak . Çünkü, tecrübeli ve işi bilen kabin memuru veya kabin amiri başka şirketlere kaçıyor.
Bu konunun AFA ayağına gelince: Kabin memuru olabilmek için yaklaşık 12 bin TL ödemesi gereken yeni adayların sayısı da azalmaya başlamış! Bunun başlıca nedeni diğer havayolu şirketlerinin ‘tecrübesiz kabin memuru’  alımına başlamış olması. Atlasglobal yönetimi gidenlerin yerini eskiden olduğu gibi kolayca dolduramayacağı gerçeğinin de farkına varmış olsa gerek ki; maaşları arttırmaya karar vermiş.
Peki Mayıs ayı itibarı ile öngörülen maaş artışına rağmen, kabin memurları şirketten hala neden ayrılıyor?
Anladığım kadarıyla, önde gelen nedenlerin arasında,  şirketin kabin memurlarına kötü davranması, ekip tahsisin ve ekip planlamanın keyfi ve kural dışı planlamalar yapması; uçuş programın sürekli revize olması ve değişmesi.
Örneğin boş günlerin ana üste verilmesi gerektiği halde Atlasglobal’de boş  günler ekiplere yurt içinde yaptıkları konaklamalarda verilmekte, hakkını arayanların yüzüne telefonlar kapatılmakta veya kural böyle denilmekteymiş.
SHGM talimatında ‘6 günü geçen konaklamalarda boş günlerden biri konaklama meydanında verilebilir, konaklama meydanlarındaki konaklama süresi boş süre olarak kabul edilmez’ denildiği halde, bu kural her nedense farklı uygulanmakta imiş.
Şirketin kabin memurlarına elektronik ortamda dağıttığı Kabin Ekibi El Kitabı’nda bu kural (SHGM SHT 6A talimatı) açıkça belirtildiği halde, ya uygulanmıyor, ya da kabin ekiplerinin çoğunun SHGM’nin talimatlarını bilmediği veya kabin el kitabında ilgili bölümü okumadıkları veya atılırım diye korktuklarından sesini çıkartmıyor olsalar gerek. Halbuki konu net. (SHT 6a talimatı için tıklayınız: http://web.shgm.gov.tr/doc5/sht6arev06.pdf)
Sonuç olarak Atlasglobal yeni hatlar açıp duruyor ama elindeki kabin ekiplerini elinde tutamıyor. Köle isaura (bakınız https://airlinehaber.com/atlasglobalin-kole-isauralari/) olmaktan bıkan kabin memurlarının çoğunun başka şirketlerde müracaatı var ve olumlu haber alınca soluğu kendilerine göre köle gibi değil, insan gibi davranılacağına inandıkları şirketlere kaçıyorlarmış
Sonuç olarak Atlasglobal maaş artacak sözü ile bile kabin ekiplerini tutamıyor. Kabin memurları Şirketten ayrıldıkça, geride kalanlar eskisinden daha çok ve de halen değişmeyen kış maaşı ile çalışmak zorunda kalıyor. Ta ki diğer şirketlere yaptıkları müracaatlarına olumlu bir haber gelinceye kadar…
Bu kısır döngü nasıl duracak? Bu kısır döngünün sorumluları mimarları kimlerdir?
SHGM genelgesiyle “uçucu ekiplerin Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında mücbir sebepler haricinde, başka havayolu işletmelerine geçişleri” yasaklanmış olduğundan; Atlasglobal’in köle İsaura’ları, Mart sonuna kadar başka şirketlere geçiş yapmaya devam edeceklerdir.
Atlasglobal; yoğun geçeceği öngörülen önümüzdeki yaz döneminde, yeterli kabin memuru ve amirini nereden bulacak?
Başka şirketlere giden kabin memurları Atlasglobal’den ayrılma nedenlerini şöyle sıralıyor. Atlasglobal yönetimi bu maddeleri okur ve sorunlara çözüm bulursa neden kaçsınlar ki…
(Bakınız https://airlinehaber.com/atlas-globalden-sark-kurnazligi/)
 – Kurumsal bir şirket olan Atlasglobal; bir aile ortamında çalışıldığını her ne kadar belirtse de çalışanlarının yanında olmaması .
– Yaz sezonunun yoğunluğunda hiç birşeyi gözetmeksizin çalıştırıp kış sezonunda boy kilo ölçümü yaparak ücretsiz izinle işten çıkartması,
-Yolcusundan hakaret veya taciz gören kabin memurunu korumak arkasında durmak yerine, uyarı cezası verilmesi,
– Şirkette çalışanlarının veya alt yönetimin kabin ekipleri ile saygısız konuşmaları ve  sorunlarını dinlememeleri,
-Boş günlerin konaklama meydanında verilmesi, hakkını arayan veya sorgulayan kabin memuruna kural böyle denilerek, yalan söylenmesi,
– Yapılan uçuşların, yayınlanan programlardan çok farklı olması, 
-Kış aylarında, yaz ayları gibi yoğun uçulduğu halde; 6 ay boyunca kış maaşı verilmesi,
-Çalışanlarını motive etmek yerine, sürekli demoralize edecek hususların, memo veya mesaj halinde iletilmesi,
-Özel günlerde, bayramlarda ya da hafta sonlarında kabin ekiplerinin hiç durmaksızın uçuşlar yapmasına rağmen, ikramiye ya da tebrik edecek maillerin atılmaması,
-Şirket yönetimine yakını olanların bir yerlere gelmesi, özveri ile çalışanların hep aynı yerde kalmaları,
– Ekip planlamanın sürekli olarak uçuşları değiştirmesi ve 15 günde bir yayınlanan programların, her gün  en az 2 kez değiştirilerek çalışanların özel hayatının hiçe sayılması.
– Nöbet günlerinde da ya da boş günlerde kabin ekibinin ekip tahsis tarafından aranılarak nereye dahi gidileceğinin söylenmemesi , hemen hazırlanıp havalimanında hazır olunmasının oldubitti bir şekilde söylenmesi
 Bu sorunlar, defalarca üst yönetime yazılmış, ancak gelen cevap; ‘işine gelmeyen, gider!’ şeklinde olmuş.
Sonuç olarak; Kabin ekipleri kendilerine insanca muamele edilmesini, emeklerinin karşılığının verilmesini ve şirket yönetiminden, ekip planlamadan saygı görmek istiyor.
 
Sizce kabin ekiplerinin bu istekleri çok mu fazla?

Exit mobile version