KIVRILABİLEN UÇAK KANATLARI

Daha verimli ve konforlu uçuşlar için havacılık endüstrisinden bir yeni haber daha var.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) mühendislerini bir araya getiren MADCAT ekibinin geliştirdiği uçak kanat mimarisi, adeta devrim niteliğinde.
Kanatların üretim sürecini büyük ölçüde basitleştiren, aerodinamik yapıda da çok önemli gelişimler sunan yeni tasarım, hayata geçirildiğinde uçuş konforu ve ciddi bir yakıt tasarrufu sunacak.
İlk uçaklardan günümüze kadar kanatlardaki evrimin en önemli sebebi kuşlar. Son çalışmada da araştırmaların amacı kanadın özünün uçaklara taşınması. Yeni tasarım bükülebilir kanat olarak adlandırabilecek bir yapı sayesinde, uçuş anında kanatların geometrik şekilleri değişiyor ve kanat daha performanslı hale geliyor. Şu anki kanatlarda bulunan flap, slat, spoiler gibi uçağa iniş, kalkış ve hızını düşürmede yardımcı olan hareketli mekanik parçalar ortadan kaldırılıyor. Bunların yerine “dijital materyal” adı verilen düşük ağırlığa sahip kanat yapısı geliyor.
Yeni sihirli tasarımda, kanadın tek parça görünümünde olması havanın kanat üzerinden daha pürüzsüz bir şekilde akması ve dolayısıyla daha kaliteli bir uçuş konforu ve daha az yakıt tüketimi anlamına geliyor. Halihazırda testleri devam eden esnek (kıvrılabilen) kanatların, yakın zamanda yolcu ve askeri uçaklarında kullanılacağına kesin gözüyle bakılıyor.
NASA Designs Ultra-light Wings That Change Shape During Flight

Exit mobile version