Kış aylarındaki tehlike!!!!!

Hepimizin bildiği üzere kış aylarında yanşan arıza ve kazalar diğer aylara göre daha fazla oluyor. Bunda havalimanlarının teknik yeterliliğinin yanı sıra uçaklarımızın bu teknik yeterliliğin paralelinde gerekli teknolojilere sahip olmaları çok önemli..
Sivil havacılık genel müdürlüğü sadece havacılık şirketlerini denetlemez. Bu Genel müdürlük aynı zamanda tüm havalimanlarının teknik donanımlarından da sorumludur. Kış aylarında en önemli konu uçakların uçuşa çıkmadan önce de-icing ve anti-iceing dediğimiz alkol nevi sıvılarla bilhassa ucuş kumandalarının yıkanmalarıdır.
Bu uygulamada deneyimli ve sertifikalı personel kullanılmalıdır. Aksi takdirde ,gerek ilgili sıvının hazırlanmasındaki alkol ve su orantısı gerekse alkol püskürtme makinelerindeki gerekli olması gereken ısının o alkol,su karışımına verilemesi nedeniyle buzlanma normalden daha çok olacak ve uçağın gerek kaldırıcı yüzeylerine gerekse uçuş kumandalarında donma meydana getirerek kesinlikle uçağın kaza yapmasına sebep olacaktır..
EASA gereği tüm uçak teknisyenleri bu tür kurslardan geçirilmekte ve onlara olabilecek kazaya neden olacak hatalardan bahsedilmektedir. Teori olarak yetişmiş personel eksikliğinden bu tür uygulamaları bazen yetkili olmayan kişilerce de yapıldığı görülmektedir.. sorulduğunda hemen sizin karsınıza yetkili ve sertifikalı bir eleman gösterilecek ve ilgili denetimden kolaylıkla geçilecektir..Denetimden geçmek ülkemizde son derece kolay uygulamalardır.ama kendi kendimize yapabileceğimiz vicdani denetim bence hepsinden önemlidir.
İnsan hayatının her şeyden önemli olması nedeniyle yoğun kış aylarında yaşanabilecek bu tür tehlikelere dikkat çekmek istiyorum. Havanın sıcaklığına paralel gerek alkol-su karışımın yeterliliği gerekse de-icing ile anti-icing uygulamalarının birbiriyle karıştırılmaması çok ama çok önemlidir.
Kış aylarında yapılması gereken bu uygulama çok pahalı bir işlemdir. Gerek bu uygulamayı yapan makinelerin pahalılığı gerekse alkol fiyatlarının yüksekliği çok düşük ücretlerle birbiri ile rekabet eden şirketlerinin tasarruf amaçlı uygulamaları olmamalıdır..bu uygulamalarda MUTLAKA deneyimli,tecrübeli ve bu konu ile ilgili sertifikasyona sahip kişilerce bu işlemler yapılmalı ve de kesinlikle karışım miktarları ve uçağın boyutuna göre uçağın üstüne atılacak miktar da yanlışlıklar yapılmamalıdır..
Uçakların sadece bu uygulama ile kış aylarındaki tehlikelerden arınmaları yeterli değildir. DHMI teşkilatının da gerekli önlemleri alması ve Uçaklarımızında Anti iceing sistemlerinin mutlaka faal olması gerekiyor.
Bu uygulamalar yapılırken ,yani uçaklara alkol sıkılırken pilotlarımızında sıcak kabinlerinden cıkıp bu uygulamaya bizzat müdahil olmaları gerekiyor.. tabiki müdahil olabilmek için pilotlarımızda aynı Teknisyen arkadaşların gördüğü kursları onlar kadar olmasa da daha yüzeysel boyutta görmesi ve alkol işlemi yapan kişilerin yetkilerini sormaları veya sertifikalarını görmeleri gerekiyor gerekir diye düşünüyorum..çünkü sonuçta kendi canının yanı sıra yüzlerce insanın canı onlara emanet olacaktır. Havacılıkta olmazsa olmaz bu gereksinimler den biri veya bir kaçı yapılamazsa Kaza geliyorum demez kesinlikle gelir. İlgililere duyurulur. Kazasız günler dilerim…

Exit mobile version