KIŞ AYLARINDA HAVACILIĞI BEKLEYEN TEHLİKE!

THY’ de çalışırken, şimdiki Teknik A.Ş’nin yaptığı görevlerin aynısını, o zamanların genel müdür teknik yardımcılığı ismi ile çalışan departman yapardı. Tabii ki o zamanlar TGS’de yoktu. TGS’nin yaptığı görevleri THY’nin Yer İşletme Başkanlığı bünyesinde ki departmanın göreviydi.
Tabii ki Ana Şirket THY olunca Yer işletme başkanlığında ki de icing,anti icing ve Push Back işlemleri için eğitilmesi gerekenleri THY teknik eğitir ve bu işi yapanlar sertifikalandırılırdı.  O zamanlar, de icing,anti icing ve push back eğitmen sertifikalı biri olarak,zaman zaman yer işletmede ki arkadaşlara eğitimler verirdik.
Push Back ve Icing uygulamaları deyip geçmeyin…Hepsi çok önemli görevlerdir. Push Back esnasında veya uçak hangara çekilirken veya uçak hangardan çıkartılırken yaşanan kazalar o kadar maddi zararlara yol açardı ki inanılmaz… Bu nedenle şimdilerde bu işi yapan operatörlerin yaptığı görevi o zamanlar özel seçilmiş deneyimli teknisyenler tarafından yapılırdı.
Bu kısa bilgi paylaşımından sonra asıl konumuza girelim.
Hepimizin bildiği üzere kış aylarında yaşanan arıza ve kazalar diğer aylara göre daha fazla oluyor. Bu kazaların ve arızaların olmaması için, havalimanlarının teknik yeterliliğinin yanı sıra uçaklarımızın bu teknik yeterliliğin paralelinde gerekli teknolojilere sahip olmaları çok önemli olmakta.
Sivil havacılık genel müdürlüğü sadece havacılık şirketlerini denetlemez. Bu Genel müdürlük aynı zamanda tüm havalimanlarının teknik donanımlarından da sorumludur. Kış aylarında en önemli konu uçakların uçuşa çıkmadan önce de-icing ve anti-icing dediğimiz alkol nevi sıvılarla yıkanmaları dır. Tabii ki, flap,slat,spoiler,elevatör,eleron,kanat yüzeyleri,yatay stablize gibi uçuş kumandalarına çok daha dikkat etmek gerekiyor.
Bu uygulamada deneyimli ve sertifikalı personel kullanılmalıdır. Aksi takdirde ,gerek ilgili sıvının hazırlanmasındaki alkol ve su orantısı gerekse alkol püskürtme makinelerindeki gerekli olması gereken ısının o alkol,su karışımına verilemesi nedeniyle buzlanma normalden daha çok olacak ve uçağın gerek kaldırıcı yüzeylerine gerekse uçuş kumandalarında donma meydana getirerek, uçağın kaza yapmasına sebep olacaktır.
EASA gereği tüm uçak teknisyenleri bu tür kurslardan geçirilmekte ve onlara olabilecek kazaya neden olacak hatalardan bahsedilmektedir. Teori olarak yetişmiş personel eksikliğinden bu tür uygulamaları bazen yetkili olmayan kişilerce de yapıldığı görülmektedir.. sorulduğunda hemen sizin karsınıza yetkili ve sertifikalı bir eleman gösterilecek ve ilgili denetimden kolaylıkla geçilecektir..Denetimden geçmek ülkemizde son derece kolay uygulamalardır.ama kendi kendimize yapabileceğimiz vicdani denetim bence hepsinden önemlidir.
İnsan hayatının her şeyden önemli olması nedeniyle yoğun kış aylarında yaşanabilecek bu tür tehlikelere dikkat çekmek istiyorum.
Havanın sıcaklığına paralel gerek alkol-su karışımın yeterliliği gerekse de-icing ile anti-icing uygulamalarının birbiriyle karıştırılmaması çok ama çok önemlidir.
Kış aylarında yapılması gereken bu uygulama çok pahalı bir işlemdir. Gerek bu uygulamayı yapan makinelerin pahalılığı gerekse alkol fiyatlarının yüksekliği çok düşük ücretlerle birbiri ile rekabet eden şirketlerinin tasarruf amaçlı uygulamaları olmamalıdır..bu uygulamalarda MUTLAKA deneyimli,tecrübeli ve bu konu ile ilgili sertifikasyona sahip kişilerce bu işlemler yapılmalı ve de kesinlikle karışım miktarları ve uçağın boyutuna göre uçağın üstüne atılacak miktar da yanlışlıklar yapılmamalıdır..
Uçakların sadece bu uygulama ile kış aylarındaki tehlikelerden arınmaları yeterli değildir. DHMI teşkilatının da gerekli önlemleri alması ve Uçaklarımızında Anti iceing sistemlerinin mutlaka faal olması gerekiyor.
Bu uygulamalar yapılırken ,yani uçaklara alkol sıkılırken pilotlarımızında sıcak kabinlerinden cıkıp bu uygulamaya bizzat müdahil olmaları gerekiyor.. tabiki müdahil olabilmek için pilotlarımızda aynı Teknisyen arkadaşların gördüğü kursları onlar kadar olmasa da daha yüzeysel boyutta görmesi ve alkol işlemi yapan kişilerin yetkilerini sormaları veya sertifikalarını görmeleri gerekiyor gerekir diye düşünüyorum..çünkü sonuçta kendi canının yanı sıra yüzlerce insanın canı onlara emanet olacaktır. Havacılıkta olmazsa olmaz bu gereksinimler den biri veya bir kaçı yapılamazsa Kaza geliyorum demez kesinlikle gelir. İlgililere duyurulur. Kazasız günler dilerim…
Sefa İnan

Exit mobile version