Kırgızistan’ın Havacılık Sorununa AB Desteği Geliyor

Kırgızistan’ın Havacılık Sorununa AB Desteği Geliyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Kırgızistan’ın AB’ye Uçuş Yasağına İlişkin Görüşmelerde Bulundu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Belçika’ya yaptığı çalışma ziyareti sırasında Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede, 2006 yılında uçuş güvenliği standartlarına uyulmaması nedeniyle Kırgızistan ve havayollarının AB Havacılık Güvenliği Listesi’ne alınması ve o tarihten bu yana Kırgız uçaklarının AB ülkelerine uçmasının yasaklanması konusu ele alındı.

Cumhurbaşkanı Caparov, bu sorunun çözümüne yönelik kişisel kararlılığını vurgulayarak, Kırgızistan’ın son iki yılda dört havalimanını yeniden inşa ettiğini ve Celal-Abad’da yeni bir havalimanı inşa etmeyi planladığını belirtti. Ayrıca, Devlet Sivil Havacılık Dairesi’nin operasyonlarını iyileştirmek ve gerekli fonların tahsisi için özel bir kararname çıkarıldığını söyledi. 2023 yılından bu yana Devlet Sivil Havacılık Ajansı, AB Komisyonu ile yakın işbirliği içinde çalışarak gerekli tüm belgeleri sağlıyor.

Görüşmede Caparov, Kırgızistan ve AB’nin yeni bir işbirliği seviyesinin eşiğinde olduğunu kaydetti. Kırgızistan’ın en büyük projelerinden biri olan Kambarata-1 hidroelektrik santralinin inşasını desteklemek için yakın zamanda Viyana’da Dünya Bankası ile işbirliği içinde özel bir bağış platformu kurulduğundan bahsetti ve AB’yi “Küresel Geçit” stratejisine uygun olarak projeye katılmaya davet etti.

Nadir metaller sektöründe işbirliğinin önemini vurgulayan Caparov, Kırgızistan’ın europium, gadolinyum, niyobyum ve lityum dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinin ilgisini çeken 17 kritik metale sahip olduğunu belirtti. Potansiyel yatırımcılara ve finans kurumlarına bu nadir metalleri içeren projelerde işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Charles Michel ise demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve ekonomik etkileşim ilkelerine dayanan ikili işbirliğini derinleştirme konusundaki kararlılığını yineledi ve Kırgızistan’la gelecekteki işbirliğinin enerji, temiz teknolojiler ve ulaşım gibi kilit alanlarda süreceğini belirtti.

Exit mobile version