KENDİ UÇAĞIMIZI YAPMAKLA İLGİLİ PROGRAMIMIZI BAŞLATTIK

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık,”Bizim hava ve füze savunma sistemlerine ihtiyacımız var. Ama bu sistemler çok kritik sistemler. Artık Türkiye, kritik teknolojileri geliştirme aşamasında. Artık Türkiye, sıkıntı anında tedariğinde güçlük çekilmesi durumunda Türkiye’ye sıkıntı verecek, zafiyet oluşturacak teknolojileri geliştirme aşamasında. Artık Türkiye bir silahın bir parçasını değil silah sisteminin tamamını üretmek için yoğun bir gayret gösteriyor” dedi.
‘KENDİ UÇAĞIMIZI YAPMAKLA İLGİLİ PROGRAMIMIZI BAŞLATTIK’
Işık, “Artık kendi uçağımızı yapmakla ilgili programımızı başlattık.”  diyerek, şunları kaydetti: “Ama kendi uçağımızın kritik parçalarını da kendimiz üretmek  durumundayız. Bunun için ‘Milli Uçak Motoru’ çalışmasını da paralelinde  başlattık. ‘Artık uçağı yaptık, tamam da motorunu vermezlerse neyle uçuracağız.’  diye bir endişemiz kalmamalı. Bunun için bu programı da başlattık. Bununla ilgili  her gün yeni bir adımı atıyoruz. Önemli atılımları yapıyoruz. Milli dedektör  şirketimizi yakında kurduk şu anda, faaliyete geçireceğiz ve artık çok kritik  parçaları katma değerin en yüksek olduğu o kritik parçaları kendi mühendislerimiz  ve imkanlarımızla önümüzdeki süreçte tamamen yerli olarak üretmiş olacağız. Şu  anda Türkiye, ‘Artık şu silahı yaptım, bu silahı yaptım.’ noktasında ‘Şu silah  sistemlerini yaptım, şu silah sistemlerinin en kritik, temininde problem olması  durumunda en kritik parçalarını yaptım.’ deme noktasında. Bu Türkiye’nin öz  güveninin sahaya yansımasıdır. Bu noktada çok yetenekli ve kaliteli  mühendislerimiz var.” Türkiye’nin savunma sanayisinde küçümsenemeyecek bir birikimi  oluştuğunu vurgulayan Işık, daha fazlasına ihtiyaçları olduğunun bilincinde  olduklarını söyledi.
Işık, savunma sanayisinde Türkiye’yi namerde muhtaç olmayacak noktada  tutmak durumunda olduklarına işaret ederek, “Şu anda yerlilik oranımız yüzde  60’ları buldu. Yüzde 24 idi ilk aldığımızda ve nitelik de çok düşüktü. Harcıalem  parçalar üreten bir ofset anlaşmalarından dolayı bir ülkeydik. Şimdi yüzde 60’lar  seviyesine geldik ve niteliğimiz de çok yükseldi. Şimdi hedefimiz yüzde 80’i  geçmek ve nitelik artışını da sürdürmek. Buna yönelik kurumlarımızı yeniden  yapılandırıyoruz. Devlet desteklerimizi bu noktada yeniden gözden geçiriyoruz.”  ifadesini kullandı.
Işık, bu alanda dünyada önemli Ar-Ge harcamaları yapıldığını  aktararak, dünyayla rekabet için cironun önemli kısmının Ar-Ge’ye harcanması  gerektiğini söyledi.İlgili birlik ve sivil toplum örgütlerinin bu alana daha fazla alaka  göstermesi gerektiğini belirten Işık, kurumların potansiyeli olan üyelerini  yatırım ve çalışmaya yönlendirmesi gerektiğini kaydetti.  Konuşmanın ardından Mimar Sinan Mühendisler Birliği Yönetim Kurulu  Üyesi Mehmet Fatih Selçuk ve birliğin Kocaeli temsilcisi Emre Oğuz, Bakan Işık’a  tablo hediye etti.

Exit mobile version