KARA KUTULARA ALTERNATİF ARANIYOR

Mısır’da 31 Ekim’de düşen Rusya’ya ait yolcu uçağında kazaya neyin sebep olduğunun çok geç ortaya çıkması, Air France’ın 447 sefer sayılı uçağın enkazının Atlantik Okyanusu’nda iki yıl sonra, Malezya Havayolları’na ait uçağın enkazının ise Hint Okyanusu’na düştükten tam 16 ay sonra bulunabilmesi uzmanları kara kutularla ilgili yeni teknolojik çalışmalara itti. Uzmanlar, uçaklarda her türlü yedekleme sistemi varken uçağın tüm hareketlerini kontrol eden kara kutunun alternatifinin olmamasına çare arıyor.

GEÇTİĞİMİZ yıl sivil havacılık tarihinde eşine az rastlanır bir uçak kazası yaşandı. 8 Mart 2014 tarihinde Malezya Havayolları’na ait, içinde 12 mürettebat ile 227 yolcu bulunan Boeing 777-200 tipi bir yolcu uçağı 370 sefer sayılı Kuala Lumpur-Pekin seferini gerçekleştirmek üzere Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan yerel saatle gece 00:41’de havalandı. Subang Hava Trafik Kontrol Merkezi saat 01:22’de Tayland Körfezi üzerindeyken uçakla bağlantıyı kaybetti ve 02:40 kayıp raporu geçti. Malezyalı yetkililer uçağın radarda en son görüldüğü bölgede arama çalışması başlattı ancak uçağın düştüğüne dair hiçbir ize rastlanılamadı. Uçak esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolmuştu, uzmanlar dahil kimse ne olduğunu tam olarak kestiremiyordu. Gelişmiş sonar cihazları ile Güney Çin Denizi, Tayland Körfezi, Andaman Denizi gibi tam olarak uçağın rotasında olmayan bölgeler de tarandı. Ancak tüm uğraşlar sonuçsuz kaldı. Bu çalışmalardan hiçbir sonuç elde edilememesinin üzerine Güney Avustralya açıkları sonar cihazı yardımıyla taranmaya başlandı ve 6-7-8 Nisan tarihlerinde kesin olarak tanımlanamayan sinyaller alındı, sinyallerin kaybolan Boeing 777’den geldiği kesin olarak tespit edilemese de uzmanlara göre büyük ihtimalle bu sinyal 777’nin karakutusunun gönderdiği sinyallerdi. Zira uçaklardaki kara kutuların sinyal vericilerinin pil ömrü 30 gündü. Kayıp uçağa ait izler kazadan tam 16 ay sonra bu yılın temmuz ayında Hint Okyanusu’ndaki Reunion adası yakınlarında bulundu.

 ATLANTİK’E DÜŞEN AIR FRANCE UÇAĞI 2 YIL SONRA BULUNABİLDİ

Benzer bir olay 2009 yılında Fransız havayolları Air France’ta da yaşandı. 447 sefer sayılı uçuş ile Rio de Janeiro – Paris arasında sefer yapan Airbus 330-200 uçağı, 1 Haziran 2009 tarihinde Atlas Okyanusu üzerinde kayboldu. 216 yolcu ve 12 personel bulunan uçağın teknik bir arıza nedeniyle okyanusa düştüğü ve kurtulan olmadığı açıklandı. Kazadan 30 gün sonra kara kutudan sinyal gelmemeye başladı. 2011’de özel bir araştırma ekibi tutuldu. Fransız donanması kara kutuya ve 100’den fazla cesede ulaştı. Uçağın neden düştüğüyse hala gizemini koruyor. Zira resmiyette, otomatik pilotun devreden çıkmasının ardından pilotların yaptığı hata düşüşün sebebi olarak gösteriliyor. Bu uçağın enkazına ve kara kutulara ulaşmak da tam iki yıl sürdü ve arama çalışmaları

50 milyon Dolar’a mal oldu.

 UÇAK KAZALARININ FAKTÖRLERİ

Tarihler bu yılın 31 Ekim’ini gösterdiğinde Rus havayolu şirketi Kolavia’ya (Metrojet) ait olan Airbus A-321 tipli yolcu uçağı, Şarm El Şeyh’den St.Petersburg’a gitmek için havalanmıştı. Ancak uçak kalkıştan 23 dakika sonra, Mısır’ın kuzeyindeki Sina Yarımadası’nda düştü ve uçaktaki 17’si çocuk 7’si mürettebat 224 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Önceden uçağın teknik bir sorun veya pilotaj hatasından düştüğü sanılıyordu ancak kaza kırım raporlarının açıklanmasından sonra bunun hiç de öyle olmadığı, uçağın düşmesine kabinde patlayan bir bombanın sebep olduğu ortaya çıktı. Bu terör saldırısını da Rusya’nın Suriye’deki hava bombardımanlarını gerekçe gösteren IŞİD örgütü üstlendi. Mısır’da Rusya’ya ait uçağın terör saldırısı sonrası düşürülmesi uçak kazalarında teknik sorun ve pilotaj hatası dışında diğer dış etkenleri tekrar gündeme getirdi. Uçak kazalarının istatistiğini tutan Airlinecrashinfo.com sitesine göre kötü hava şartları ya da mekanik sorunlar alt nedenler olsa da günümüzdeki uçak kazalarının esas sebepleri pilot hatası, yani kokpit kaynaklı. Pilot hataları basit hatalardan başlayarak; uçuş operasyonunda yanlış muhakeme ve hatalı karar verme, kural hatası yapma, frezyolojiyi anlamama, düzeltici hareketi yapma sürecinin gecikmesi ve hatanın dönülemez bir noktaya gelmesi vb. ufak yanılgılar kazaya neden oluyor. Diğer alt uçak kaza sebepleri arasında insan faktörü başlığı altında hava trafik kontrolleri hatası, uçağa fazla yük yüklenmesi, teknik arıza, hava şartları ve terör olayları sıralanıyor.

Exit mobile version