featured

Kaptanın kaleminden A380'nin Motor Patlaması Bir Kitapta Yayımlandı

Hem de kaptanın kaleminden…
Londra’dan kalkan  #QF32 sefer sayılı Qantas A380 tipi uçak 2010 yılında, 469 yolcusunu Avustralya’ya götürmek üzere kalktı. Güzel bir havada uçak 6 000 ft’e yükseldiğinde, kemer ikaz ışıkları söndü. Aynı anda, Airbus A380 tarihinde ilk motor arızası yaşandı.
“Uçmak! QF32’Kokpitinden Yaşam Dersleri” adlı kitabında; kaptan Crespigny, daha önce hiç yaşamadığı, önce küçük ardından daha büyük patlamalarla ile ilgili anıları yaşatıyor.
Pilotlar motor yangını ve parçalanması üzerine eğitilmişlerdi ama daha önce eşi benzeri görülmemiş durumlarda ne yapılacaktı?
Yakıt sızıntısı contalarda yangın başlattı ve türbine doğru ilerlemeye başladı. İtme gücünün kaybı, yakıt akışının otomatik olarak artması, artan yakıt akışının   daha fazla gaz akışı yaratması sonunda, 160kg türbin diskinin  *süpernova gibi patladı.
Kaptan aşırı yakıt ile birlikte Singapur Changi Havalimanı’na inmesi gerektiğine karar vererek, pistin sonuna 100 mt.kala durdu.
İniş hızından dolayı sıcak olan frenler, akan yakıtın yakınındaydı ve başka bir yangına sebebiyet verebilirdi. Bu yüzden yolcular hemen tahliye edilemedi.
Sonunda, uçağı karşılayan itfaiye ekipleri, motorları durdurmak için frenlere su enjekte etmeyi ve arıza nedeniyle kapatılamayan motorları durdurmak için köpük sıkmayı başardılar.
İnişten iki saat sonra tüm yolcular ve ekip  uçaktan güvenli bir şekilde ayrıldı.
Avustralya Ulaştırma Güvenliği Bürosu tarihinde, en uzun süren soruşturma kararına vardı. Olaydan tam 966 gün sonra.
*Süpernova, enerjisi biten Büyük Yıldızların şiddetle patlaması durumuna verilen addır.
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Qantas flight Pilot engine explosion 1491197 Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ Qantas flight Pilot engine explosion story 1491194

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir