Kaptan pilot eylemci yolcuyu bağlayabilecek

Yolcu uçaklarındaki “yeni nesil tehditlere” karşı güncellenen Tokyo Sözleşmesi’ne Türkiye de taraf oldu.

 191 üyeli Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nce (ICAO) 1963’ten bu yana uygulanan Hava Araçlarında İşlenen Suçlara İlişkin Tokyo Sözleşmesi’nin yenilenen maddelerini içeren tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Talimata uyulacak

Yasanın uygulanmaya başlamasıyla sivil havacılıkta önlemler sertleşecek. Kaptan pilot, mürettebat, herhangi bir yolcu, güvenlik memuru, hava aracının sahibi veya işleticisi, alınan önlemler nedeniyle bir kişinin maruz kaldığı muameleden dolayı sorumlu tutulamayacak. Üye ülkeler, bir mürettebata fiziksel saldırı gerçekleştirme “tehdidini” cezaya bağlayacak şekilde yasal mevzuatlarını düzenleyecek. Kaptan pilotun verdiği yasal talimatlara uymayı reddetme ceza konusu olacak. Uçakta işlenen suçlar, sadece suçun işlendiği yerde gerçekleşmiş gibi değil üye devletlerin topraklarında işlenmiş gibi muamele görecek.
Kaptan pilot, bir kişinin uçakta suç işlediğine veya işlemek üzere olduğuna inanmak için makul dayanaklara sahip olduğunda bu tür kişilere karşı bağlamak dahil makul önlemleri alabilir.

Exit mobile version