KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİNDEN MESLEKİ GAF

Kapadokya üniversitesi sitesinden ekran görüntüsü olarak aldığımız bilgilendirme yazısında uçak teknisyeninin yaptığı işin mühendisler tarafından kontrol edildiği yazılıdır. Mesleki eğitim veren bir okulun bu tür bir hataya düşmesi düşündürücüdür.
Uçak teknisyenleri yaptıkları işten kendileri sorumludur. İş bitiminde vurdukları mühür o konudaki en yetkili kişi olduklarını gösterir. İdari amirleri vardır ama mesleki amirleri yoktur. Mesleki açıdan bakıldığında, çalıştıkları şirketin genel müdürü bile amiri değildir. 
Uçak teknisyenleri, yetkili ve yetkisiz olarak ikiye ayrılır.  Yetkili veya yetkisiz teknisyen yabancı ülkelerde yetkisiz teknisyene  Non-C/S TECHNICIAN denirken Yetkili yani C/S teknisyenin ismi ise ENGINEER olarak adlandırılır.
Amir konusuna gelinirse yetkisiz teknisyenin amiri yetkili teknisyen denilebilir. Ayrıca yetkili teknisyen dendiğinde her tür uçakta yetkili olma anlamı da taşımaz. Teknisyenlerin imzaları lisanslarına kayıtlı uçak tipi,motor tipi vb için geçerlidir. Örneğin; Yetkili yani C/S Engineer  bir teknisyenin lisansında,örneğin;  B737 yazmıyorsa bu yetkili teknisyen o uçak için yetkisiz pozisyona düşer ve mühür basamaz.  Kısaca C/S teknisyenler gördükleri ve başarılı olup,lisanslarına işlettikleri uçak veya motor tiplerinde yetkilidirler.
Bu lisanslı teknisyenler yurt dışında ENGINEER olarak adlandırılıyor.  Bilginize…
 
İŞTE O GÖRÜNTÜ METNİ…
Ne Yapar?
Uçak bakım teknisyeni, uçak veya uçak parçaları üzerinde planlı bakımları yapan, arızaları tespit eden ve düzeltici eylemleri gerçekleştirip uçakların güvenli bir şekilde uçmalarını sağlayan görevlidir.
Uçakların ve diğer hava araçlarının talimatlar çerçevesinde bakım ve onarımlarını gerçekleştirir, arızalı parçaların tamir edilerek tekrar kullanıma sunulması veya değiştirilmesi işlemlerini yapar, hava araçlarının motor ve motor sistemlerinin kontrol, bakım, onarım ve test etme işlemlerini yine talimatlara uygun olarak gerçekleştirir, yer ve uçuş testlerine katılır.
Nasıl Olunur?
Uçak teknisyeni olabilmek için birçok sınav ve değerlendirmeden geçmek gerekmektedir. Öncelikle SHT-66L-HS talimatı gereği hava aracı bakımı aktiviteleri ile ilgili en az A2 seviyesinde İngilizce bilgisi istenmektedir. Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş merkezlerden dil yeterliliği belgeleri alınmaktadır. Daha sonra belirli bir tecrübe süresinin doldurulması ve modül sınavlarını tamamlamak gerekmektedir. Bu sınavlar tamamlandıktan sonra da uzmanlaşmak istenilen hava aracı bakım lisansı kategorisine göre tecrübe süresini bitirmek gereklidir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından SHY-147 belgesine sahip okullardan mezun olanlar bu tecrübe sürelerini B1 kategori lisans için 5 yıldan 2 yıla, A kategori lisans için 3 yıldan 1 yıla düşürmektedir. Bu yetkiye sahip bir okulda eğitim almak aynı zamanda modül sınavlarının da zamanında verilmesine sebep olacaktır.
Çalışma Alanları/Ortamı
Uçak bakım teknisyenleri, kamu veya özel sektöre ait sivil uçak bakım merkezleri, hava alanları, hangar ve atölyelerde çalışırlar. Teknisyenler uçak mühendislerinin sorumluluğunda görev yaparlar.
Kimler Yapabilir?
Analitik düşünebilen, üç boyutlu görme yeteneğine sahip, el becerileri gelişmiş, fiziğe ve özellikle mekanik konulara ilgili, sorumluluk sahibi, dikkatli, kurallara uyan, soğukkanlı, stres altında çalışabilen, İngilizceye hakim kişiler.
Geleceği
Havacılık sektörünün sürekli gelişmesiyle birlikte sivil havacılık bakım hizmetleri alanında dünyanın önemli merkezlerinden olmaya aday olan ülkemizin de nitelikli uçak bakım teknisyenlerine ihtiyacı vardır.

Exit mobile version