İstanbul Havalimanı’nın işletmeci şirketi İstanbul Grand Airport’un (İGA) büyük hissedarı Kalyon Holding, İstanbul Havalimanı’nın pek çok uluslararası yatırımcının ilgi odağında olduğunu; henüz resmi bir durum söz konusu olmamakla birlikte sürecin farklı iş birliği opsiyonlarının değerlendirilmesine açık olduğunu belirtti.
Limak İnşaat ve Mapa İnşaat’ın İGA’daki yüzde 20’şer hisselerini devretmelerinin ardından Rekabet Kurumu onayı sonrası en büyük hissedar Kalyon’un İGA’daki payı yüzde 55, Cengiz İnşaat’ın payı da yüzde 45 olacak.
Kalyon Holding’den Reuters’a yapılan değerlendirmede, İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’nın en yoğun havalimanı konumuna eriştiğine işaret edilerek, özellikle pandemi ile birlikte yabancı yatırımcıların İstanbul Havalimanı’na ilgisinin arttığı belirtildi.
Açıklamada, “İstanbul Havalimanı; Abu Dabi, Katar’ın yanı sıra Hindistan’dan, Avrupa’nın ve Asya’nın farklı ülkelerinden pek çok uluslararası yatırımcının uzun süredir ilgi odağı konumunda. Ancak, henüz resmi bir durum söz konusu değil” denildi.
Devlet 20 yil sonra benimdir gerisi benim ilgilendirmez diyor
Önemli olan “niyet”, yani IST’un işletme imtiyazı hisselerinin yabancı bir kuruluşa ya da kuruluşlara devri. Kimin alacağı 2. derecede önemli… Zoruma giden: bu işletmeden elde edilecek kârların bir kısmının (yani yeni ortak olacak yabancıların hissesi kadarki kısmının) tamamen de yasal olarak Türkiye dışına aktarılması. O paraların Türkiye’de milli ekonomiye bir katkısının olmaması. Zamanında adını anmak istemediğim birisinin, “satarım, hem de babalar gibi satarım!…” demesinden bugünlere değişen hiçbir olumlu birşey yok! Yazık!!!