Kalkıştan sonra neden ıslık sesi duyulur

Uçak kalkıp irtifa almaya başladığında kapılardan ıslığa benzer bir ses geldiğini, uçakla yolculuk yapan, hele hele yolcu ve servis kapılarına yakın oturanlar mutlaka duymuş olmalı. Bu sese, eski veya bakımsız uçaklarda daha sık rastlanır.
Bu ıslığa benzer ses, yolcu veya servis kapılarının contalarının eskimesi nedeni ile sertleşmesi veya conta üzerinde ufak tefek çizik veya kopma gibi durumlarda yaşanır.
Neden mi?
Uçaklar motorlar çalıştırılıp taksiye başladığından itibaren kabine basınçlandırma başlar. Basınçlandırma arttıkça kapıların etrafındaki yumuşak lastik görünümlü conta ismiyle tanınan lastiğin yıpranması veya zaman içinde kar,kış gibi tabiat şartlarında yumusaklığını kaybederek adeta keçeleşmesi veya ufak tefek yırtıklar nedeniyle bu ıslık benzeri ses duyulacaktır. Uçak irtifa aldığında ve tabii ki basınçlandırma daha çok arttığında kapı iç basınçla gövdeye doğru daha çok itilecek olduğundan kapıya bağlı contayı daha çok sıkıştıracak ve bu ses azala azala sona erecektir.
Örneğin; B707 veya B727 gibi uçaklarda bu sese yüksek irtifada da rastlamışımdır. İlgili conta çok fazla yıprandıysa, yüksek irtifada bile bu sesi duymanız mümkündür. Kısaca bu durum bir nevi tazyik kaçağıdır. Uçakların belirli zaman dilimi içerisinde ki bakımlarının bazılarında bu conta kontrolü ile ilgili formlar yayınlanır. Bilhassa eski uçaklarda bu ses zamanı geldiğinde veya bakımlarda kontrol edildiğinde keçeleşme,sertleşme,yırtık veya çizik olan contanın değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde kabin kaçağı yapar. Tüm kapılar tapa tipi olduğundan uçuş emniyeti açısından her hangi bir sorun yaratmaz ama yolcu konforu açısından istenmeyen bir durumdur.
Unutmamak gerekir ki uçağın havada iken kapılarını açmak mümkün değildir. 
 

Exit mobile version