Türk Hava Yolları’nın başarılı kadın pilotlarından Nurdan Karataş ile havacılık sektörü ve pilotluk kariyeri hakkında merak edilenleri konuştuk.
Nurdan Karataş kimdir? Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
1984 yılında İstanbul’da doğdum, büyüdüm. İstanbul Erkek Lisesi, sonrasında da Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümünden mezun oldum. Şu anda da Türk Hava Yolları’nın Airbus 330 filosunda, ikinci pilot olarak görev yapmaktayım.
Havacılık kariyeriniz nasıl başladı? Pilot olmaya nasıl karar verdiniz?
Rahmetli babam uçaklara ve havacılığa çok meraklıydı, sanırım havacılık ondan geçen bir tutku bana. Kendisi sektörde hiç çalışmamış olsa da hobi olarak uçaklar ile çok ilgiliydi . Ben de üniversite birinci sınıfta, harçlığımı çıkartmak için, yarı zamanlı olarak Atatürk Havalimanı’nda özel bir şirkette yolcu hizmetlerinde çalışmaya başladım. Bir daha da hiç kopamadım. Üniversite ikinci sınıfta, havaalanındaki iş hayatımın ikinci yılında Türk Hava Yolları’nın Kabin Memuru iş ilanına başvurup kabin memuru oldum. Hem okulu hem de uçuşları bir arada yürütmeye çalıştım. Öğrenciliğim ve kabin memurluğu görevim devam ederken, pilotaj eğitimi almayı düşünmeye başladım. Mezun olduktan sonra da Türk Hava Yolları’nın yetiştirilmek üzere ikinci pilot adayı iş ilanına başvurdum. Yabancı dil, fizik, matematik, fiziksel beceri gibi bir çok alandaki sınavlardan ve sağlık kontrollerinden geçtikten sonra 2 yıl Aydın’da pilotaj eğitimi aldım. Kokpit kariyerim böylece başlamış oldu.
Nasıl bir eğitim sürecinden geçtiniz? Bu süreçte zorlandığınız veya vazgeçmeyi düşündüğünüz herhangi bir aşama oldu mu?
Oldukça zorlu bir eğitim sürecinden geçtim. Gerek eğitim uçuşları, gerekse akademik dersler oldukça yoğundu. Biraz yorucu olsa da asla vazgeçmeyi düşünmedim.
Pilotluk genellikle erkeklerin ön planda olduğu bir meslek dalı gibi düşünülüyor. Bunun nedeni sizce nedir?
Aslında bu algının yavaş yavaş kırıldığını düşünüyorum. Eskiden birçok meslekte erkekler ön plandaydı. Fakat günümüz dünyasında, kadınların da sorumluluk aldığını, gelişen teknolojinin de yardımıyla, pilotluk dahil olmak üzere birçok meslekte kadınların da en az erkekler kadar ellerini taşın altına koyduklarını gözlemliyorum.
Pilot olmak isteyen biri hangi özelliklere sahip olmalı?
Pilot olmak isteyen biri, kendini bu mesleğe adamayı kabul etmiş olmalı öncelikle. Sürekli belli bir disiplinle yaşamayı düstur edinmeli. Hata kaldırmayan bu meslekte, kendini etrafında olan biten olaylardan arındırıp, her uçuşa hazır gidebilmeli, her koşulda doğru kararı verme baskısıyla başa çıkabilmeli. Hayatı boyunca kendini geliştirmeye açık olmalı, gelişen havacılık teknolojilerine ayak uydurabilmeli.
Meslek hayatınız boyunca ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Bizleri genelde zorlayan şeyler zaman zaman karşılaştığımız zorlu hava şartları oluyor. Her ne kadar kendimizi hazırlamış olsak da insan faktörünün yanında, doğa ananın üstünlüğünü her zaman kabul ediyoruz.
Mesleğinizde hangi kavramlar öne çıkıyor?
Havacılık matematik, fizik ve doğanın gerçek anlamda buluştuğu nokta. Ayrıca ruhsal ve fiziksel olarak dayanıklı bir şekilde bu buluşma noktasına gelmeniz gerekiyor. Bunun yanında, aklıma gelen bir diğer faktör ise sağlık. Bir pilot her zaman sağlığına azami dikkat etmek zorundadır. Periyodik aralıklarla rutin sağlık kontrollerine giriyoruz. Bunun yanında her uçuşumuza dinlenmiş, sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihinle gitmek zorundayız.
Havacılık ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde de ilgi çekici alanların başında geliyor. Türkiye ve yurt dışı için değerlendirme yapıldığında sektör olarak ne gibi farklılıklar dikkat çekiyor?
Havacılık sektöründe büyük bir rekabet olsa da, hem ülkemizin coğrafi konumu hem de bütün dünyayı hayran bırakan birçok güzelliği Türkiye’yi havacılık sektöründe önemli bir konuma getiriyor. Özellikle İstanbul, kıtaları birbirine bağlayan konumu ile dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden birisi. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın sahip olduğu kalite de rakipleri ile arasını açıyor. Türk insanının misafirperverliği de bir araya gelince ülkemizin tercih edilirliği artıyor.
Havacılık sektöründe örnek kariyer yolculuğuna sahip kadın pilotların başında geliyorsunuz. Sizin için en önemli motivasyon kaynağı ne oldu?
Başarmak için her zaman hedeflemek, azmetmek ve çok çalışmak gerektiğine inandım. Hayatta hiçbir şey emek vermeden olmuyor. Havacılığı sevmiş olmak da benim en büyük motivasyon kaynağım oldu. Her zaman bıkmadan, sevgiyle gönülden bağlandığım mesleğim için çalışıyorum.
Pilot olmak isteyenlere neleri tavsiye edersiniz?
Pilotluğu sevmeden yapmak mümkün değil. O yüzden dışarıdan kolay görünen fakat çok emek isteyen bu meslekle önceliklikle gönül bağı kurmak sonra da kendini adamak gerekiyor.
Röportaj: Zeynep BALİÇ