Kabin Memurluğu görevi oldukça zor olmakla birlikte sosyal çevre sorumluluğu ve yaşanan sıkıntılarla birlikte çekilmez bir meslek haline dönüşebilmektedir. Bu yüzden havayolu şirketlerinin yapması gereken ilk husus PSİKOLOJİK DESTEK’tir. İnsan huzurlu olduğu yerde başkalarına huzur verebilir.
Bu yüzden konuyu iki başlıkta ele almalıyız.
A- Kabin Memurlarına Kişisel Yaklaşım
B- Şirketin Performans Desteği
A- KABİN MEMURLARINA KİŞİSEL YAKLAŞIM
İlk olarak yaklaşılmak istenilen kabin personelinin yaşadığı problemleri ele alalım.
A1- Maddi Sıkıntılar
A2- Sağlık Problemleri
A3- Hata Yapma Korkusu
A4- Uçuş Noktaları
A5- Sosyal Yaşam Baskısı
A6- Özel Hayat Problemleri
A7- Gelecek Kaygısı
A8- Ailevi Sıkıntılar
A1- MADDİ SIKINTILAR : Günümüz şartlarında alınan ücretlerin, harcama alışkanlıkları ile örtüşmemesi, yoku harcama istediği ne yazık ki bir çok kabin memurunun bankalar ile sıkıntıya düşmesine sebep olmaktadır. Bunun yanında bazı ailelerin de çalışan personelin elinden aldığı maaşları, kişinin kendisini bunalıma sokmaktadır.
A2- SAĞLIK PROBLEMLERİ: Uçucu personelin karşılaştığı sağlık problemleri bir yana dursun, günümüzde sık sık karşılaşılan çağın vebası olan «Kanser» hastalığı gerek kokpit ve gerekse bir çok kabin memurunda görülmüştür. Henüz doğruluğu kanıtlanmamış olsa da mikrodalga ışınlarının kanser hastalığını tetiklediği araştırılmıştır.
Orta yaş dediğimiz 35-45 yaş aralığında sıklıkla görülen ORTA YAŞ SENDROMU, kişinin kendisini bitkin, yorgun ve bi harap hissetmesine sebep olmaktadır.
Gidilen meydanlardaki farklı zaman dilimleri, kabin memurlarının uyku problemlerine sebep olmakla birlikte, sonraki gün uçacağı uçuşta yorgun olmasına sebep olmaktadır.
A3-HATA YAPMA KORKUSU: Psikolojik olarak yaklaşımlarda bulunduğumuz zaman kişiler, üzerlerinde baskı hissettikleri zamanlarda daha çok hataya meyilli olduklarını, içlerinde ki korkunun kedilerini hataya sevk ettiğini görmekteyiz.
Hatalar tekrar edildiği zaman hata olarak nitelendirilmeli ve hataların başka bir hatayı doğurması engellenmelidir.
A4-UÇUŞ NOKTALARI : Farklı noktalara gerçekleştirilen uçuşlar, personelin o iklim şartlarına ayak uydurması, sosyal çevreye karşı kendini hazırlaması yönünden zorluk çıkartmakta.
Uçuş noktalarının her ay tekrarlanan uçuşlardan oluşması, değişik bir destinasyon olmaması kişide isteksizlik yaratmaktadır. Bu yüzden EKİP PLANLAMA nın planlama yaparken herkese yıl içersinde eşit ölçüde dağılım yapması çok önemlidir. Şirketin kendisine karşı olan ADİL ve HAKKANİYETLİ tutumu kişininde şirketine karşı güven duymasına sebep olacaktır.
A5-Sosyal Yaşam Baskısı: Sosyal yaşam baskıları kişinin yaşadığı ortamdan tutun arkadaş ve aile çevresine kadar uzanan geniş bir yelpazede dağılmaktadır. Bu baskılar yüzünden kişiler istemedikleri evlilikler yapabilmekte, evlerini değiştirmekte ve yanlış arkadaşlıklar yüzünden problemler yaşamaktadırlar.
Sosyokülterel olarak kişi kültürel ve sanatsal alanlara yönlendirilerek bulunduğu stresli ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
A6- Özel Hayat Problemleri: Kabin memurlarının ne yazık ki mesailerinin büyük bir bölümü evlerinden uzakta olduğu için kişileri tam olarak tanıyamamakta, ilişki kurdukları kişileri tam olarak seçememekte ve evli iseler de gerek eşlerine ve gerekse çocuklarına fazla zaman ayıramamaktadırlar.
Bu sebeple bulundukları meydanlarda saat farkı gözetmeksizin, dinlenme zamanlarında sosyal ağ ile özel hayatlarında olan kişilerle görüşmekte ve dinlenme zamanlarını bu görüşmelerle harcamaktadırlar. Buna bir de bulundukları ülkelerde olan gece gezmeleri de eklenince ertesi günkü uçuşlarına yine yorgun olarak başlamaktadırlar. Uçuş sırasında da hoşgörüden, yardımseverlikten uzak bir tavırla servis vermektedirler.
A7- Gelecek Kaygısı: Kabin Hizmetleri personelinin çalışma yaşı sınırlaması yüzünden gelecekte yaşam şartlarını düşünmeleri gelecek kaygısına sebep olmakta ve iç huzurlarını kaçırmaktadır.
Yönetim kadrolarında açılacak olan veya hali hazırda açık olan yerlere yaş sınırlamasına takılmış olan personellerin yerleştirilmesi, gelecek kaygısı yaşayan personel için umut olacak ve çalışma azmi yükselecektir.
A8- Ailevi Sıkıntılar: Ailevi sıkıntıların başında başta sağlık ve maddi sıkıntıları sıralayabiliriz. Bunun yanında aileye özlem, evini özleme gibi sıkıntılarda sıralanabilir.
Pas haklarının arttırılması, aile sosyal ortamlarının çeşitli kamplarda bir arada tatil imkanı bulmaları sosyal olanakların artmasının yanı sıra psikolojik olarak en iyi terapi olacaktır.
*Şirketin personele olan yaklaşımı, onlara değer verdiği ölçü, personelin kendisine duyduğu azim ile doğru orantılıdır. Bu yüzden de şirketin yapması gereken birinci husus Psikolojik Destek tir.
*Birkaç psikolog sayesinde gerek telefonla ve gerekse havalimanı içerisinde kurulacak bir ofiste zaman zaman alacakları psikolojik destek sayesinde, kişi kendi sorunlarını çözmekte daha kolay adım atarak, işine daha çok azimle bağlanacaktır.
Ayın personeli ya da ayın ekibi seçimleri oluşturularak personeli onure edecek yaklaşımlarla crew lounge ta resmedilmeleri sağlanabilir, özel sitede yayınlanabilir.
Bu personelin aynı yıl içerisinde üç defa seçilmesi ile kendisine anlaşmalı otellerden alınacak promosyonlarla YURT DIŞI / YURT İÇİ ÖDÜL TATİL ile mükafatlandırılabilinir.
Klasik müziğin insanlar üzerindeki olumlu etkisi sayesinde personel daha rahat ve huzurlu bir ortamda mesaisine başlayabilir. Örneğin milli bayrak taşıyıcımız Thy personeli için Crew loungta oluşturulabilinecek Klasik müzik yayını yapan THY RADYO ile personel daha huzurlu ve güler yüzlü olarak yolcu karşına çıkabilir.
Yalnızca eğitim dönemlerinde bir araya gelen yönetim ve personel, çeşitli etkinlikler düzenlenerek (Konser, Dönem Yemekleri, Piknik Günleri, Özel Tiyatro Seansları) personelin kaynaşması sağlanabilir.
Özel otomotiv beyaz eşya şirketlerinden alınabilecek olan KABİN MEMURLARINA ÖZEL PROMOSYONLAR, memurlara kendilerini daha özel hissetmelerine sebep olacaktır.
Önce spor
Havalimanı çevresinde kurulacak olan fitness merkezi sayesinde zaten yakın oturan personelin ilgisini bir hayli çekerek spor yapmalarına olanak sağlayacaktır.
Ekip İmzalarını tamamladıktan sonra yiyecek tercihini kendisinin yapması, gerek şirket açısından ve gerekse personel açısından önemli bir adım olacaktır. Personelin başka yemeklere yönelmesinin önüne geçilmiş olunacaktır.
Ekip odalarında kurulabilecek olan mini market personelin fazladan ihtayaç duyabileceği gömlek, fular, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünlerini hizmete sunabilir. Bu sayede istikakları yetersiz gelen personel burada ihtiyaçlarını giderebilir.
Doğum günü ve benzer özel günlerde aylık programlarda yazılan tebrikler yerine daha özel jestler yapılarak ödüllendirilebilirler. Personel sayısına bakılınca bu ödüller fazla gibi olsa da promosyon ürünler ile bu sağlanabilir.
Yöneticilerin zaman zaman üniformalı olarak yapacakları uçuşlar, personele güç vererek içlerinde ki azmi üst saffaya taşıyacaktır.
Şirket dergisi kurularak yaşanılan sıkıntılar ve güzel haberlere yer verilmek suretiyle hem eğitim ve hem de diğer personelin tecrübeleri paylaşılabilinir.
Sonuç olarak personelin verimliliğini arttırmak için öncelikle sağlam bir psikolojiye sahip olmaları sağlanmalıdır. Değişik aktivitelerle renklendirilecek olan hayatları dinamizmi arttırarak işlerine bağlılığı ve dolayısıyla yolcuya bakış açılarını değiştirerek şirkete pozitif olarak dönüşün anahtarını oluşturmaktadır. Verimliliğin artması, yolcu memnuniyetinin artması ve aynı zamanda kar oranlarının artması ile doğru orantılıdır. Bu yüzden de yapılacak olan harcamalar orta düzeyde tutulmalıdır.
İş bu sorunların giderilmesi ve bahsi geçen hususların yapılması halinde verimliliğin artacağına inanmaktayım.
SERDAR BAŞAĞAOĞLU
UZAY VE UÇAK MÜHENDİSİ