featured

KABİN EKİPLERİNDE UMUT TACİRLİĞİ

Bu hafta tarafıma gelen bir mesajda,AtlasJet in kabin memuru başvurularında 5.000 TL aldığını duydum. Normal olan ve şimdiye kadar olan uygulamada,tüm şirketler kabin memuru alımlarında kendi kriterleri doğrultusunda kıstaslar belirler ve bu kıstaslara uyan kişileri sınavlara tabi tutarak alımları gerçekleştirirlerdi.
Bu konuda yaptığım araştırmada yine AtlasJet’ in kabin memuru alım kriterleri doğrultusunda hareket ettiği söylenmekte. Diğer şirketlerden tek farkı, alımlarına karar verdikleri elemanlardan 5.000TL eğitim ücreti almak istemeleridir.
Mevcut pilot alımlarında iş garantili saçmalıkları eleştiren biri olarak, bu yeni yöntemin diğer şirketlere de yansıyacağını ve iş bulma umuduyla bir çok insanın, “lanet olsun başka türlü işe giremeyeceğim” diyerek ailesinden veya oradan,buradan borç alarak bu istenilen bedeli bulup umut tacirliği yapan firmalara vereceğini düşünüyorum.
Havacılığımız gerçekten gün geçtikçe kabuk değiştiriyor. Bir şirketin almaya karar verdiği elemandan ücret istemesi yakışık alacak durum değildir. Bu uygulama, bir hava yolu şirketine yakışmayacağı gibi etik de değildir.
Şimdi birlikte düşünelim; 5000TL verip iş garantili kursu bitirip işe başlayan kabin personelinin sözleşmesi nasıl olacaktır? Bugün işe aldığını yarın çıkarttığında mağdur olan kişi hakkını nasıl arayacaktır.
Şirketin kendi elemanına verdiği eğitimi paraya endekslediğimiz de,yarın o şirketin filosundaki her tip uçak içinde kabin memurlarından eğitim parası talep ederse kim ne diyebilir.
Çok yakında tüm şirketler ihtiyacı olan her branştaki elemanı bu paralı sistem içerisinde almaya kalkarsa buna kim dur diyebilir?
NOT/ Kimse sözleşmeyi görmeden imzalamamalı. Örneğin 5000TL yi verip, ilk alımda sizi alacağız diyerek ipe un sermekte mümkündür.
 
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 11 yıl önce

    Sivil havacılık yok mu? Sivil Havacılığın denetleme yetkisi yok mu?ICAO duysa ne olur? Allah ıslah etsin!

    Cevapla