TUSAŞ Motor Sanayii-TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, Millî Muharip Uçak KAAN’a güç verecek motorun son durumu hakkında önemli mesajlar verdi. Akşit, motorun kavramsal tasarım yarışmasında TEI’nin tasarımının seçildiğini açıkladı.
TUSAŞ Motor Sanayii-TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, KAAN’a güç verecek motor hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Mayıs ayında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen ‘Gençlerle Hasbihal’ etkinliğinde konuşan Akşit’in konferans kaydı, üniversite yönetimi tarafından YouTube’a yüklendi.
Kavramsal Tasarım Yarışması: TEI’nin Başarısı
Akşit, KAAN motoruna ilişkin kavramsal tasarım safhasında düzenlenen yarışmada, 13 kişilik hakem heyetinin TEI imzalı tasarımı seçtiğini belirtti. Akşit, yarışmaya katılan motorlardan birinin yabancı bir ülke tasarımı olduğunu ve bu tasarımın Ukrayna imzalı olduğu sanıldığını ifade etti.
5. Nesil Uçak Motoru: Zorlu Bir Görev
Prof. Akşit, 5. nesil uçak motoru yapmanın atom bombası yapmaktan daha zor olduğunu vurgulayarak, “Çin bile henüz kendi millî motorunu yapamamış durumda,” dedi. Akşit, motorların geliştirilmesinin yıllar aldığını, Tornado savaş uçaklarının Eurojet motorlarının geliştirilmesinin 17 yıl sürdüğünü hatırlattı.
KAAN Motoru: Teknolojinin Uç Noktası
KAAN motorunun teknolojinin en uç noktası olduğunu belirten Akşit, “Dünyada bu teknolojiye sahip 2 ya da 3 motor var. Birisi Amerikalılarda, F-22 Raptor’un motoru, bir diğeri ise Rusların Sukhoi’si,” dedi. 5. nesil uçak motorlarının, artyakıcı kullanmadan süpersonik uçabilme kabiliyetine sahip olduğunu ve bunun büyük bir avantaj sağladığını vurguladı.
Uzun Süreli Projeler ve Devlet Desteği
Akşit, böyle büyük projelerin kısa sürede tamamlanamayacağını, devletin uzun soluklu desteği ve stabilite gerektiğini söyledi. “80’li yıllarda hükümetler sık sık değişiyordu, böyle bir ortamda uzun soluklu projeler yapılamazdı,” dedi.
Yerli Üretim ve Teknoloji
Türkiye’nin yerli yazılım sistemleri ve uydu projeleri sayesinde siber saldırılardan en az zararla kurtulduğunu belirten Akşit, yerli uçak motoru yapmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’de ilk kez paslanmaz çelik üretildiğini de ekledi.
5. Nesil Uçak Motoru: Zorluklar ve Maliyetler
- nesil uçak motoru yapmanın zorluklarına değinen Akşit, böyle bir motorun geliştirilmesinin milyarlarca dolara mal olduğunu ve dünya standartlarında çok az ülkenin bu teknolojiyi geliştirebildiğini belirtti. Prototip motorların geliştirilmesi sürecinin çok maliyetli olduğunu ve bu süreçte çok sayıda test motoruna ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Gençlere Destek ve Teşvik
Prof. Akşit, genç mühendislerin büyük başarılar elde ettiğini ve TEI olarak gençlerin master ve doktora çalışmalarını teşvik ettiklerini söyledi. “Gençlerimiz çok becerikli ve zeki, problemleri hızlıca çözüyorlar,” dedi.
TEI’nin Başarısı
KAAN motoru için düzenlenen yarışmada TEI’nin birinci seçildiğini belirten Akşit, “13 kişilik teknik heyet ciddi bir eleme yaptı ve bizim motorumuzu birinci seçtiler. Biz bunu yapabileceğiz, yapıyoruz. Ama kısa sürede mi? Hayır,” dedi. (trhaber)
Tek inandığım, Akşit hoca ve takebelerinin yüreğindeki vatan aşkı ve becerilerinin eşsiz olduğu…
Gerisi fasarya,Saray’daki başta olmak üzere herkes işin siyasi menfaat adına kullanılmasından başka birşey düşünmüyorlar!?
Benden ekibe tavsiye: ” Gökten Azrail inse,bildiğiniz doğrudan ayrılmayın.”
Dualarımız bu uğurda göz nuru döküp fedakarca mesaide kalan evlatlarımızla.Hatta bu motoru yaptıktan sonra yeni nesil başka bir itki teorisi geliştirip çok daha ileri ufuklara yürüyecektir…
Başta Akşit beyefendi olmak üzere tüm çalışanların hepsine saygılarımı iletiyorum ayaklarına taş değmesin inşallah Türkiyemize bu hizmetlerin dolayı teşekkürlerimi iletiyorum biz bu evlatlarımıza borçluyuz
Biz bunu yapabileceğiz, yapıyoruz. Ama kısa sürede mi? Hayır.
Dürüstlüğünüz için teşekkür ederim. Şimdi inancım tam oldu..elbette başaracağız.