Jitomir Havaalanı’nın geniş çaplı yeniden inşası ihalesini Türk inşaat ve taahhüt firması Onur İnşaat kazandı. 2022 yılı sonuna kadar tamamlanacak iş sonrasında, havaalanından düşük maliyetli uçuşların yapılması mümkün hale gelecek.
Belediye Başkanı Sergey Sukhomlin Prozorro sistemindeki ihaleyi kazanan firmanın Onur İnşaat olduğunu söyledi. İhale sonucu işin sözleşme ise Jitomir Kent Konseyi tarafından imzalandı.
Yenilenme için 780 milyon UAH harcanacak. Sukhomlin’e göre, 50 milyon UAH şehir tarafından, geri kalanı ise devlet bütçesinden tahsis edilecek.
İhale şartnamesine göre yenileme 2022 yılı sonuna kadar tamamlamalıdır. Onur İnşaat koordinatörü Emre Karaahmetoğlu, hazırlık çalışmalarının hemen başlayarak, Mayıs ayı sonunda inşaat faaliyetlerine girişileceğini söyledi.
Jitomir havaalanının yeniden inşasına neden ihtiyaç var?
Şu anda Jitomir Havaalanı orta mesafeli Boeing 737 ve Airbus A320 uçaklarını tam yüklü olarak kabul edemiyor. Halbuki bu uçaklar gerek Ukrayna gerek Avrupa havayolları arasında en yaygın modellerdir. Bu uçaklar, neredeyse tüm uçuşları küçük havaalanlarından gerçekleştiriyorlar.
Neler yenilecek?
Jitomir’deki pistin uzunluğu 1,650 metreden 2,500 metreye, genişliği ise 35 metreden 45 metreye genişletilecek ve yüzey güçlendirilecek.
Ek olarak, ICAO kategori I’e göre sertifikasyonu için piste yeni aydınlatma ve havacılık ekipmanı kurulacaktır. Pratikte bu, uçakların gece ve hafif siste görüş mesafesi 800 metrenin üzerinde olduğunda Jitomir Havaalanı’na inebilecekleri anlamına geliyor.
Yolcu terminalinin yakınında, eski uçak park yerleri sökülecek ve aynı anda iki Airbus A321’i barındıracak yenileri inşa edilecek. Otoparklar, yenilenen şeride taksi yolları ile bağlanacaktır.
Havaalanının tüm ana elemanları 16 cm ile 26 cm kalınlığında asfalttan yapılacak, uçağa buzlanma önleyici sıvının döküleceği alan 30 cm kalınlığında beton olacak.
Havaalanını kimler kullanacak?
Kiev yakınlarında Jitomir’de bir milyona yakın insanın yaşadığını belirten Sergey Sukhomlin “Ayrıca, çoğu insan Jitomir’i geçerek diğer şehirlerden Borispol veya Julyani’ye gidiyor. Modern bir havalimanı ile bir avantajımız olacak. Burada, şehrimizdeki herkese hizmet sunabileceğiz” dedi.
Yeni havaalanının beyan edilen özellikleri, modern uçaklardan günde beş uçuşa kadar almayı mümkün kılacaktır. Potansiyel olarak, buradan Avrupa’ya düzenli uçuşlar, düşük maliyetli taşıyıcılar Wizz Air ve Ryanair tarafından açılabilir. Yenilenen havaalanı, Türkiye ve Mısır’daki tatil köyleri için kiralamaların geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu tür uçuşlar SkyUp, Windrose, Azur Air Ukraine veya Bees Airline tarafından sağlanabilmektedir.
ukrhaber.com