Girişim ilk olarak dün başlatıldı ve Nisan için daha fazla yemek günü eklendi. Ancak bunların hepsi hızla tükendi. Birinci sınıf bir koltukta yaklaşık 540 $. Ek olarak, müşteriler, 250 $ ‘ın karşılığında business class seçebilirler .
Nikkei Asia’ya göre, 777-300ER’a üç yemek seçeneğinden birini önceden seçen 56 müşteri geldi. Sunulan teklifler Japon tarzı veya Batı tarzı sığır eti veya Batı tarzı balıklar. Konuklar, deneyimin kabin içinde yemek büyük ölçüde farklı olduğunu vurguladılar.
“ANA’nın dış hat uçuşlarında kullanılan Boeing 777-300ER uçağı, Haneda Havalimanı’na park edilmişti ve sınırlı bir süre için restoran haline getirildi. Uzun mesafeli uluslararası rotalarda sunulan first class ve business class uçak içi yemeklerin tadını çıkarmanın yanı sıra, ANA’nın benzersiz şampanya ve şarap dahil içecek menüsü hazırlandı ve kabin görevlileri sizi gerçek bir uçuşa gidilecekmiş gibi karşılayacak”
Küresel sağlık krizi, dünya çapındaki operasyonları sarsmaya devam ediyor ve havayollarının gelir elde etmek ve uçaklarını kullanmak için değişik düşünmelerine neden oluyor. Devam eden seyahat kısıtlamalarının ortasında, ANA’nın 44 uçağı şu anda park halinde ve ayrıca 777 filosunun 21 adedi yerde.
Uluslararası uçuşların birkaç ay daha sınırlı kalmaya devam etmesi muhtemel. Yani, ANA’nın 777 restoranını göklere çıkarmak için acelesi olmayacak gibi.
ANA, dünya çapında uçaklarını yaratıcı bir şekilde kullanan diğer birçok operatörü takip ediyor. Örneğin, Singapur Havayolları geçen Ekim ayında yerdeki bir Airbus A380 uçağında öğle yemeği tertipledi. Lansman yemek kişi başına 380 sterlin gibi yüksek bir fiyata 10 dakikada içinde tükendi. Diğer taşıyıcılar, seyahatten yoksun yolcuları havaya çıkarmak için Flights to Nowhere “Hiçbir Yere Uçuş” teklif ediyor.
“Hiçbir yere uçuş”un manası, kalkış yapıp birkaç saat havada dolaştıktan sonra kalktığı yere iniş demek. Böylece yolcular uçuyorlar, uçuş keyfini çıkarıyorlar ama, hiçbir yere gitmiyorlar.
Genel olarak, tek bir öğün için astronomik yüksek fiyatlara rağmen, bu uçak restoranı hizmetlerini başlatan havayolları, yemeklerini satmakta sorun yaşıyor gibi görünmüyorlar. Bu nedenle, ANA’nın yıl boyunca daha fazla uçakta yemek tarihi eklediğini görmek sürpriz olmayacak.
Ey Corona, dünyayı yakıp kavurduğun yetmedi havacılığı da bu hale getirdin ya, sana ne desek az kalır…