featured

JANDARMA PİLOT EĞİTİMİ OMÜ'YE EMANET

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde 2011 yılında faaliyete geçen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nde (UZAYTEM) yapılan çalışmalar kapsamında son 3 yılda 200 pilot yetiştirildi.
Samsun OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Sekreteri ve Ticaret Müdürü Asım Öztel, Jandarma Genel Komutanlığı’nın PPL hususi pilot lisansına sahip 18 subayına çift motorlu uçakları uçurabilmeleri için eğitim vermeye başladıklarını açıkladı. Öztel, ayrıca Jet uçaklarda görev yapacak 4 emniyet personelinin pilotaj eğitiminin de devam ettiği söyledi.
UZAYTEM Sekreteri ve Ticaret Müdürü Asım Öztel, CPL ticari pilot lisansı, PPL hususi pilot lisansı, ME çift motor lisansı, IR aletli uçuş, FI uçuş öğretmenliği eğitimleri verdiklerini belirterek şöyle dedi:
“Uçuş eğitim organizasyonumuz bünyesinde yürütülen faaliyetler kapsamında Türk Hava Kurumu öğrencilerine, Girne Üniversitesi öğrencilerine pilotaj eğitimi vermekteyiz. Bunun dışında geçen sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ‘4 personel için pilotaj eğitimi hizmet alımı’ ihalesini kazanıp sözleşme imzaladık. Jet uçaklarda görev yapacak 4 personele verilen eğitim halen devam ediyor.”
Son olarak Jandarma Genel Komutanlığı’nın 18 askeri personele ME çift motor lisansı eğitimi için yaptığı ihalenin de üniversitede kaldığını anlatan Asım Öztel sözlerini şöyle sürdürdü:
“2 Kasım itibariyle sözleşme imzalandı. Bu kapsamda PPL dediğimiz hususi pilot lisansına sahip subaylarımıza, ME çift motor eğitimi 7 Kasım itibariyle verilmeye başlandı. 18 askeri personele çift motorlu uçakları uçurulabilmeleri için eğitim vereceğiz. Devletimizin uçucu personel ihtiyacının ya da pilot ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla üniversitemizden eğitim talebinde bulunması durumunda, UZAYTEM bu ihtiyacı karşılayabilecek potansiyele ve yetkinliğe sahiptir.”
UZAYTEM’in kurulu olduğu alan üzerinde 1 kilometre uzunluğunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden sertifikalandırılmış kontrolsüz bir havaalanı pisti bulunduğunu belirten Öztel şunları söyledi:
“Türkiye genelinde havacılık eğitimi verebilen şuan Anadolu Üniversitesi var. Anadolu Üniversitesi havacılık veya pilotaj eğitimini ÖSYM sınavı ile aldığı öğrencilerine vermektedir. OMÜ’de de bu kapsamda pilotaj bölümünün açılması için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Ancak UZAYTEM bu eğitimi devlet bünyesi altında özel eğitim olarak verebilmektedir. Özel kurs olarak verebilmektedir. UZAYTEM’in dışında başka hiç bir devlet üniversitesinde böyle bir çalışma yapılmamaktadır. Türkiye’nin geneli itibariyle pilotaja ve pilot eğitime duyulan ihtiyaç son yaşanan süreçlerden sonra gün geçtikçe daha da fazla artmaktadır. Hem hava kuvvetlerinin, hem emniyetin, hem jandarmanın ihtiyacı düşünüldüğünde yeni gelişen ve sürekli gelişen bu sektörde pilota her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.”
Öztel, pilot eğitiminin yanı sıra uçaklara bakım işlemini de yaptıklarını kaydederek, “2015 yılından itibaren de hangarımızda uçak bakım işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda yıllık 200 civarında uçak bakım işi yapıyoruz” diye konuştu. Öztel, UZAYTEM’in bulunduğu alanın coğrafi olarak yılın 330 günü uçuşa müsait bir havasının bulunduğunu belirterek bu durumun da büyük bir avantaj olduğunu söyledi.
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir