Türkiye’nin terörle mücadelede sergilediği başarılı yaklaşım örgütün belini kırarken, teröristleri de yeni arayışlara itti. Elebaşlarından Karayılan’ın sözde ‘Teknolojik gerilla yaratacağız’ sözüne dikkati çeken güvenlik uzmanları son dönemlerde PKK terör örgütünün drone ve maket uçaklarla gerçekleştirmek istediği saldırıların yeni bir sürece işaret ettiği görüşünde. Bu kapsamda amonyum nitratlı gübrelerin satışına yapılan kısıtlamaların bir benzerinin drone ve maket uçakların satışında da gündeme gelmesi masada.
Savunma sanayinde yerli ve milli unsurların oranını artırdıktan sonra terörle mücadelede adeta çağ atlayan Türkiye, son dönemlerde gerek ülke içinde gerek sınırların ötesinde teröristlere yönelik sonuç alıcı harekatlar düzenlemeye devam ediyor.
Teröristlerin yeni bir ‘çıkış yolu’ aradığı bugünlerde örgütün drone ve maket uçaklarla kritik noktalara saldırmak istemesi terörle mücadelede yeni bir dönemin kapısının da aralanması anlamına geliyor.
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Milli Güvenlik ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi Başkanı Erol Başaran Bural, güvenlik güçlerinin bu yeni döneme çok çabuk ayak uydurması ve hızlı bir şekilde tedbirler alması gerektiğinin altını çizdi.
Amonyum nitrat satışına önlem alınmıştı
Teröristlerin bir zamanlar amonyum nitratlı gübre satın alarak el yapımı patlayıcı yapımında kullandıklarını hatırlatan Bural, ” Tarım arazilerinin kısıtlı olduğu Hakkari bölgesinde amonyum nitratlı gübre satışlarının gereğinden fazla olduğu zamanlar yaşandı” hatırlatmasında bulundu.
Daha sonra yapılan çalışmalar neticesinde amonyum nitratlı gübre satışlarının satışında ve kullanımında ciddi kısıtlamalar getirildiğine vurgu yapan Bural, şöyle devam etti:
“Son dönemlerde gerek 10 Kasım törenlerinde Şırnak’ta kamu kurumlarına yönelik yapılan 10 saldırı girişimi, gerek 2018’in son gecesinde yine aynı bölgedeki üs bölgelerine yapılmak istenen 3 farklı saldırı girişimi bizi yeni bir dönemin beklediğini gösteriyor.
Elebaşının ‘teknolojik gerilla’ söylemi
Terör örgütü elebaşlarından Murat Karayılan’ın ‘SİHA-İHA’lar bizi kıpırdatmıyor. Bu nedenle biz de teknolojik gerilla yaratacağız’ ifadesini bu eylemlerle üst üste koyduğumuzda örgütün yöntem değişikliği arayışında olduğunu gözlemliyoruz.
Terör örgütlerinin diğer terör örgütleriyle etkileşim içinde bulundukları, birbirlerinden çeşitli teknik ve taktikler öğrendiğini biliyoruz. Özellikle drone ve maket uçak konusunda PKK terör örgütünün de DAEŞ terör örgütünden tecrübe satın aldığını, bu tür terör eylemleri için birlikte faaliyetler de bulundukları da ortada.
İsteyen herkes drone ya da maket uçak satın almamalı
Drone ve maket uçak satışları konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Bural, şunları söyledi:
“İsteyen herkes drone ya da maket uçak alırsa bir süre sonra bu işin güvenlik boyutu kontrol edilebilir olmaktan çıkabilir. Havalimanlarının yakınlarında drone uçurulmasının önüne geçilmesine yönelik tedbirler alındı, bu tür tedbirler geliştirilerek terörle mücadele kapsamında da alınmalı.
Çünkü isteyen herkesin drone ya da maket uçak alabilmesi sadece hava sahası güvenliğinizin tehdit edilmesi anlamına gelmiyor. Terörle mücadele açısından da önemli sıkıntılara davetiye çıkarabilecek niteliğe ulaşabilecek bir tehditten bahsediyoruz.
Bu konudaki temel amaç güvenlik bürokrasisinin bir araya gelerek hem fiziki hem de önleyici tedbirleri değerlendirerek hayata geçirmesi, ülke içerisinde havadan tehdit yaratabilecek bu nitelikteki hava araçlarının satışını, teminini ve kullanılmasını kontrol altına almak olmalıdır.
Bu açıdan bakıldığında bir an önce konuya yönelik tedbir alınmasında fayda görülmektedir.”