İŞTE HAVALİMANLARI KARBON AZALTMA PROGRAMININ SONUÇLARI

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü`nün (ICAO) Montreal`da en son yapılan toplantısında “Havalimanları Karbon Azaltma Programı”nın sonuçları açıklandı.
Avrupa`nın en çevreci havalimanları listesi açıklanırken, listeye Türkiye`den üç havalimanı da girdi. Birçok havayolunun yanısıra havalimanları da çevreye verdikleri kirliliği en aza indirmek için gayret gösteriyor.
Dünyada karbon emisyonu en az olan havalimanlarının 24 adetle Avrupa ülkelerinde bulunduğu belirlenirken, ABD’de sadece Dallas-Fort Worth Havalimanı’nın Asya ve Pasifik bölgesinde ise sadece Dehli Havalimanı’nın çevreci havalimanları sınıfında yer aldığı belirlendi.
Avrupa’da çevreci havalimanlarının en fazla olduğu ülke İsveç. Avrupa’daki karbon ayak izi en az olan 24 çevreci havalimanından 10 tanesi bu ülkede yer alıyor.
ICAO’nun havalimanlarındaki karbon emisyonunu azaltma programına, çoğunluğu Avrupa’dan olmak üzere 170 havalimanı katılıyor. Dünya yolcu trafiğinin yüzde 36’sı bu programa katılan havalimanlarında gerçekleşiyor.
Uzmanlar, havalimanlarının, alternatif enerji kaynaklarını kullanarak veya enerji şirketleriyle işbirliği yaparak karbon ayak izlerini düşürebileceklerine vurgu yapıyor.
İşte çok konuşulan liste, karbon ayak izi en az olan havalimanları
1. Milano
2. Göteborg (İsveç)
3. Malmö (İsveç)
4. Amsterdam Schiphol
5. Venedik Marco Polo
6. Stockholm Arlanda (İsveç)
7. Visby (İsveç)
8. Ankara
9. Milan Malpensa
10. Roma Fiumicino
11. Antalya
12. Eindhoven
13. Nice
14. Nottingam East Midlands
15. Kiruna (İsveç)
16. Manchester
17. Ronneby (İsveç)
18. Trondheim (Norveç)
19. Are Ostensund (İsveç)
20. İzmir Adnan Menderes
21. Lulea (İsveç)
22. Oslo Galdermoen (Norveç)
23. Umea (İsveç)
24. Stockholm Bromma (İsveç)

Exit mobile version