Rusya’nın ekim ayında Venezuela’uya gönderdiği 2 adet Tu-160 bombardıman uçağı, uluslararası bir gerilime neden oldu. Tu-160’ların bölgeye gitmesi ABD başta olmak üzere birçok ülkeyi tedirgin etti.
Rusya’nın ekim ayında Venezuela’uya gönderdiği 2 adet Tu-160 bombardıman uçağı, uluslararası bir gerilime neden oldu.
Tu-160’ların bölgeye gitmesi ABD başta olmak üzere birçok ülkeyi tedirgin etti.
Tu-160’ların dünyanın süper güçlerini endişelendirmesinin arkasındaki neden ne?
İşte cevabı…
‘TU-160’İN ÖZELLİKLERİ NEDİR?
TU-160 özellikleri ise oldukça merak ediliyor. Yapılan haberde, Rus uçağının üzerinde geleneksel olarak X-55 füzelerinin bulunduğu ve T-160’ın bu füzelerden 12 adet taşıyabildiği, fakat Suriye’de bu füzelerin değişik versiyonu olan X-555 ve radarlara neredeyse yakalanmayan X-101 füzelerini kullandığı, T-160’ın ayrıca nükleer başlıklı X-102 seyir füzesiyle de donatıldığı ifade edildi.
Tu-160, dünyanın en güçlü uçakları arasında yer alıyor ve aynı zamanda kanat geometrisi değişebilen en büyük uçak. 2015’te stratejik bombardıman uçaklarının Kazan Uçak Fabrikası’nda üretimine yeniden başlanacağı duyuruldu, geçen kasımdaysa yeni uçak, test poligonuna teslim edildi. Modernizasyonun tamamlanmasının ardından T-160’ın etki kapasitesinin yüzde 60 civarında artması bekleniyor.
AMERİKAN ELÇİ’DEN TU 160 AÇIKLAMASI
ABD’nin Kolombiya Büyükelçisi Kavin Whitaker, Venezüella’da bulunan Rus askeri uçaklarını ‘müze eserleri’ne benzetti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konoşenkov, ABD’li diplomatın Rus savaş uçakları hakkında sarfettiği sözlerin amatörce olduğunu söyledi.
‘Rus Tu-160, neden NATO için kabusa dönüşecek?’
Daha önce Rusya Hava Uzay Kuvvetleri’ne ait iki Rus stratejik füze taşıyıcı Tu-160, An-124 askeri nakliye uçağı ve uzun menzilli İl-62 uçağı Caracas’taki Maiquetia Uluslararası Havaalanı’na iniş yaptı.
RCN radyosunun bildirdiğine göre, Whitaker, ‘Bu yaştaki uçaklar provokasyon amaçlı değil. Onlar gerçekten müzelik’ dedi.
(Sabah)