featured

İSTANBUL'UN YENİ HAVALİMANI BURASI OLMAZ MI?

Artık herkes İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin yetersiz olduğu konusunda hemfikir… Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere hem DHMİ, hem THY, hem de TAV’ın bu konunun çözümü için kafa yorduklarını ve dördüncü pistin yapımı için projeler hazırlattırdıklarını biliyoruz.
Bunun yanı sıra 2023 vizyonu çerçevesinde yapımı düşünülen üçüncü havaalanına ilişkin de gün geçmiyor ki yeni bir spekülasyon ortaya atılmasın! Kimi Kemerburgaz tarafını işaret ediyor kimi Silivri’yi… Her ne kadar Ulaştırma bakanımız ‘yeri bulduk yakında açıklayacağız’ dese de ortada somut bir yer yok. O yüzden ortaya bir fikir de ben atayım diye düşündüm.
Google Earth’ten aldığım bu arazi, AHL’ye 7 mil mesafedeki bu alan Atatürk Havalimanı’nın 3 kat büyüklüğünde… Bu arazinin askeri alan olduğunu sanıyorum. Ancak asker-hükümet ilişkilerinin bu kadar uyumlu olduğu bu günlerde bu arsa gerçekten İstanbul’umuzun sorununu çözebilecekse, oradaki askeri unsurlar bir şekilde başka bir yere kaydırılabilir diye düşünüyorum.
Burada önemli olan bu alanın hava trafiği açısından okunabilirliğidir.
Resimde görülen alana 2 adet 3 bin metre uzunluğunda 60 metre eninde pistler yapılıp ortasına terminal binaları inşa edilebilir diye düşünüyorum. Buranın en büyük avantajı, Atatürk Havalimanı’na çok yakın olması ve TEM çevre yoluna sıfır konumda bulunması. Aksaray’dan kalkan ve Atatürk havalimanına kadar gelen metro bağlantısının da bu bölgeye entegre edilmesi çok büyük zaman ve maliyet gerektirmediğini de düşünüyorum.
Günümüz teknolojisi düşünüldüğünde DHMİ nin radar imkân kabiliyetleri ile uçaklarımızda bulunan çok gelişmiş GPS ve gelişmiş FMS sistemlerle, bu iki yakın havalimanının yaklaşma patenlerini uçuş emniyetini sarsmadan çözebilir mi diye düşünüp durdum. DHMİ’ nin yeni “Smart” projesi bu trafik yakınlığına bir çözüm bulabilir mi?
DHMİ nin oluşturacağı alçalma ve kalkış patenlerinde iki meydan arasında sürat ve irtifa limitleri koyularak hava trafiğinin düzenli akışı sağlanamaz mı?
Birbirine yakın havalimanları Londra ve New York’ta da var. New York ta JFK- La Guardia-Newark-Linden-Caldweelt-Morristown-Peterbora-Farmingdale havalanları arasında 7-10 mil mesafeler var ve trafiği bizden kat,kat fazla.
Tekrar konumuza döndüğümüzde; Burası havalimanı olduğunda bu bölgeye yaklaşan uçan maksimum 1000-1500 feet yükseklikte olacağından AHL den kalkış yapan uçakla burun buruna gelmez diye düşünüyorum. Bu konuda mutlaka konuya hâkim kişilerden yorum almak şart.
Bu devlet arazisi ile 3.Havalimanı sorunumuz çözülse hem çok ucuza hem de AHL’nin 3 katı büyüklüğünde bir havalimanımız olmasının yanı sıra AHL deki yolcuyu buraya getirip götürmek de çok kolay ve çok hızlı seyredebilirdi.
Yoksa;  AHL nin trafiği askeri havalimanının oraya 3.pist yapılması ile hava trafiği hızlanmaz. O bölgeye yapılacak 3.pist olsa, olsa apron trafiğinde bir rahatlama sağlar ve tabiki terminalde büyür. O kadar. Askeri alana pist yapmak cerrahi müdahele şart olan hastaya pansumani tedbirler uygulamaktır. 
AHL ye 3 pist yapacaksan ICAO Doc 4444 e göre iki pist arasında 1035 ile 1525 metre arasında mesafe şartı var. AHL’nin ikinci radarı devreye girdiğinde bu mesafe 1035 metreye kadar düşebiliyor.
AHL’nin 3/6 sağ pisti(Eski pist) inin iki kenarı arasındaki orta nokta bulunup cetveli oraya koyacaksın ve ister Ataköy ister Florya tarafına 1035 metre gidip oraya ikinci simultane paralel pisti koyacaksın. Gereksiz yapılan 3/6 sol pistinide arada yedek olarak tutacaksın. Bu yeni pisti Florya tarafına doğru yaparsan THY nin eğitim binaları-Polis okulu-Fly in vb yerleri yıkman veya istimlak etmen şart. Floryadaki Fly İnn önünden geçen araç trafiğinide yerin altına tünel yaparak yaparsan olmaz diye bir şey yok. Parana geçer nazın:)
  1 milyar dolar bu işe ayırdıysan bu iş çözülür. Ancak; Ataköy veya Florya tarafına doğru 3.pist için gerekecek istimlakı onun,bunun adamı diye siyasi düşüncelerle yapamazsan(istimlak edemezsen) benim söyleyebileceğim bir şey kalmaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir