İstanbul Havalimanı 5,64 milyon yolcu sayısı ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

istanbul-havalimanı-avruha-havalimanları

Avrupa havalimanı ağındaki yolcu trafiği Ocak ayında, Pandemiye bağlı seyahat kısıtlamalarının toparlanmayı durdurduğu geçen yılın aynı ayına göre %69 arttı.

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec yaptığı açıklamada:

“2023 yılı, yüksek uçak bileti ücretleri ve ekonomi genelindeki daha geniş enflasyonist baskılar karşısında yolcu talebinin devam eden dayanıklılığı sayesinde oldukça iyi bir başlangıç yaptı. Avrupa’daki havalimanlarının %42’si pandemi öncesi trafik hacimlerini geri kazanmış durumda ve pazarlar arasında önemli performans farklılıkları olsa da, önümüzdeki aylarda daha fazlasının aynı dönüm noktasına ulaşmasını bekliyoruz. Ultra Düşük Maliyetli Taşıyıcılar tarafından sürdürülen kapasite artırımı ve Çin’den gelen yolcular için kalkış öncesi test gerekliliklerinin yakın zamanda kaldırılması, havalimanları için toparlanmayı ilerletmeye devam edecektir.”

“Şimdilik odak noktamız yoğun yaz sezonuna hazırlanmak. Avrupa’daki havalimanları hazırlık planlarını hızlandırdı.Özellikle personel seviyeleriyle ilgili olası riskleri belirlemek ve önlemler almak için tüm operasyonel ortaklarına ulaşıldı.” dedi.

Önemli havalimanlarındaki (Avrupa’nın en büyük 5 havalimanı) yolcu trafiği Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre +%73,5 arttı. Çin pazarının yeniden açılmasının olumlu etkisiyle, bir önceki aya (Aralık 2022 -%12,1) kıyasla iyileşme gösteren trafik, pandemi öncesi (Ocak 2019) seviyelerin -%10,6 altında kaldı.

İstanbul Havalimanı, Ocak ayında 5,64 milyon yolcuyu ağırlayarak, 2022 yılının son aylarında Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma unvanını geri aldı. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre %62,6’lık bir artışı temsil etmekte, pandemi öncesi (Ocak 2019) hacmini %8,1 oranında aşmasını sağladı.

Avrupa’nın en yoğun 10 havalimanı:

©AirlineHaber.com

Exit mobile version