İsrail'den Türkiye'deki Havalimanlarına Güvenlik Kısıtlaması

İsrail’den Türkiye’deki Havalimanlarına Güvenlik Kısıtlaması

İsrail Ulaştırma Bakanlığı’nın Güvenlik Dairesi, Türkiye’deki bazı havalimanlarını ‘güvensiz’ ilan ederek, bu havalimanlarından yapılacak uçuşlara izin vermeme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda, Ankara Esenboğa Havalimanı ve Adana Havalimanı gibi önemli noktalar güvenlik onaylı listeden çıkarıldı.

İsrail’in hava sahasına veya ülkesine iniş yapabilecek havalimanlarını belirleyen güvenlik listesinde, sadece İstanbul Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Antalya Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Milas-Bodrum Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı yer alıyor.

Apronjet Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, İsrail’in Türkiye’deki havalimanlarını güvenli ve güvensiz olarak ayırmasının ticari rekabeti haksız şekilde etkilediğini belirtti. Yeşilgül, İsrail’den gelen uçakların Türkiye genelindeki tüm havalimanlarına doğrudan uçuş yapabildiğini, ancak Türkiye’den İsrail’e yapılacak uçuşların yalnızca belirli havalimanlarından mümkün olduğunu vurguladı.

Yeşilgül, Adana Havalimanı’nın güvenlik onaylı listeden çıkarıldığını ve bu değişikliğin ticari rekabetin yanı sıra diplomatik ilişkiler üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ardından iki ülke arasındaki gerilimin hava taşımacılığına yansıdığına dikkat çeken Yeşilgül, tarafların karşılıklı güvenlik kaygılarını göz önünde bulundurarak daha dikkatli ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini ifade etti. (tolgaozbek)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir