İsrail ve BAE İşbirliği Derinleşiyor: Emirates’in Boeing 777'leri Kargo Uçağına Dönüşecek

İsrail ve BAE İşbirliği Derinleşiyor: Emirates’in Boeing 777’leri Kargo Uçağına Dönüşecek

Israel Aerospace Industries (IAI), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile olan işbirliğini genişletiyor ve Emirates’in Boeing 777 uçaklarını kargo uçaklarına dönüştürme planını ilerletiyor.

Bölgesel Gerilimlere Rağmen İşbirliği Devam Ediyor

2021’de, İsrail ile BAE arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından imzalanan anlaşma doğrultusunda Emirates’in dört uçağının dönüşümü için anlaşma yapılmıştı. Ancak, Ekim ayında Gazze’de başlayan İsrail-Hamas çatışması sonrası, bazı Orta Doğu ülkeleri İsrail ile ticaret ilişkilerini durdurmuş durumda. Buna karşın, BAE İsrail’i tanımaya ve işbirliklerini sürdürmeye devam ediyor. BAE, İsrail’in Gazze’deki askeri eylemlerini eleştirmekte ve ateşkes çağrısında bulunmakta, fakat ilişkilerinde herhangi bir kesintiye gitmemiştir.

IAI, Abu Dabi’de iki özel hangarda Emirates’in filosundan 10 Boeing 777 uçağını Ekim ayından itibaren yeniden yapılandırmaya başlayacak. Şirketin bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetlerinden sorumlu bölümü, dönüşüm sürecini Güney Kore, ABD ve Abu Dabi’deki Etihad Havayolları Mühendislik tesisi gibi birden fazla lokasyonda gerçekleştirecek.

IAI’nin Başkan Yardımcısı Shmuel Kuzi, Bloomberg’e verdiği röportajda, dönüşüm sürecinin detaylarını ve artan talebi doğruladı. Devlete ait IAI, Airbus ve Boeing gibi büyük üreticilerden kısıtlı sayıda temin edilebildiği için kiralayanlardan ve havayollarından dönüşmüş yük uçaklarına olan talebin arttığını belirtti. Kuzi, “Talep çok büyük ve bu talebi karşılamamız gerektiği için yeni lokasyonlar açmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu işbirliği, BAE’nin, İsrail ile ilişkilerini sürdürme ve genişletme kararlılığı, bölgesel hassasiyetlere rağmen iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu dönüşüm planı, sadece Boeing 777’lerin kargo uçağı olarak yeniden yapılandırılmasıyla sınırlı kalmayacak; aynı zamanda bölgedeki havacılık ve lojistik sektörlerinde de önemli değişimlere yol açacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir