İsrail Üssünden Yapılan 92 Uçuş Azerbaycan’a Silah İhracatını Ortaya Çıkardı

Havacılık

Haaretz soruşturması Bakü’den İsrail’e patlayıcı ihracatı için kullanılan kargo uçuşları yapıldığını ortaya çıkardı

  • İsrail Azerbaycan’a milyarlarca dolarlık silah satıyor
  • Kaynaklara göre petrol ve İran’a erişim sağlıyor
  • Azerbaycan ile hem İran hem de Ermenistan arasındaki gerilim son zamanlarda tırmandı

Azerbaycan’a ait bir kargo uçağı geçtiğimiz Perşembe günü Eilat’ın kuzeyindeki Ovda İsrail hava kuvvetleri üssüne iniş yaptı.

Yerde iki saat kaldıktan sonra havalanan  Ilyushin-76 uçağı İsrail’in orta kesimleri üzerinden uçarak kuzeye, Türkiye’ye ve oradan da doğuya doğru hareket ederek Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye iniş yaptı.

Havacılık verilerine dayanarak yapılan araştırma, son yedi yılda Azerbaycan Silk Way Havayolları’na ait 92 kargo uçağının İsrail’de patlayıcıların ülkeye girip çıkabildiği tek havaalanı olan Ovda hava üssüne indiğini ortaya koyuyor.

İsrail’in son yirmi yıldır Azerbaycan’la stratejik ortaklığı var. İsrail çoğunluğu Şii olan bu büyük ülkeye milyarlarca dolar değerinde silah satıyor karşılığında Azerbaycan da İsrail’e petrol ve İran’a erişim sağlıyor.

Yabancı basında çıkan haberlere göre Azerbaycan, İran’da olup bitenleri izlemesi için Mossad’ın ileri bir şube kurmasına izin verdi ve hatta İran’ın nükleer tesislerine saldırmaya karar vermesi halinde İsrail’e yardım etmek amacıyla bir hava alanı hazırladı. İki yıl önceki raporlarda İran’ın nükleer arşivini çalan Mossad ajanlarının bunu Azerbaycan üzerinden İsrail’e kaçırdığı belirtilmişti. Azerbaycan’dan gelen resmi raporlara göre, İsrail yıllar boyunca Azerbaycan’a balistik füzeler, hava savunma ve elektronik savaş sistemleri, kamikaze insansız hava araçları ve daha fazlası dahil olmak üzere en gelişmiş silah sistemlerini sattı.

Silk Way Asya’nın en büyük kargo havayolu şirketlerinden biri ve resmi belgelere göre dünyanın dört bir yanındaki çeşitli savunma bakanlıkları için taşeron olarak hizmet veriyor. Bakü ile Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı arasında Boeing 747 kargo uçaklarıyla haftada üç uçuş gerçekleştiren şirket, geçen yıl Ben-Gurion’da hacim bakımından üçüncü en büyük yabancı kargo taşıyıcısı oldu.

İlk kez açıklanan rakamlar, şirketin IL-76 uçaklarının 2016’dan bu yana sivil kargo uçakları için alışılmadık bir yer olan Ovda havaalanına en az 92 kez iniş yaptığını gösteriyor. Silk Way Ovda’ya iniş yapan çok az sayıda havayolu şirketinden biri; yıllar boyunca patlayıcı taşıyan Doğu Avrupa havayolu şirketlerinden sadece birkaçı buraya iniş ve kalkış yaptı. Hatta Silk Way, 2018 yılında Çek medyasında yer alan ve Azerbaycan’a satışı yasaklanan silahların, silah ambargosuna rağmen, İsrail üzerinden yapılan dairesel bir anlaşmayla buraya uçurulduğunu belirten bir araştırma raporunun merkezinde yer almıştı.

Havacılık sektöründen kaynaklar, İsrail havacılık yasalarının Ben-Gurion Havaalanı’ndan rutin patlayıcı naklini yasakladığını, çünkü bu havaalanının yoğun nüfuslu bir bölgenin kalbinde yer aldığını söyledi. Kaynaklar, patlayıcı ithalat ve ihracatına izin verilen tek havaalanının Ovda’daki İsrail Hava Kuvvetleri üssü olduğunu söyledi. Ekim 2013’te İsrail Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Giora Romm, Silk Way uçaklarının Ovda’dan Bakü’de bir askeri havaalanına “uçması yasak tehlikeli maddeler olarak sınıflandırılan” patlayıcı sevkiyatı yapmasına izin veren bir muafiyet imzaladı. O dönemde Sivil Havacılık Otoritesi’nin web sitesinde yayınlanan bu muafiyet, sıkı güvenlik koşulları gerektirmekte ve Ovda’dan Azerbaycan’a patlayıcı taşımasına izin verilen Azerbaycan uçaklarının bir listesini açıklamıştı.

Kaynak:  www.haaretz.com

 

Exit mobile version