İSPORTACI SENDİKACILAR… YÜZDELİ MASKARALIK 

sendika-sefa-inan

 

Geçtiğimiz hafta THY A.O Yönetim Kurulu Başkanı İlker AYCI’nın, THY yönetimi olarak enflasyonun üzerinde bir iyileştirme yapacaklarını ve bunu da Cuma günü ilan edeceklerini sizlere ilk olarak Airline Haber sitemizden yayınlamıştık. 

Geçen haftaki yazımda da belirttiğim üzere, bu salgın döneminde ülkemizi sağlık ve güvenlik çalışanları kadar çok büyük risk ve önemli roller üstlenmiş fedakâr THY çalışanlarının her şeyin en iyisini fazlasıyla hak ettiğini, geçtiğimiz haftalarda ki yazılarımda belirtmiştim.   THY gibi uluslararası düzeyde ki büyük bir işletmenin yöneticisi olmanın gereği olarak, çalışanların gösterdiği bu fedakârlığın karşılıksız bırakılmaması gerektiğini buradan yetkilere seslenerek dile getirmiştim. 

THY yönetim ve icra kurulu başkanı İlker Aycı beyin bu zorlu süreçte çalışanlarının sıkıntılarına kayıtsız kalmayarak en azından düşürülen ücretleri ve artan enflasyon etkilerini göz ardı etmeyen bir artışı gündeme getirmesi herkesçe hoş karşılandı. 

Ayrıca; THY henüz “Hava İş” ile toplu sözleşme masasına oturmadan, çalışanların yeni yıla bir nebze olsun moral ve motivasyonla girebilmeleri için yapılan bu centilmence tavır, çalışanların geniş bir kesiminde büyük bir memnuniyet yarattı. 

Her ne kadar hala ücret ve diğer birçok konuda devam eden eksiklikler ve karşılanmamış beklentiler olsa da pandemi nedenli oluşan bu kötü koşullarda istihdamdan ödün verilmeyerek çalışanlara bir nebzede olsa nefes aldırılmasını takdir etmek lazım. 

Biz AirlineHaber olarak, her zaman kötü durumlar karşısındaki olumsuz görüş ve eleştirilerimizi esirgemediğimiz gibi çalışanların lehine atılan her olumlu adımı teşvik edip, destekleyen bir politika izlediğimizin canlı tanıkları sizlersiniz. Çünkü biz birçok yerde yazdığımız gibi çalışanlardan yana taraf olan bir haber sitesiyiz. 

Bu pandemi döneminde Avrupa’nın en başarılı havayolları olmasının yanı sıra kar açıklayan ve kargo taşımacılığındaki başarısıyla da THY’nin bu dönemi en az zayiatla atlatmasındaki en büyük etkenin, THY’nin fedakâr çalışanları olduğunu hiçbir zaman unutmamak lazım. Bu nedenle, THY’nin kötü günlerinde ona kol kanat geren çalışanlara, ilerleyen süreçte daha da memnun edici adımların atılmasını beklemek hiç de hayalci bir yaklaşım olmayacaktır. 

Bu pandemi sürecinin bana göre en çok kaybedeni profesyonel görünüp aslında amatör bir yapılanmaları olan sendikalardır. Bana göre çok ama çok acemiydiler. Bu sendikaların üst yönetimindeki kişileri tek tek incelediğimizde alt yapısı olmayan kişilerce yönetildiğinizi görebilirsiniz

Ayrıca;  

THY’de sıradan bir memur olarak çalışırken, Bay Hamdi tarafından, kendi kontrolünde tutabileceğine inandığı, ismi cismi henüz duyulmamış bir kişiciğin, Hava-İş başkanlığına adeta paraşütle indirilmesi, sanırım sadece ülkemizde yaşanmıştır. Alt yapısında, toplumculukla ilgili hiçbir geçmişi olmayan, Apartman yöneticiliği, sınıf mümessilliği, dernek yöneticiliği veya öğrenci birliklerinde bile görev almamış kişileri, THY gibi dünya çapında tanınmış bir şirketin profesyonel yöneticilerinin karsısına getirirseniz, normal olarak o sendikadan, işçi lehine bir şey bekleyemezsiniz.         

Üyelerine yeterince destek olamayıp, çalışanlarla kuvvetli bir iletişim kuramadıkları bu zorlu süreçte, onların yanında olamayan bu sözde sendikal yapıların, yeterince çalışanların yanlarında olmadıkları veya olamadıkları için iki elim yakalarında olmaya devam edecektir. 

Ne kadar ilginçtir ki; Özçelik İş, Hava-İş’ten önce toplu iş sözleşme çalışmalarına başlamış iken bir anda Hava-İş in arkasında kalıverdi. Hava-İş bile önce Özcelik İş’in ne alacağını beklerken, öncelik bir anda Hava-İş’e geçiverdi.  

Yanılmıyorsam neredeyse altı aydır, bir oturup bir kalkan Özçelik İş’ten henüz tık yok. Bunlar ne işe yararlar anlayamadım. Hava iş henüz sözleşmeye başlamadan büyük oranda kayıplarını ve zamlarını alıp ilan ederken, Özçelik İş neredeyse altı ay geriden geliyor

Şubeymiş, temsilci veya baş temsilciymiş ben anlamam ben genel merkez yönetimine bakarım. İmzaların atılacağı odadaki masaya Özçelik İş den kim oturacaksa benim muhatabım onlardır. NOKTA…

Sevgili Özçelik İş isimli amatör yapılanma;  Bu millet bırakın daha fazlasını,  Sizin HAVA İŞ ile imzalanan koşulları bile alabileceğinize dair inancı zayıflamış durumda. Sanırım işveren nezdinde itibarınız yok.  

Geçen sözleşmede 1500 TL brüt verilen imza parası, THY Genel kurulunda istek üzerine 5000 TL brüte çıkartılması henüz unutulmadı.   

Az kalsın unutuyordum. Bu imza parasını THY’de ilk defa İlker Aycı Bey uyguladı. Bizim zamanımızda imza parası diye bir şey yoktu. THY’nin Antalya motivasyon toplantılarında şimdiye kadar THY Tekniğe verilmeyen her zaman Yöneticiler ve THY A.O çalışanlarına ödenen temettüyü, Teknik AŞ çalışanlarına da istek üzerine verilmesi yine bir daha olmaması adına hatırlatılacak konulardan. 

Sevgili Özçelik İş sendikası;           

Kendinizi önemsetecek bir sendikacılık yapamıyor musunuz? Bu durum, şimdi sizin gıyabınızda Pandeminin ağır şartlarında bile hangarları boş bırakmamış, sağlığını hiçe saymış teknisyeninize, mühendisinize, Kısaca Teknik A.Ş çalışanına hakaret değil mi? Bu durumda beğenmediğimiz Hava İş, sizden daha mı başarılı bir sendikacılık yapıyor anlayamadım? Yoksa sizin vasıfsız sendikacılığınız ve temsil rezaletiniz yüzünden Teknik A.Ş çalışanı hep 2. sınıf muameleye mi maruz kalmak zorunda mı?  

Yahu, şube seçimlerindeki alavere, dalavere işlere harcadığınız enerjinizi bir kere olsun har ay sırtından milyonlarca lira aidat aldığınız, sayelerinde lüks araçlara binip saltanat sürdüğünüz üyelerinize de harcasanıza.

İnsan utanır yahu… Hava-İş geriden gelip resmen önünüze geçti. İNANILMAZ AMA BU BİR GERÇEK 

Siz hala abaküsle zam oranı güncelleyip, güncelleyip duruyorsunuz. En komiği de masaya enflasyon + % 18 zam talebiyle oturup, Hava-İş %100 talep ettiğinde anında U dönüşü yapıp bizde yüzde %110 isteriz diyorsunuz. Böyle yanardöner bir sendika yönetimini işveren sayar mı yahu. Ben bile Hava-İş masaya  %100 zam talebiyle oturacağız dedikten sonra sizin anında dansöz NANA gibi kıvırtıp, bizde %110 zam istiyoruz istediğinize gözlerimden yaş akana kadar gülmüş ve kıvırtmanızı çocuksu görmüştüm. Gözlerimden yaş gelecek kadar güldüğüm, zammın %110 a çıkartılma isteğiniz değil kopyacılığınızdı. Yahu THY’nin sözleşmesine daha var. Aslına bakacak olursanız, onlar sizden kopyalamalıydı, siz onlardan değil.  

Bence bırakın sendikacılığı özünüze dönün. Maskaralık bu yaptığınız. Yahu bizim zamanlarımızda imzalanan sözleşmelere bir bakın… Arşivde duruyordur. Bir şeyler öğrenin oradan.  

Yani nasıl bir matematiğiniz nasıl bir ekonomik öngörünüz var çözemedim. Bu kadar mı ayakları yere basmaz bu sendikaların. Vallahi neresinden tutsak büyük rezalet ve trajik komik bir hal.  Böyle sendikacılar anca fıkralara ve skeçlere konu olur.

Bakın herkes en azından HAVA İŞ’ in imzaladığı rakamların Temmuz ayından itibaren tüm farkları hesaplanarak kendilerine ödenmesini ve THY ile aynı koşullarda yılbaşından sonraki OCAK maaşının brüt tutarında sözleşme ve ikramiye ücretini bekliyor…

Bari işi bilemiyorsunuz o halde kopyacılık yapın.  Örneklere bakın… Veya işvereninize gidin ve “Ne olur bize yardımcı olun, biz hesap kitaptan anlayamayız” Siz söyleyin biz yapalım diye istek yapın. 

Teknik A.Ş deki varlığınız bundan sonraki dönemde çok büyük bir tartışma konusu haline gelecek, benden söylemesi.

Değerli Okurlarımız; 

Maalesef 2021 yılını yine pandeminin ağır kısıtlamalarıyla, ekonomik dalgalanmaların ve bunun neticesinde devam eden zorlu yaşam koşullarının gölgesinde tamamlamak üzereyiz. Herkesin geçim kaygısı ve ekonomik sorunlarla boğuştuğu bir yılı geride bırakıyoruz. 

Henüz pandemi bitmediği ve kış aylarında farklı varyantlarla artan vakalara bakılırsa yine olası kapanmalarla uçuş sınırlamaların kapıda olma ihtimali yüksek. 

Bu nedenle herkes elindeki kaynakları ve mevcut imkânlarını sıkıca korumak ve dikkatli olmak zorunda. THY’yi ve çalışanlarını yeni yılda nelerin beklediğini maalesef kimse tam olarak öngöremiyor.  

Yılın son yazısı olması nedeniyle şimdiden siz bütün değerli okurlarımızın yeni yılını kutluyor aileleriniz ve sevdiklerinizle, sağlık ve huzur içinde geçirmenizi gönülden diliyorum. Bizler Airline haber ailesi olarak her zaman olduğu gibi sektörümüzün ve siz değerli okurlarımızın yüksek sesi olmaya, sizleri en doğru bilgilendirmek için daha çok çalışarak hizmet sunmaya devam edeceğiz.

NİCE SAĞLIKLI, MUTLU VE BASARI DOLU YILLARA…

NOT/ Özcelik İş 27.12.2021 günü öğleden sonra Arabulucu başkanlığında yapılacak olan toplantı Sabiha Gökçen yerleşkesinde yapılacak. Bilginize… 

 

Exit mobile version