featured

Isparta'daki Uçak Kazası Davası Yargıtay'da

Isparta’da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin davanın temyiz duruşması, Yargıtay 12. Ceza Dairesinde yapıldı.

2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin davanın temyiz duruşmasında sanık avukatları, kazanın pilot hatasından kaynaklandığını savundu

Yargıtay Konferans Salonu’ndaki duruşmaya sanıklar ve avukatları ile kazada hayatını kaybeden bazı yolcuların yakınları katıldı.

Dava dosyasının özetinin okunmasının ardından savunmalara geçildi.

Sanıklardan dönemin sivil havacılık genel müdür yardımcısı Oktay Erdağı’nın avukatı Mehmet Abdullah Toker, müvekkilinin görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıl 8 ay hapse çarptırıldığını hatırlattı.

Görevi kötüye kullanma suçunun taksirle işlenebilecek bir suç olmadığını ifade eden Toker, bu suçun manevi unsurunun kasıt olduğunu belirtti.

Müvekkili hakkındaki hükme esas alınan bilirkişi raporunda, müvekkilinin tali kusurlu kabul edildiğini anlatan Toker, müvekkili yönünden suçun manevi unsurunun gerçekleştiğini yani suçu işlemeye kastettiğini gösteren şüphe dahi bulunmadığını savundu.

Yerel mahkemenin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün resmi belge niteliğindeki kayıtlarına aykırı karar verdiğini ileri süren Toker, müvekkili hakkındaki mahkumiyet hükmünün bozulmasını istedi.

Sanık Oktay Erdağı da kazadan hemen sonra Ulaştırma Bakanlığınca kaza kırım heyeti oluşturulduğunu, bu heyetin yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kuruluşlarla koordinasyon halinde bir rapor hazırladığını anlattı. Raporda kazanın pilot hatasına dayalı olduğunun belirtildiğini dile getiren Erdağı, uçağın kalkışında da inişinde de arıza bildiriminde bulunulmadığının ifade edildiğini aktardı.

Pilotların basit bir matematik hatası yaptıklarını, bu nedenle uçağın 60 derecelik sapmayla pist yerine dağlık bölgeye yöneldiğini belirten Erdağı, pilotların bunu son anda fark ettiğini, yapılan manevra nedeniyle kuyruk kısmının çarptığını ve kazanın bu şekilde gerçekleştiğini söyledi.

ODTÜ, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesinin raporlarında da pilot hatası olduğunun belirtildiğini aktaran Erdağı, mahkemenin bu raporları dikkate almadığını, alanında uzman olmayanlarca hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda karar verdiğini savundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir