İsmail Demir: F-16 olmazsa Rus Su-35 masaya gelir

İsmail-Demir-F-16-olmazsa-Rus-Su-35-masaya-gelir

 

İmalatlar başladı, ilk prototip uçuşu 2025’te! “Milli uçak bittiğinde havacılıkta ilk 5’teyiz” Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Türkiye’nin F-16 talebi karşılanmazsa, SU-35 dahil tüm alternatifler masaya gelir” dedi. Savunmada birçok projenin 2023’e odaklandığını belirten İsmail Demir, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) hangardan çıkacağını, Kızılelma’nın ilk uçuşunu yapacağını söyledi. Demir, “MMU devreye girdiğinde havacılık alanında kendimizi ilk 5’te sayabiliriz” dedi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik’in savunma sanayii alanındaki son gelişmelere yönelik sorularını yanıtladı. Savunma sanayiinde proje takvimlerini 2023’e odakladıklarını belirten Demir, “Milli Muharip Uçak’ın (MMU) hangardan çıkışı, Kızılelma’nın uçuşu, 2023’ün önemli projeleri. Denizcilik anlamında Anadolu gemimiz servise girecek. TB-3 oraya hazır hale gelecek. GÖKBEY helikopterimiz uçuşlarını yaptı çok yoğun testlerden geçti. İlk teslimatımızı jandarmamıza yapacağız. Çok sayıda müşteri var” dedi. Türkiye’nin kara, deniz, hava platformlarında dünyada sayılı ülkeler arasına gireceğini anlatan Demir, “MMU devreye girdiğinde havacılık alanında kendimizi ilk 5’te sayabiliriz. Takvimde bir değişiklik yok. İmalatları başladı. İlk prototip uçuşu 2025’te” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu hakkında da bilgi veren Demir, “Gemimizde çok çeşitli donanımlar var helikopterler konuşlandırılabiliyor. İHA ve uçak koyabileceğiz. İçinde havuz var, çıkartma gemileri konulabiliyor. İçinde tam teşkilatlı bir hastane sistemimiz var” ifadelerini kullandı. İsmail Demir, şunları söyledi:

GEMİYE TB-3, KIZILELMA

“NATO’da önemli bir güç çarpanı olacak. Hem bir caydırıcı unsur olarak devrede olabilir. Afet, savaş ortamlarında kullanılabilecek bir gemi. İlk etapta helikopter esaslı düşünülmüştü. Biz uçaklarda olabilsin diye bir değişiklik yaptık. F-35 planımızda F-35 B’ler yoktu. TB-3, Kızılelma’nın platformda iniş kalkış yapabileceği şekilde tasarımı devam ediyor. Bu gemiyle beraber Türkiye kabiliyet kazandı. Bu yılın sonu veya önümüzdeki yılın başında devreye girecek. TB-3’ün entegrasyonu yılın sonraki aşamalarında olabilir. Büyüklük açısından bunun biraz daha küçüğü başka bir gemimiz var. O lojistik destek gemisi, o da seneye devreye girecek. Geminin ismi Derya.”

F-35’E DÖNERSEK HERKES İÇİN KÂRLI OLUR

İsmail Demir, ‘Türkiye tekrar F-35 programına dahil edilebilir mi?’ şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi: “Çıkarılma süreci bizim arzumuz dışında alınmış bir karar. Haksız olduğunu söylüyoruz. S-400’ün F-35 ile aynı argümanda bulunamamasının temeli yok. Biz ağlayacak değiliz süreçten çıkarılmanın programa maliyetinin 500-600 milyar dolar olduğunu söylediler. Dönersek herkes için kârlı olur. Biz yalvarıp yakaracak durumda değiliz. Tüm görüşmelerde F-35 hakları konusu canlı tutulmaya devam edecek F-16 meselesine baktığımızda önce kendi uçaklarımız MMU ve Kızılelma’yı dört dörtlük devreye sokmamız lazım. Türkiye alternatifsiz değildir diyoruz. Su-35 dahil bütün alternatifler masaya gelir. ABD hiçbir şey vermese bile F-16’ları devreye alabilecek yerli sistemleri üzerine koyma kabiliyetimiz var. Bütün gücümüzle Türkiye’nin hava kabiliyetlerini ele güne mecbur kılmayacak şekilde oluşturacağız.”

ÇİP KRİZİ ÇOK ETKİLEMEDİ

Demir, çip krizinin sektöre etkilerine ilişkin de, “Etkilediği plaformlar var ama çok müthiş bir etkilenmemiz yok. Alternatif ürünlere gidildi. Çok ufak tefek gecikmelere sebep oldu” dedi.

‘MARLIN’ NATO TATBİKATINDA GÖREV ALDI

Türkiye’nin içeride yapacağı hiçbir sistemi dışarıdan almaması gerektiğini belirten İsmail Demir, şöyle konuştu: “Kendimizi sürekli olarak yenilemek zorunda olduğumuzun farkında olmalıyız. Türkiye’nin aleyhine gibi görünen gelişmeler bizi daha da gayretli hale getirebilir. Elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı ‘Marlin’in üzerine füzeler koyabilirsiniz, elektronik harp sistemleri koyabilirsiniz. NATO’da tatbikatta görev aldı. Görev olarak şu an teslim aşamasında. Öncelikle bizim buradaki amacımız kabiliyet gösterimi yapmak. Ateş gücü füzeler koyabilirsiniz, bunların hepsinin denemesi yapıldı. Kameralarla birlikte hassas vuruş yapabilecek kabiliyetler üstüne kondu. Yerlilik oranı yüzde 70’in üzerinde.”

Exit mobile version