Otto Celera 500L, Amerikalı yeni bir şirket olan Otto Aviation tarafından tasarlanıp geliştirilen hafif ticari ve genel amaçlı bir uçaktır. Prototip ilk uçuşunu 2018 yılında gerçekleştirdi ve ardından bir dizi test uçuşu yaptı. Altı yolcu taşıyacak şekilde tasarlanan ve pistonlu tek motorla çalışan fütüristik iş uçağının 2025 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Fütüristik, kendi zamanına göre ileriyi görebilen bir akımdır.
Eşitlerini geride bırakan yeni hafif bir iş uçağı
Ufukta yeni bir iş uçağı var ve daha ucuz, daha yeşil, hava taşımacılığı sektörüne meydan okuyacak. Havacılık kazası araştırma firması Otto Laboratories’in kurucusu William Otto’nun buluşu olan Celera 500L, özel iş uçağı dünyasını sarsacak, 6 kişiye kadar oturma kapasitesine sahip, zeplin benzeri tuhaf görünümlü bir uçaktır. Takma adı, “Kanatlı Yumurta”dır.
Otto Aviation, uçağın uzun menzile, hızlı seyir uçuşuna ve çok düşük işletme maliyetlerine sahip olacağını ve iş seyahatlerinde geniş bir yolcu pazarına açılacağını söylüyor. Zeplin şeklindeki gövdeye alışılmadık bir şekil diye bakılabilir, ancak bu fütüristik görünümünün önemli bir nedeni var.
Celera’nın prensibi laminer akıştan en iyi şekilde yararlanmaktır. Bu, uçak yüzeyleri için minimum geri sürükleme (Drag) çözümü olup, çok az veya hiç türbülansa neden olmadan düzgün hava akışı sağlar. Celera’nın gövde tasarımı, uzunluk/genişlik oranını optimize etmek ve laminer akışı en üst düzeye çıkarmak için oluşturuldu. Laminer akış, akışkanlar dinamiğinde pürüzsüz düzgün akış demektir. Bir diğer deyişle Türbülanssız Akış da denilebilir.
Laminer akış sayesinde, benzer büyüklükteki geleneksel bir uçakla karşılaştırıldığında geri sürüklemede %59’luk gibi yüksek bir azalma elde edilmiştir. Otto Aviation, bunun daha büyük bir uçak için ölçeklenmeyeceğini, dolayısıyla yakın zamanda zeplin benzeri büyük ticari uçaklar beklemeyin diyor. Ancak Celera büyüklüğündeki bir uçak için ideal bir çözüm.
Üreticiye göre Celera, bazı arabalara rakip olacak kadar yakıt ekonomisiyle uçabiliyor ve bir galon yakıtla (3,78 litre) yaklaşık 18 ila 25 mil (29 ila 40 km) yol kat edebiliyor. Bu, bir galon yakıtla sadece 3 mil gidebilen sıradan bir iş jeti ile karşılaştırılınca fark belli oluyor. Bu nedenle, benzer bir jet uçağının saat başına 2.100 $’ına kıyasla işletme maliyetleri saatte 328 $ kadar düşebiliyor.
Bu yönleri ile Celera, iş jeti (Business Jet) pazarındaki rekabete ayak uydurabilir. Seyir hızının saatte 460 milden fazla olacağı ve 4.500 mil menzile sahip olacağı öngörülüyor. Altı yolcu, 2,43 metrelik kabin yüksekliğinde, business sınıfı yerleşim düzeni sayesinde rahatça seyahat edebilirler.
Beechcraft King Air 350 veya Citation CJ3+ gibi sınıfındaki diğer uçaklarla karşılaştırıldığında Celera’nın kabin hacmi daha büyük. Beechcraft’ın 416, Citation’ın 311 fit küplük hacmi ile karşılaştırıldığında Celera, 448 fit küplük kabin hacmine sahip.
Celera’nın güç ünitesi, sıvı soğutmalı bir V12, her biri altı silindirli 2 sıra olan ve her bir sıranın birbirinden tamamen bağımsız çalışabilen bir Red-A03 motordur. Uçağın kuyruk içine yerleştirilmiş motor bir pervaneyi çalıştırmaktadır. Red-A03 motoru, hem Jet A1 hem de Biyodizel yakıt ile EASA ve FAA tarafından sertifikalandırılmış durumda. Halihazırda onlarca başarılı test uçuşunu gerçekleştiren Celera, tip sertifikasyonunun ardından 2025 yılı civarında hizmete girmeyi hedefliyor. Üretici Otto Aviation CEO’su Bill Otto Jr. Avionics International’a şunları söyledi :
“Celera 500L gövdesinin mermi şeklindeki tasarımı, gövde, kanatlar ve kuyruk yüzeyleri üzerinde yoğun laminer akışın sağlanılmasının bir sonucudur. Uçağın FAR Part-23 tip sertifikasyonu sonrası, saatte 450 mil seyir hızı ve 4.500 milin üzerindeki menzil ile 2025 yılında hizmete girmesi hedefleniyor”
Erhan İnanç Şubat 2024