İran, Uçak Yedek Parça Üretiminde Kendi Kendine Yeterli Duruma Geldi

İran, Uçak Yedek Parça Üretiminde Kendi Kendine Yeterli Duruma Geldi

İran, artık uçak yedek parça üretiminde kendi kendine yeten bir konuma gelerek, uçaklarını onarmak ve bakımını yapmak için yabancı ülkelere olan bağımlılığını azalttı. Bilgiye Dayalı Ekonomi Geliştirme Bilimsel Departman Yardımcısı Javad Mashayekh, Mehr Haber Ajansı’na verdiği röportajda, ülkenin uçak parçalarını yabancılardan satın alma bağımlılığının büyük ölçüde azaldığını ve yaptırımların bu konuda zorluk yarattığını belirtti.

Mashayekh, yaptırımların ardından İranlı bilgi tabanlı şirketlerin yerli otomobil yedek parçaları ve uçak motorlarının bakımını üretmeye çalıştığını ifade etti. İran’ın uçak tamir ve bakım hizmetleri için artık yabancı ülkelere gitmeye gerek olmadığını söyleyen Mashayekh, yedek parça ve bakım hizmeti tedarik edemeyen bazı ülkelerin bile İran’dan yardım istediğini belirtti.

Özellikle Rusya’nın Ukrayna krizi nedeniyle havacılık sektöründe yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle İranlı bilgi tabanlı şirketlerle bakım hizmetleri için sözleşmeler imzaladığını vurgulayan Mashayekh, İran’ın bu alanda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Mayıs 2023’te gerçekleştirilen başarılı bir testle İran’ın yerli üretim parçalardan oluşan bir uçak motorunu tanıtan Mashayekh, ülkenin teknik ilerlemelerini sergileyen bir sergiyi Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin ziyareti sırasında paylaştı. Cumhurbaşkanı Raisi, yerli üretimle ülkenin ihtiyaçlarının karşılanması ve teknik ilerlemenin desteklenmesi konusunda önemli bir vurgu yaptı.

Exit mobile version