İran THY’nin sattığı dört eski A340 ile ambargoyu deldi

İran-THY'nin-sattığı-dört-eski-A340-ile-ambargoyu-deldi

Batı’nın İran’daki rejime yönelik yaptırımları nedeniyle yıllardır uçak almak için farklı yollara başvuran İran son olarak geçen hafta dört Airbus A340 uçuş sırasında rotayı İran’a yönlendirdi.

Söz konusu dört uçak, 2019’un başlarında Türk Hava Yolları’na kayıtlı TC-JDM, TC-JDN, TC-JIH, TC-JII tescilli uçaklar kullanımdan kaldırıldı. İstanbul’da birkaç aylık park halinde kalan uçaklar Mart ve Nisan 2019’da Johannesburg havalimanı’na götürüldü.

Kısa bir süre önce XT-AKA, XT-AKB, XT-AKK ve XT-ALM Burkino Faso tescilli verilen uçakların son sahibi Hong Konglu AVRO Global Limited şirketi tarafından üç yıldır Johannesburg havalimanında park halinde bekletiliyordu.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulunan Johannesburg havalimanından  23 Aralık 2022 tarihinde Özbekistan’a doğu hareket etmek üzere peş peşe havalanan uçaklar İran yakınlarında, Umman Körfezi üzerinde dönüş yaparak Tahran’a yöneldi.

Batı’nın İran’daki rejime yönelik yaptırımlarından dolayı Ambargoyu delme ilk değil

İran uçakları almak için düzenli olarak saptırma numarasını kullanmakta. Örneğin 2015 yılında ülke, Iraklı Al Naser Havayolları’ndan kısmen aynı şekilde birkaç A340 satın aldı. Bu uçaklar İran’a yönlendirildikten kısa bir süre sonra Mahan Air tarafından hizmete alındı.

Bunun üzerine ABD, Al Naser Havayolları ve ilgili diğer tarafları özel bir yaptırım listesine aldı. Mahan Air’in İran rejimi tarafından silah ve askeri personel taşımak için düzenli olarak kullanıldığı iddia edildiği için suçlandı.

İran 2021’de aynı numarayı tekrar yapmayı başardı ve Fly Armenia’ya ait bir Boeing 737 sözde tedbir amaçlı olarak İran’a iniş yaptı ve ardından Caspian Airlines’a katıldı.

2022 yılında ise aynı yöntem kullanılarak Johannesburg havalimanından havalanan dört A340 ile tekrar başarılı olmuş gibi görünüyor.

©AirlineHaber

Exit mobile version